Två nätter på Gotska Sandön

Gotska Sandön är en ö som ligger i Östersjön ungefär 40km norr om Fårö och 90km sydost om Öja. Det är en nationalpark som är ganska otillgänglig men Emil och jag åkte dit och tältade två nätter i juli. I det här inlägget tänkte jag skriva lite mer om det speciella äventyret.

Ankomstdagen

Onsdagen den 13 juli 2022

Båtresa

Emil och jag hade bokat plats på båten M/S Gotska Sandön via Sandöresor. Då bokar man ett paket med resa dit och hem samt hur många nätter man vill stanna. I det paketet hade vi även bokat tältplats för två nätter. Det gick även att boka stuga eller redan uppställt tält men eftersom vi har ett bra tält så körde vi på det. Båten skulle gå vid 14.45 från Nynäshamn. Därifrån skulle det ta ungefär tre timmar att åka till Gotska Sandön. Vi stod i Nynäshamn och väntade. När båten kom fick passagerare som skulle gå av langa av allt bagage. Sedan ställde vi som skulle på båten upp i en rad för att langa ombord bagage. Båten åkte från Nynäshamn ungefär en timme efter avgångstid. Resan tog ungefär 3,5 timma.

Det finns ingen hamn på Gotska Sandön så båten får lägga till där det passar bäst för stunden. Vi hade tur när vi skulle gå i land och båten kunde köra upp på stranden och vi klev i land på stranden Las Palmas. Vi ställde upp på rad och langade i land allt bagage. Sedan promenerade vi ungefär 4 km till lägerplatsen.

Sätta upp tält och äta

Det var ganska sent på kvällen och Emil och jag hade blivit ganska hungriga vilket resulterade i en hel del miss i kommunikationen mellan oss och vi båda var nog lite smågriniga. Vi fick upp tältet, Emil lagade mat i kokhuset (korv med nudlar i tomatsås) som vi åt åtta på kvällen. Därefter gick det bättre att kommunicera. Vi tog då en promenad till Bredsandsudde för att titta på sandstranden vid havet.

Bredsandsudde

Vi kom fram till stranden och möttes av en fantastiskt fin utsikt över stranden och havet. Det var ganska dramatiska moln på himlen och regnet hängde i luften. Jag fotade. Emil tog ett dopp. Vi såg blixtar långt borta vid horisonten. Det var fantastiskt fint. Sen gick vi tillbaka precis i tid innan det började regna.

Vandring runt ön

Torsdagen den 14 juli 2022

Vi vaknade vid åtta efter en riktigt god natts sömn. Efter en grötfrukost gjorde oss i ordning för att upptäcka ön. Först gick vi till Fyrbyn och pratade med tillsynsmännen för att fråga om och i så fall var vi fick använda gasolköket. Det finns tydligen ganska hårda restriktioner kring eldning och användning av friluftskök på Gotska Sandön p.g.a. brandrisk. När vi stämt av med tillsynsmännen vandrade vi ut på stranden för att ta oss runt ön, barfota. Vi var iväg i ungefär elva timmar. Mer om det äventyr kommer i nästa inlägg.

På kvällen lagad Emil mat till mig (tortellini), han fixade även en hink med varmt vatten så att jag kunde få fotbada. Där satt jag med mina ömma fötter. Emil gick iväg till kyrkan på ön som håller gudstjänst varje kväll kl.21. Det finns inte så mycket annat att göra på kvällarna så den gudtjänsten är tydligen välbesökt. Jag valde däremot att vila mina fötter istället och hade det varit finare väder har jag säkert velat fota istället.

Hemresa – ett äventyr i sig

Fredagen den 15 juli 2022

Med trötta och ömma fötter vaknade jag på morgonen. På anslagstavlan utanför kokhuset stod det varifrån båten skulle gå, den skulle gå från Las Palmas. Det tyckte jag var skönt då det bara var fyra kilometer vandring dit. Vi åt vår frukost och packade ihop. Sedan gick vi i ganska långsam takt bort mot stranden där båten skulle lägga till (trodde vi ja). Emil tog ett dopp i väntan på båten. Jag satt på en stock. När det började närma sig avresetid kom tillsynsmännen och sa att det hade börjat blåsa upp mer än de trott så båten skulle inte kunna lägga till där. Vi skulle alltså behöva gå drygt fem kilometer till mot Franska bukten. Det var alltså bara att börja gå igen. Emil och jag hann gå en eller två kilometer innan tillsynsmännens pick up kom körandes. Han stannade och plockade upp oss och andra som han körde förbi. Väldigt skönt att slippa gå hela den sträckan till stranden.

När vi kom till stranden så låg båten ganska långt ut från stranden. De hade börjat lotsa in folk med ribbåt från den. Vi fick sätta på oss flytvästar och åka ribbåt ut till den stora båten. Det tog sin lilla tid. Drygt två timmar sena lämnade vi Gotska Sandön. Då blåste det lätt kuling och båten gungade rejält i 3,5 timma. Jag är extremt glad över att jag är relativt sjövan och inte blir sjösjuk.

Till sist kom vi i land i Nynäshamn. Gick mot tåget och åkte hemåt. Väldigt nöjda med en otroligt fin naturupplevelse.

Film från Gotska Sandön

Vi filmade lite under hela vårt äventyr på Gotska Sandön. Här finns den videon:

Inlägg skapade 325

8 svar på “Två nätter på Gotska Sandön

  1. Där har jag aldrig varit. Så kul att få följa med dig. Blev sugen att åka dit, men när jag läser om hemresan och sjögång, så ändrade jag mig. Nöjer mig med att följa med dig på detta vis.
    Tack för alla fina foton!

    1. Det var verkligen en speciell ö. Så vackert! Man kan ju åka båt från Fårö också, det tror jag inte tar lika lång tid som till/från Nynäshamn. Däremot behöver man kunna ta sig ombord på båten från en gummibåt om det skulle behövas, men det var inte jättesvårt. Eller vandra långt till stugbyn om båten lägger till på ”fel” sida ön 🙂
      Tack så jättemycket, kul att du uppskattar bilderna och inlägget 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen