Sveriges nationalparker

Naturreservat

Sverige har över 4000-5000 naturreservat. På 1800-talet började tankar om att skydda den svenska naturen och djur från att utrotas komma. I mitten av 1950-talet bildades Sveriges första naturreservat. Det är länen eller kommunen som kan bilda naturreservat i Sverige utifrån kriterier om naturmiljöer, biologisk mångfald, livsmiljöer för skyddsvärda arter och friluftsliv.1

Nationalpark

Nationalparker är ett ännu större skydd för naturen som avsatts av svenska staten. Marken måste vara statlig och beslutet tas efter godkännande av riksdagen. I Sverige finns det i dagsläget 30 nationalparker från Vadvettjåkkah i norr till Dalby söderskog och Stenshuvud i söder. Sverige var det första landet i Europa som inrättade nationalparker och 1909 avsattes mark från staten till de nio första nationalparkerna (Hamra, Garphyttan, Ängsö, Gotska Sandön, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stora Sjöfallet och Sonfjället).2

Nationalparker som jag har besökt

Jag har besökt 9 av Sveriges 30 nationalparker. Målet är att det ska bli fler. Här nedan följer en lista på de parker som jag har besökt.

Abisko

Besökt sommaren 2021. Bilder och information kommer.


Fulufjället

Fulufjällets nationalpark ligger i västra Dalarna och går även in en bit i Norge. I den här nationalparken ligger Sveriges högst fritt fallande vattenfall, Njupeskär. Det är också fina fjällandskap i nationalparken och runt omkring.

Inlägg om mitt besök i Fulufjället kommer 19/9-21


Färnebofjärden

Det är en nationalpark som jag har passerat och besökt (ovetandes om att det var en nationalpark) flera gånger på väg till/från mina morföräldrar. Sommaren 2020 gjorde jag ett medvetet besök dit. Nationalparken ligger fint vid Dalälven, det är även fint att strosa omkring vid Gysinge bruk.

Läs mer om mina besök i Färnebofjärdens nationalpark.


Garphyttan

Garphyttans nationalpark är en av Sveriges äldsta nationalparker. Den består av gamla betesmarker och lövträd omgiven av barrskog. Det var otroligt fint att strosa omkring i de gamla hagarna under försommaren med alla blommor.

Läs mer om mitt besök i Garphyttans nationalpark.


Muddus

Sveriges största skogliga nationalpark är Muddus (eller Muttos). Här finns tallskog, myrmark, raviner och vattenfall i en härlig blandning. Två nätter tillbringade vi i nationalparken sommaren 2021 och det gör jag gärna om. Helt klart en av favoriterna av de nationalparker som jag har besökt.

Inlägg om mitt besök i Muddus kommer 23/9-21


Skuleskogen

Besökt sommaren 2021. Bilder och information kommer.


Tiveden

En trollskog som påminner om John Bauer-målningar. På gränsen mellan Närke och Västmanland där ligger Tivedens nationalpark. Jag hade velat åka dit länge och i juni 2021 åkte jag dit första gången och blev trollbunden. Det kändes verkligen att man var mitt i skogen. Helt klart en av favoriterna bland nationalparkerna.

Läs mer om mitt besök i Tivedens nationalpark.


Tyresta

Tyresta nationalpark är den nationalpark som jag har besökt flest gånger. Den ligger bara ett stenkast från där jag bor. Det är den största urskog söder om Dalälven. Där finns det fina vandringsleder och vid Tyresta by finns café och lanthandel.

Läs mer om mina besök i Tyresta nationalpark.


Åsnen

Sveriges nyaste nationalpark som bildades våren 2018. Nationalparken ligger vid sjön Åsnen mitt i Småland. Det finns inte så långa vandringsleder, den längsta är 2,6 km, men en del går att kombinera med varandra. Jag besökte nationalparken sommaren 2021.

Läs mer om mitt besök i Åsnens nationalpark.

Mina utflykter

Här kan du läsa mer om alla mina olika utflykter till nationalparkerna.

Källor

1 Naturreservat (Wikipedia)

2 Sveriges nationalparker.se

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram