Att läsa är ett äventyr

Inlägget innehåller annonslänkar från BookBeat.

Jag har i princip alltid älskar att läsa. När jag var liten ville jag bli bibliotekarie (närmast jag kom den drömmen var jobb i bokhandel). Däremot har det gått i perioder hur mycket jag har läst. Men när jag är ledig läser jag generellt sätt mycket. Sen Emil flyttade in så läser jag nästan varje kväll, för han läser nästan varje kväll. Den vanan, att läsa precis innan vi släcker lampan, älskar jag. Emil läser både e-böcker och ”fysiska” böcker, jag läser nästan uteslutande ”fysiska” böcker.

Det är så skönt sätt att varva ner på, speciellt när man har en bra bok. Därför tänkte jag tipsa om några favoriter som jag har.

Binas historia av Maja Lunde

Egentligen vill jag tipsa om alla tre böcker av norska Maja Lunde som jag hittills har läst. ”Binas historia”, ”Blå” och ”Przewalskis häst”. De är uppbyggda på samma sätt där man får följa en person i dåtid, en person i nutid och en person i framtid. Temat på böckerna är klimatet och miljön. Väldigt aktuellt och det känns trovärdigt. Jag har läst att det ska komma en till bok av henne och det ser jag fram emot.

Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

Det finns säkert tusentals böcker om förintelsen och andra världskriget. Det här är en av de bättre, som jag faktiskt läste ut så sent som för bara någon vecka sedan. I ”Tatueraren i Auschwitz” får man följa Lale som hamnar i förintelselägret och hur hans kamp för överlevnad såg ut. Emil läste den också efter mig och tyckte att den var bra.

Hittebarnet av Stacey Halls

Jag och mina kollegor skulle bilda en liten bokklubb i höstas och läsa gemensamma böcker och sedan prata om. Den första boken vi valde var ”Hittebarnet”. Vi alla tre fastnade direkt i boken. Den utspelar sig på 1700-talet i London. Bess har fått ett utomäktenskapligt barn som hon ska lämna bort. När hon några år senare ska hämta tillbaka barnet så är barnet borta. Väldigt fin och gripande bok.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Där kräftorna sjunger” är en fantastiskt fint skriven bok. Den handlar en hel del om utanförskap i samhället då man får följa en flicka som växer upp i träskmarken utanför en liten by i North Carolina. Den handlar också om ett kriminalfall då en av byns mest omtyckta killar hittas död. Fint sammanvävd bok som väcker tankar.

Jag lät dig gå av Clare Macintosh

Nu har jag mest tipsat om romaner men tänkte slänga in någon spänningsroman/deckare också. Det var lite svårare den här gången för jag har mest läst romaner på sistone. Men en författare som jag tycker skriver spännande böcker är Clare Macintosh, så jag tipsar om de tre böcker som jag har läst av henne. De är helt fristående böcker inom genren psykologisk thriller. Först läste jag ”Jag lät dig gå” som jag tror att jag tyckte bäst om. Sedan läste jag ”Jag ser dig” som handlar om en kvinna som ser sig själv på en dejtingsida utan att hon lagt upp sig själv där. Därefter boken ”Låt mig vara” om ett självmord som tros vara ett mord men det visar sig vara något helt annat.

Ett extra boktips…

Bara för att jag inte kan låta bli, så måste jag tipsa om den boken jag läser just nu. Ytterligare en roman som heter ”När natten är som ljusast” skriven av Nadia Hashimi. I boken får man följa en kvinna i Afghanistan, först hennes liv innan Talibanerna tog makten och sedan om flykten. Väldigt fint och fängslande skriven och intressant.

Har du något bra boktips?

Brukar du läsa? Vad läser du? Har du något bra boktips?

Inlägget innehåller annonslänkar från BookBeat.

Inlägg skapade 327

10 svar på “Att läsa är ett äventyr

 1. Tack för alla boktips. Har inte läst någon av böckerna även om jag läser en hel del. Jag gillar poesi, massor av poesi men läser gärna någon feelgood eller framtidsdystopi ibland. Just nu är Minnet av vatten av Emmi Itäranta aktuell och mitt boktips.

  Allt gott!
  Kram

  1. Kul att du gillar boktipsen 🙂 Jag läser ganska lite poesi men håller med om att det är fint 🙂 ”Minnet av vatten” har jag inte läst men den kanske jag ska kolla upp 🙂 Kram

 2. Vilka bra boktips! 😀
  Själv har jag fastnat för ljudböcker på senare tid. Men generellt gillar jag mest fantasy och amerikanska klassiker, t.ex. Om möss och människor.

 3. Har precis hittat tillbaka till läsningen igen efter flera år utan att ens öppna en bok och jag älskar det! Tatuetaren i Auschwiz har jag läst, riktigt bra. När natten är som ljusast ska jag ta och läsa, den lät väldigt bra! Just nu varvar jag självhjälpsböcker med romaner 😊 Har ett tips men kan inte komma ihåg vad den heter haha! Handlar om Nadia Murad iaf!
  Kram

  1. Vad härligt att du precis hittat tillbaka till läsningen, det är så mysigt! 😀 Tatueraren i Auschwitz är verkligen bra (filmen är inte alls lika bra). Jag såg ditt tips om Nadia Murad, så den läser jag nu 🙂 Tack för tipset! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen