Skärgårdsfotografier

En stuga på en ö mitt i Stockholms skärgård, där är mitt barndomsparadis. Varje sommar (och en del övrig tid om året) tillbringade jag barfota på stigarna runt stugan på ön. Det har bidragit till mitt intresse för natur och djur. När jag började fotografera blev naturen i skärgården ett naturligt motiv. Hösten 2017 startade jag en sida på Facebook som heter Skärgårdsfotografier (numera BigLittleAdventures). Den utvecklades till en Instagram med samma namn och en hemsida. Numera är den hemsidan en del av BigLitteAdventures.se och resultatet ser du här. Sen har jag även en Instagram som är kopplad till den här sidan -> BigLittleAdventures.se.

Fotografier i skärgården.

Vill du ha skärgårdsfotografier att hänga upp på dina väggar hemma?

Har du en verksamhet där du behöver skärgårdsfotografier till t.ex. din hemsida?

Kontakta mig på: hej@fotografannie.se

Stockholms skärgård

En övärld utanför Stockholm med ca 30 000 öar och kobbar.1 Från Arholma i norr till Öja i söder sträcker sig Stockholms skärgård. Några av öarna har broförbindelse, några når du med reguljära båtturer (färjor) eller så får du ta dig dit med egen båt. Här följer en lista och lite information om de öar som jag har besökt.

Arholma

Den nordligaste ön i Stockholms skärgård är Arholma. Hit kan du åka med båt från Simpnäs utanför Norrtälje. Det är en mysig ö med jordbruksmarker. Det finns även en militärhistoria på norra Arholma med ett gammalt batteri. Ett annat känt landmärke är Arholma båk som syns högst upp till vänster i bild.

Läs om mitt besök på Arholma.


Björnö

Björnö naturreservat är ett av Skärgårdsstiftelsens naturreservat. Det ligger längst ut på Ingarö i Värmdö kommun och hit kan du åka med bil. Där finns fina promenadvägar, klippor och en sandstrand. Väldigt fint och mysigt vid havet.

Läs om mina besök på Björnö.


Grinda

Grinda är en mysig ö som är lätt att ta sig till året runt från fastlandet. Det finns vandrarhem och värdshus på ön. Det finns även ett lantbruk med lite olika djur. Jag har bara varit där under lågsäsong några gånger. Sedan har jag haft bilder hängandes på Grinda Wärdshus en sommar.

Läs om mina besök på Grinda.


Gålö

Hit kan du åka med bil. Det finns ett havsbad men också fina vandringsleder med stenstränder, klippor och skog. Det är Skärgårdsstiftelsen som förvaltar naturreservatet. Här har jag varit många gånger då det ligger så nära där jag bor och det är verkligen fint.

Läs om mina besök på Gålö.


Gällnö

En mysig och genuin ö mitt i Stockholms skärgård. Det finns en fin kulturstig att följa på ön. Längs med stigen finns det skyltar med information om öns natur och historia vilket var kul att läsa om. Det finns en lanthandel, vandrarhem, bar och café på ön som är öppet under högsäsong.

Läs om mitt besök på Gällnö.


Huvudskär

Huvudskär är en ögrupp långt ut vid havsbandet. Jag var iland på Ålandsskär som är en av de mest kända öarna i ögruppen. Där finns en vacker fyr och en del gamla röda bodar och hus. På sommaren går det båtar några gånger i veckan från Dalarö.

Läs om mitt besök på Huvudskär.


Knappelskär

Utanför Nynäshamn ligger Lövhagen med fina promenadstigar. I det naturområdet ligger udden Knappelskär som är magiskt fint. Hit kan du ta bilen och parkera vid Lövhagens parkeringsplats för att sedan promenera mot Knappelskär. När du ändå är i krokarna så kan jag slå ett slag för Strandpromenaden utanför Nynäshamn.

Läs om mina besök vid Knappelskär.


Möja

En ö mitt i Stockholms skärgård med skola, affär och restauranger för att nämna några av verksamheterna på ön. Det bor några hundra bofasta på ön och ännu fler fritidsboende. Ön har flera bryggor som reguljärtrafik anlöper året om. En vandringsled finns i skogen men man kan också gå den ungefär en mil långa landsvägen.

Läs mer om mina besök på Möja.


Norröra

Ön i norra Stockholms skärgård där Saltkråkan spelades in. Snickargården ligger på ön men är privatägd (det bör respekteras). Det är en mysig ö med en promenadslinga. Jag gillar att den inte är så exploaterad trots att Saltkråkan spelades in där. Det känns genuint.

Läs om mitt besök på Norröra.


Nåttarö

En septemberdag åkte jag ut till Nåttarö. En ö som Skärgårdsstiftelsen till stor del äger. Det finns fina sandstränder, skogsvägar och en mytomspunnen grotta. Dovhjortar håller landskapet öppet. Det finns även övernattningsstugor som man kan boka. När vi var där var det många som surfade. På ön finns även en liten lanthandel.

Läs om mitt besök på Nåttarö – kommer 24 oktober 2021


Nämdö

Jag var på Nämdö första gången en dag i januari 2020. Vi gick av vid Nämdöböte och vandrade upp till en grotta som var spännande att besöka. Vägen dit var lite som att gå i trollskog. Grusiga landsvägar leder sedan till andra små byar. Intrycket av ön är väldigt mysigt.

Läs mer om mitt besök på Nämdö.


Ornö

En av de största öarna i Stockholms skärgård ligger i Haninge kommun. Dit går bilfärja från Dalarö året runt men även annan reguljärtrafik. En fin ö med mycket att se. Under vår/sommar kan man se orkidéer blomma i hagmarkerna. Sundbys första säteri står kvar som en ruin och ett minne av rysshärjningarna 1719. Det är bra att ha bil eller cykel för att ta sig fram då det kan bli långa avstånd att gå på landsvägen annars.

Läs mer om mina besök på Ornö.


Runmarö

En ö som du lätt kan ta dig till från Stavsnäs. Det finns några bryggor där Waxholmsbåten lägger till. Ön har flera små byar och mellan byarna går landsvägen. Det finns även en skola på ön. Jag var där en april dag för första gången och åker gärna tillbaka.

Läs mer om mitt besök på Runmarö.


Sandhamn

Eller Sandön som ön egentligen heter. En av de kanske mest kända öarna i Stockholms skärgård som lever upp med båtliv på sommaren, men det är nästan ännu mysigare (och mer genuint) på vintern. Tallskog, stränder och fina hus. Det går båtar året runt till ön men vintertid är inte lika mycket öppet på själva ön.

Läs om mina besök på Sandhamn.


Svartsö

Mitt i skärgården mellan Möja och Ljusterö ligger Svartsö. Här finns vandrarhem, krog, restaurang, hotell och affär. Trots det så är det en mysig och genuin ö. Jag tycker att den känns lite som ett mellanting mellan Gällnö och Möja.

Läs om mitt besök på Svartsö.


Söderöra

Grannön till Norröra. En mysig liten pärla i norra skärgården. Jag har bara varit där i några timmar. Men gick en slinga i skogen och på små grusvägar kantade med fina hus. Hit åker jag gärna tillbaka någon gång.

Läs om mitt besök på Söderöra.


Utö

Är en ö i södra Stockholms skärgård känd för bland annat sin gruvdrift som pågått där. Idag kan man se och läsa om gruvhistorian på ön. På ön finns också fint utmärkta vandringsleder. En favorit på Utö är Rävstavik med sina klippor och hällkar. Ett annat tips är Utö bakgård, där kan man köpa fantastiskt goda bullar.

Läs mer om mina besök på Utö.


Öja (Landsort)

Första gången jag besökte Öja var i mars 2018. Jag blev direkt förälskad i det karga och dramatiska landskapet. På södra delen av ön ligger Landsort som även är namnet på öns fyr. Där finns även kvarlämningar från den tidigare militära verksamheten och historisk information.

Läs mer om mina besök på Öja.


Mina utflykter till skärgården

Här på bloggen kan du läsa om mina utflykter till skärgården.

Källor

1 Visit Stockholm

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen