Skärgårdsfotografier

En stuga på en ö mitt i Stockholms skärgård, där är mitt barndomsparadis. Varje sommar (och en del övrig tid om året) tillbringade jag barfota på stigarna runt stugan på ön. Det har bidragit till mitt intresse för natur och djur. När jag började fotografera blev naturen i skärgården ett naturligt motiv. Hösten 2017 startade jag en sida på Facebook som heter Skärgårdsfotografier. Den utvecklades till en Instagram med samma namn och en hemsida. Numera är den hemsidan en del av BigLitteAdventures.se och resultatet ser du här.

Fotografier i skärgården.

Vill du ha skärgårdsfotografier att hänga upp på dina väggar hemma?

Har du en verksamhet där du behöver skärgårdsfotografier till t.ex. din hemsida?

Kontakta mig på: hej@fotografannie.se

Stockholms skärgård

En övärld utanför Stockholm med ca 30 000 öar och kobbar.1 Från Arholma i norr till Öja i söder sträcker sig Stockholms skärgård. Några av öarna har broförbindelse, några når du med reguljära båtturer (färjor) eller så får du ta dig dit med egen båt. Här följer en lista och lite information om de öar som jag har besökt.

Arholma

Den nordligaste ön i Stockholms skärgård är Arholma. Hit kan du åka med båt från Simpnäs utanför Norrtälje. Det är en mysig ö med jordbruksmarker. Det finns även en militärhistoria på norra Arholma med ett gammalt batteri. Ett annat känt landmärke är Arholma båk som syns högst upp till vänster i bild.

Läs om mitt besök på Arholma.


Grinda

Läs om mina besök på Grinda.


Möja

En ö mitt i Stockholms skärgård med skola, affär och restauranger för att nämna några av verksamheterna på ön. Det bor några hundra bofasta på ön och ännu fler fritidsboende. Ön har flera bryggor som reguljärtrafik anlöper året om. En vandringsled finns i skogen men man kan också gå den ungefär en mil långa landsvägen.

Läs mer om mina besök på Möja.


Nämdö

Jag var på Nämdö första gången en dag i januari 2020. Vi gick av vid Nämdöböte och vandrade upp till en grotta som var spännande att besöka. Vägen dit var lite som att gå i trollskog. Grusiga landsvägar leder sedan till andra små byar. Intrycket av ön är väldigt mysigt.

Läs mer om mitt besök på Nämdö.


Ornö

En av de största öarna i Stockholms skärgård ligger i Haninge kommun. Dit går bilfärja från Dalarö året runt men även annan reguljärtrafik. En fin ö med mycket att se. Under vår/sommar kan man se orkidéer blomma i hagmarkerna. Sundbys första säteri står kvar som en ruin och ett minne av rysshärjningarna 1719. Det är bra att ha bil eller cykel för att ta sig fram då det kan bli långa avstånd att gå på landsvägen annars.

Läs mer om mina besök på Ornö.


Runmarö

Läs mer om mitt besök på Runmarö.


Sandhamn

Eller Sandön som ön egentligen heter. En av de kanske mest kända öarna i Stockholms skärgård som lever upp med båtliv på sommaren, men det är nästan ännu mysigare (och mer genuint) på vintern. Tallskog, stränder och fina hus. Det går båtar året runt till ön men vintertid är inte lika mycket öppet på själva ön.

Läs om mina besök på Sandhamn.


Utö

Är en ö i södra Stockholms skärgård känd för bland annat sin gruvdrift som pågått där. Idag kan man se och läsa om gruvhistorian på ön. På ön finns också fint utmärkta vandringsleder. En favorit på Utö är Rävstavik med sina klippor och hällkar. Ett annat tips är Utö bakgård, där kan man köpa fantastiskt goda bullar.

Läs mer om mina besök på Utö.


Öja (Landsort)

Första gången jag besökte Öja var i mars 2018. Jag blev direkt förälskad i det karga och dramatiska landskapet. På södra delen av ön ligger Landsort som även är namnet på öns fyr. Där finns även kvarlämningar från den tidigare militära verksamheten och historisk information.

Läs mer om mina besök på Öja.


Under uppdatering, fler öar kommer, hösten 2021.

Mina utflykter till skärgården

Här på bloggen kan du läsa om mina utflykter till skärgården.

Källor

1 Visit Stockholm

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram