Kulturhistoria och världsarv i Hälsingland

Av ett tusental Hälsingegårdar är idag sju stycken ett världsarv. De sju gårdarna är välbevarade exempel på byggnadstraditionen med fina väggmålningar och dekorationer. Erik-Anders Hälsingegård blev första stoppet på vår roadtrip hösten 2024.

Incheckning

Vi kom dit vid halv två. Gick in i butiken och träffade kvinnan som äger gården och vi fick checka in tidigt. Vilket var skönt när vi kom med barnen. Gården har fem tvåbäddsrum och ett litet pentry och ett allrum ovanför butiks- och cafélokalen (som är den gamla ladan). Det visade sig att vi skulle vara de enda övernattande gästerna. Vi fick därmed hela våningen för oss själva, vilket också var väldigt lyxigt och skönt.

Hälsingegården

När vi hade installerat oss i rummet (burit upp alla väskor) gick vi in i den gamla hälsingegården och tittade på de gamla väggmålningarna. Det var väldigt fint och något speciellt att gå runt och uppleva det. Jag som är uppvuxen med att hälsingegårdar är bland det finaste hus (min mamma är från Hälsingland) som finns var väldigt nöjd.

Vi gick även upp till lokalen ovanför den gamla ladugården där de hade en utställning med historia om gården.

Fika under äppelträden

Därefter fikade vi under äppelträden. Det var ganska varmt för att vara mitten av september så det var lite sommarkänsla på det.

Lekstuga

På gården fanns också en av de finaste (och största) lekstugor som jag har sett. Det var en miniatyr av hälsingegården. Gissa om Valter tyckte att det var toppenkul.

Kvällspromenad

Efter middagen gick vi en liten kvällspromenad och tittade på omgivningarna.

Frukost

På morgonen fick vi frukost uppburen till allrummet.

Ols-Anders

Därefter fortsatte vår roadtrip mot Hamra nationalpark och Sonfjällets nationalpark (mer om det kommer i inlägg längre fram). Första stoppet blev Ols-Anders hälsingegård i Alfta, den gården är dock inte en av gårdarna på världsarvslistan, men har ett besökscentrum och är sevärd ändå (även om den var stängd för säsongen när vi var där).

Bortom Åa

På vägen ner från nationalparkerna gjorde vi ett lunchstopp på hälsingegården Bortom Åa (en av de sju världsarvsgårdarna). Det är en hälsingegård där paret som bodde där flyttade ut och byggde ”Amerikahuset” på tomten, ett lite modernare hus. Själva hälsingegården var stängd för säsongen. Men caféet i Amerikahuset var öppet, där både lunchade och fikade vi. Vi tittade också på fåren och hönsen som fanns på gården.

Inlägg skapade 333

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen