Sveriges nationalparker

Naturreservat

Sverige har över 4000-5000 naturreservat. På 1800-talet började tankar om att skydda den svenska naturen och djur från att utrotas komma. I mitten av 1950-talet bildades Sveriges första naturreservat. Det är länen eller kommunen som kan bilda naturreservat i Sverige utifrån kriterier om naturmiljöer, biologisk mångfald, livsmiljöer för skyddsvärda arter och friluftsliv.1

Nationalpark

Nationalparker är ett ännu större skydd för naturen som avsatts av svenska staten. Marken måste vara statlig och beslutet tas efter godkännande av riksdagen. I Sverige finns det i dagsläget 30 nationalparker från Vadvettjåkkah i norr till Dalby Söderskog och Stenshuvud i söder. Sverige var det första landet i Europa som inrättade nationalparker och 1909 avsattes mark från staten till de nio första nationalparkerna (Hamra, Garphyttan, Ängsö, Gotska Sandön, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stora Sjöfallet och Sonfjället).2

Nationalparker som jag har besökt

Jag har besökt 17 av Sveriges 30 nationalparker. Målet är att det ska bli fler. Här nedan följer en lista på de parker som jag har besökt.

Abisko

En av de nordligaste nationalparkerna som vi har i Sverige. Den ligger precis vid Malmbanan. Bjuder på fantastisk fjällmiljö med klara jåkkar och höga berg. Många fina leder som är bra utmärkta, det är även här Kungsleden börjar. Det finns även ett uppbyggt sameviste där man kan lära sig mer om samekulturen i nationalparken.

Läs mer om mina äventyr i Abisko nationalpark här.


Dalby Söderskog

Sveriges och Europas minsta nationalpark. Vandringsslingan runt hela parken är drygt två kilometer kort. Lättpromenerad och mysig nationalpark med fina inslag av död ved.

Läs mer om mitt besök i Dalby Söderskog här.


Fulufjället

Fulufjällets nationalpark ligger i västra Dalarna och går även in en bit i Norge. I den här nationalparken ligger Sveriges högst fritt fallande vattenfall, Njupeskär. Det är också fina fjällandskap i nationalparken och runt omkring.

Läs mer om mitt besök i Fulufjällets nationalpark här.


Färnebofjärden

Det är en nationalpark som jag har passerat och besökt (ovetandes om att det var en nationalpark) flera gånger på väg till/från mina morföräldrar. Sommaren 2020 gjorde jag ett medvetet besök dit. Nationalparken ligger fint vid Dalälven, det är även fint att strosa omkring vid Gysinge bruk.

Läs mer om mina besök i Färnebofjärdens nationalpark.


Garphyttan

Garphyttans nationalpark är en av Sveriges äldsta nationalparker. Den består av gamla betesmarker och lövträd omgiven av barrskog. Det var otroligt fint att strosa omkring i de gamla hagarna under försommaren med alla blommor.

Läs mer om mitt besök i Garphyttans nationalpark.


Gotska Sandön

Gotska Sandöns nationalpark ligger i Östersjön, 40 km norr om Fårö. Det är en svåråtkomlig pärla med paradisstränder. Det finns ingen hamn på ön och beroende på väder och vind så lägger båten till på olika platser. Man kan även åka med egen båt men då får man ankra utanför. Vi var där sommaren 2022 och vandrade runt hela ön.

Läs mer om mitt äventyr på Gotska Sandön.


Muddus

Sveriges största skogliga nationalpark är Muddus (eller Muttos). Här finns tallskog, myrmark, raviner och vattenfall i en härlig blandning. Två nätter tillbringade vi i nationalparken sommaren 2021 och det gör jag gärna om. Helt klart en av favoriterna av de nationalparker som jag har besökt.

Läs mer om mitt besök i Muddus nationalpark här.


Norra Kvill

En nästan orörd trollskog i Småland. Kuperade stigar. Spegelblankt vatten Stenar där mossa och lav växer. En väldigt mysig liten nationalpark utanför Vimmerby.

Läs mer om mitt besök i Norra Kvills nationalpark.


Skuleskogen

Skuleskogens nationalpark ligger i området Höga kusten som är ett världsnaturarv. Här bjuds på magiska utsikter och täta skogar. Den ovanliga laven långskägg växer på granarna på några ställen. Slåttdalsskrevan som delar Slåttdalsberget är en borteroderad diabasgång som ligger mitt i parken. Den är ungefär 200 meter lång, 7 meter bred och 30 meter djup.

Läs mer om mitt besök i Skuleskogens nationalpark.


Stenshuvud

På Skånes östkust ligger Stenshuvuds nationalpark. Med varierad miljö som skog, äng, sten och strand. Dessutom finns ett Arboretum i norra delen av nationalparken där det växer utländska träd.

Läs mer om mitt besök i Stenshuvuds nationalpark.


Store Mosse

Mitt i Småland ligger södra Sveriges största myrmark och det är en nationalpark, Store Mosse. På högmossen är det ganska blött men det finns spångar att gå på. Mitt ute på mossen känns det en ganska öde känsla som också är mäktig. Jag var där en grå höstdag och det var så vackert.

Läs mer om mitt besök i Store Mosse nationalpark.


Söderåsen

I nordvästra Skåne ligger det magiska spricklandskapet Söderåsen. Jag ville länge besöka den platsen och gärna när höstfärgerna sprakade och det har jag nu fått göra. Det är en fantastiskt fin bokskog med många fina leder både med utsikter över raviner och led nere i dalen.

Läs mer om mina besök i Söderåsens nationalpark.


Tiveden

En trollskog som påminner om John Bauer-målningar. På gränsen mellan Närke och Västmanland där ligger Tivedens nationalpark. Jag hade velat åka dit länge och i juni 2021 åkte jag dit första gången och blev trollbunden. Det kändes verkligen att man var mitt i skogen. Helt klart en av favoriterna bland nationalparkerna.

Läs mer om mitt besök i Tivedens nationalpark.


Tresticklan

Den enda nationalparken i Dalsland. Spricklandskap med skog och sjöar. Några få leder varav en leder in till Norge.

Läs mer om mitt besök i Tresticklans nationalpark.

Tyresta

Tyresta nationalpark är den nationalpark som jag har besökt flest gånger. Den ligger bara ett stenkast från där jag bor. Det är den största urskog söder om Dalälven. Där finns det fina vandringsleder och vid Tyresta by finns café och lanthandel.

Läs mer om mina besök i Tyresta nationalpark.

Töfsingdalen

En av Sveriges mest otillgängliga nationalparker besökte vi i juli 2022. Efter en ca 13 km lång vandring från Grövelsjön kom vi fram.

Här kan du lästa om mitt äventyr i (och vid) Töfsingdalens nationalpark.


Åsnen

Sveriges nyaste nationalpark som bildades våren 2018. Nationalparken ligger vid sjön Åsnen mitt i Småland. Det finns inte så långa vandringsleder, den längsta är 2,6 km, men en del går att kombinera med varandra. Jag besökte nationalparken sommaren 2021.

Läs mer om mitt besök i Åsnens nationalpark.

Mina utflykter

Här kan du läsa mer om alla mina olika utflykter till nationalparkerna.

Källor

1 Naturreservat (Wikipedia)

2 Sveriges nationalparker.se

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen