Tre favoriter: Öar i Stockholms skärgård

Den absoluta favoriten är väl den ön i skärgården där vi har stuga, det går ju inte att låta bli att vara partisk. Men den ön kanske inte är en favorit rent besöksmässigt om jag inte hade haft stugan där och tillbringat varje sommar där sen jag var liten. Däremot tänkte jag tipsa om tre andra favoritöar som jag har besökt under åren.

Öja

Öja är en favorit som jag besökt två gånger och det är den sydligaste ön i Stockholms skärgård. Den kanske är mer känd som Landsort så som byn och fyrtornet heter. Det är en liten smal ö med ett kargt landskap. Ön har också en militärhistoria som man kan se spår av. Hit kommer du med egen båt eller med Waxholmsbåtar från Ankarudden utanför Nynäshamn.

Utö

Utö är en av de större öarna som har flera olika verksamheter igång (bullarna från bageriet är magiska). Det finns fina vandringsleder med varierad natur , så som skog, klippot och ängar. Ön har också en gruvhistoria som är spännande. Hit går båtar från Årsta brygga och det är enkelt att ta sig ut och ofta finns det båtar som passar bra för dagsutflykter. Ön har flera bryggor men kliver man av vid Gruvbryggan hamnar du vid gruvorna och affären.

Gällnö

Gällnö är en liten mysig pärla mitt i Stockholms skärgård. Det finns (i alla fall sommartid) en lanthandel och vandrarhem på ön. Smala stigar med skyltar där man kan läsa lite kulturhistoria och även lite om naturen, vilket jag tyckte om. Hit går det båtar från lite olika ställen på fastlandet, bland annat Strömkajen och Vaxholm.

Fler öar

Här kan du läsa om och se fler bilder från mina besök på andra öar (och ovan nämnda öar).

Vilken ö är din favorit?

Vilken ö är din favoritö? Eller vilken skulle du helst vilja besöka? Skriv gärna några rader i kommentarsfältet här nedanför.

Inlägg skapade 323

4 svar på “Tre favoriter: Öar i Stockholms skärgård

  1. En plats blir verkligen speciell om man har barndomsminnen därifrån. Och den ön är säkert också sevärd.
    Min enda erfarenhet av skärgården är öarna jag sett genom fönstren på Finlandsfärjan. Men sedan jag såg Saltkråkan har jag tänkt på hur mysigt det vore att vandra bland klippor och söta bodar vid vattnet.

  2. Har alltid velat besöka Utö, det verkar himla mysigt. <3
    Jag har mest varit i skärgården i norra Uppland. Gräsö är en klassiker som är väldigt vacker, men det kan vara rätt mycket folk där om somrarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen