En utflykt till Öja

En tillbakablick från 19 juni 2019.

Onsdagen den 19 juni mötte jag upp Amanda på morgonen för att åka ut mot Stockholms skärgårds sydligaste skärgårdsö, Öja. En ö jag besökte för första gången i mars 2018.

Resan ut

Vi möttes upp vid pendeltåget som vi tog till Nynäsgård. Därifrån hoppade vi på buss 852 till Ankaruddens brygga. Vid bryggan hoppade vi på båten som tog oss ut till Öja. Den här gången la båten till vid östra hamnen, första gången jag var på ön lade den till vid västra hamnen. Jag skulle gissa att det har med hur vindarna ligger, men jag vet inte. Avstånden mellan hamnarna är inte alls långt då ön är så smal.

Fotografera vid hamnen

När vi landat på Öja promenerade vi från östra hamnen till den västra. Vädret var mulet men det fanns lite struktur i molnen på himlen vilket jag föredrar. Det är så tråkigt med jämngrått (eller jämnblått). Vi fotade såklart en del när vi promenerade genom byn. Det är så mysigt med husen. Det känns så genuint.

Mot fyren

Vi promenerade mot fyren Landsort. Det är ju ett måste att gå dit. Fyren fotograferade vi från olika vinklar.

Klippor och lunchpaus

När vi var nöjda med att fota runt fyren gick vi längre söder ut och hoppade på klipporna. Älskar verkligen det där landskapet med dalen och klipporna. Jag hittade även samma hällkar som sist jag var på ön som jag fotade igen. Så kul med samma platser men olika årstider.

Vi satte oss och lunchade på en klippa med utsikt mot havet och ett svanpar med deras unge. Det började även spricka upp mer och mer, himlen blev blåare och blåare.

Promenera mot hamnen igen

Efter lunchpausen gick vi tillbaka mot hamnen. Fyren hamnade på bild igen i en annan vinkel. Jag fotade även samma hus men med lite blåare himmel.

Framme i västra hamnen köpte vi en varsin glass.

Jakten på en vy

Amanda hade önskemål om att hitta en speciell vy över västra hamnen och fyren i bakgrunden. Vi klurade lite hur vi skulle hitta den. Promenerade på vägen norrut en bit innan vi svängde av västerut och gick off road en bit. Sen hittade vi en perfekt utsiktsklippa. Där tog jag även en kaffepaus.

På vägen tillbaka från utsiktsplatsen gick jag ner mot havet och fotade lite grodperspektiv med lite klippor och hällkar i förgrunden.

I väntan på båten

Därefter började det närma sig hemfärd. Vi kände oss väldigt nöjda med dagen. Båten skulle gå om en timme. Så vi gick i sakta mak tillbaka till östra hamnen och satte oss där i solen och väntade på båten.

Film från dagen

Jag filmade lite under dagen. Mest hur det såg ut när jag fotade och inte så mycket prat. Den filmen kan ni se här:

Inlägg skapade 325

24 svar på “En utflykt till Öja

  1. Tusen tack, det glädjer mig att du gillar bilderna och inläggen 😀 Tack så jättemycket för att du tar dig tid och kommenterar 😀

 1. Hur hittar du alla dessa underbara platser att åka till ? Riktiga smultronställen 🙂
  Jättefina bilder 🙂

  Kram

  1. Jag kikar lite efter vad jag är ute efter. Vill jag besöka en skärgårdsö tar jag reda på lite om olika öar. Ofta gillar jag att åka till något ställe nära vatten. Naturkartan (appen) brukar jag använda mig av för att hitta nya platser men jag får även lite tips i olika Facebook-grupper 🙂 Sen är det ju inget fel att åka tillbaka till platser man besökt tidigare, för det ser ju sällan exakt likadant ut 🙂

   Kul att du gillar bilderna, tusen tack! 😀 Kram

  1. Det var verkligen en underbar utflykt och visst är det en helt magisk natur där ute på Öja 😀 Kram

 2. Så mysig utflykt ni fick och så många foton med vackra vyer.
  Det är verkligen så fint i skärgården, tyvärr har jag inte varit på Öja, tänk att jag bott i sthlm i 23 år och inte varit på öarna.
  Svanarna hade hittat det bästa stället för sin unge om det blåser.
  Sv; med tanke på att jag inte haft någon feber så förväntar ajg mej ett negativt svar, att jag fick ta provet verkade bero på att jag ska veta om jag kan jobba eller måste fortsätta vara sjukskriven.
  Önskar dej en fin midsommar.

  1. Det är en alldeles underbar ö och jag blev lite kär i miljöerna där när jag åkte dit första gången. Så vackert idylliskt. Det är inte så svårt att ta sig ut till skärgårdsöarna, Öja tar ett tag men det finns många öar närmre som också är väldigt fina, ta en tur ut om du får möjlighet det är så fint. 🙂

  1. Det var verkligen en jättehärlig utflykt! 😀 Jamen åk ut till någon ö om du får möjlighet, det finns så många fina 😀 Det är lite Saltkråkan-känsla där ute (kanske inte så konstigt) 😛 🙂

  1. Det var helt underbart! 😀 Det är en väldigt fin skärgård med så mycket variation häromkring Stockholm 😛 🙂 Jag har inte varit på Västkusten så mycket men ser fint ut med klipporna och havet, det är något speciellt med sånt 🙂 Ha det fint du också! 😀

 3. Öja är en verklig favoritHög igenkänningsfaktor i bilderna från Öja. ! Så vackert! Och här är det ju verkligen ytterskärgårdsnatur. Vi har vid ett par tillfällen övernattat här och planer fanns/finns på att göra det i sommar. Knepigt bara att ta oss i dessa Coronatider. Men det kunde ju varit värre.
  Stort tack även för denna tur.

  1. Kul att du känner igen dig på bilderna! Det är verkligen en magiskt fin ö, så idyllisk! 😀 Mysigt att du har övernattat där, det har jag inte gjort men skulle vilja det någon gång 🙂
   Hoppas det lugnar ner sig med Corona så att ni kan åka ut lite mer 🙂 Tack så jättemycket för din kommentar och det är så kul att du gillar inlägget! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen