Utflykt till ett slott

När jag var liten åkte vi till Skokloster slott en eller ett par gånger. Jag har velat åka tillbaka dit så många gånger men det har inte blivit av förrän första helgen i juli. Då åkte mamma och jag dit.

Skokloster

Från början var egendomen ett kloster med kyrka som invigdes på 1300-talet. Men under reformen på 1500-talet så stängdes klostret. Släkten Wrangel äger egendomen och bodde i stenhuset som ni ser i förgrunden på bilderna nedan. Sedan bygger Carl Gustaf Wrangel slottet under 1600-talet. Bygget stannar av och det finns en sal som fortfarande står ofärdig, så häftigt. Det finns så mycket mer att läsa om och det är spännande.

Idag tillhör slottet myndigheten Statens Historiska Museer.

Våffla på slottet

Hur som helst, vi var inte inne i slottets museum den här gången, för det var stängt. Däremot strosande vi runt kyrkan och slottet för att beundra byggnaderna. Sedan tog vi en våffelfika på slottscaféet som var öppet.

Lummiga stigar

Efter vår våffelfika på slottet begav vi oss ut på lummiga stigar och följde Skoklosterslingan. Det var verkligen mysigt att vandra runt i grönskan. På en höjd fick vi en fantastisk utsikt över slottet som skymtar mellan träden vid Mälaren.

Fikapaus vid Mälaren

Vid en liten strand (som var ett hundbad) hittade vi en gammal bänk och slog oss ner. Där fikade vi till ljudet av Mälarens vågskvalp.

Villaområde

Därefter valde vi att svänga av Skoklosterslingan upp i ett villaområde. För vi kände oss ganska nöjda med vår vandring och valde att inte gå hela slingan som är runt 11 km.

Skogsstigar och grusväg

Efter en stunds promenad i villaområdet kom vi tillbaka på Skoklosterslingan och gick skogsvägar och grusvägar tillbaka till slottet.

Dramatiska moln

Vi skådade slottet med dramatiska solbelysta moln i bakgrunden. Promenerade tillbaka till bilen och körde tillbaka hemåt. Väldigt nöjda med en fin utflykt som bestod av historia, slottsmiljöer och fin natur.

Inlägg skapade 327

14 svar på “Utflykt till ett slott

 1. Inte hört om det innan eller besökt något slott förut, men alltså WOW så vackert och mäktigt det ser ut. Lite som på film liksom! Vilken fantastisk miljö och natur också ? mysigt att det blev lite våfflor på vägen ☺️ KRAM

  1. Det är verkligen ett jättefint slott med fina omgivningar! 😀 Våfflan var också väldigt god 😀 Kram

 2. Jag älskar att vara omkring Skokloster, området är så himla mysigt 🙂 Jag var där i princip varje sommar när jag var liten och jag har aldrig tröttnat på det stället.
  Så fina bilder 🙂

  1. Ja, det är verkligen mysigt där. Kom inte ihåg så mycket från när jag var liten, så det blev lite att upptäcka på nytt. Kul att du också varit där och kul att du gillar bilderna, tack! 😀

 3. Har besökt slottet flera gånger, men aldrig gått den promenaden som ni gjorde. Får göra det nästa gång! Säg till när du ska besöka Rånäs slott, då kan jag hänga med haha! ? Kram

  1. Jag funderar på om man ska gå hela slingan någon gång, den är ju runt milen. Kan rekommendera den sträckan vi gick i alla fall och tror att det är fortsatt lika fint 🙂 Jag har inte varit vid Rånäs men dit kanske man borde åka också, vore kul om du hängde på då 😀 Kram

 4. Skokloster har jag varit till många gånger och det har alltid varit lika trevligt.
  Det finns mycket att se och uppleva runt om och det är som på landet och nära vattnet.
  Våfflan ser god ut och även kaffet med kanelbulle där vid stranden.
  Lummiga stigar. Så fint att få se dessa härliga och vackra naturbilder.
  Fina bilder och själva slottet fick då också fina bilder på.
  Ha det bra.
  Kram!

  1. Det finns verkligen mycket att se och upptäcka runt omkring och så fint med vattnet (älskar det). Våfflan var jättegod och fikat utomhus också 😀 Kul att du gillar bilderna, det gör mig glad. 😀 Det var verkligen fint och mysigt med de gröna och lummiga stigarna 😀 Kram

 5. Who vilken dag, vackra bilder på vackra platser. Jag tänkte först man skulle bo så där i ett slott, men så räknade jag fönsterna o nej, jag avskyr fönsterputs så jag nöjer mig med de huset jag har 🙂

  Jag har inte en aning om vad det låg men jag googlade och fann de i 08 området. Hittade en fruktgubbe på deras sida som jag föll pladask för. Vertumnus.

  Tack för den fantastiska vandringen.

  Kramiz

  1. Haha, har man råd att bo i ett slott kanske man har råd att låta någon annan putsa fönstren 😉
   Det är verkligen fina omgivningar runt det slottet, älskar närheten till Mälaren. Precis, det ligger nära Stockholm men i Uppsala län 🙂 Kul att du gillar inlägget! 😀 Kram

 6. Skokloster har jag besökt många gånger under årens lopp. Min pappa hade vänner som periodvis förvaltade slottet och markerna och det var alltid lika spännande att ta sig hit. Men nu är det många år sedan så jätteroligt med ett nybesök. Läste just att Strömma kanalbolag gjorde turer hit. Så kankse blir det en sådan i sommar.
  Vilken fin dag ni fick och mycket att se och upptäcka.
  Tack för besöket.

 7. Men åh vilket vacker område! Det finns inga kloster eller slott att tala om i min närhet, jag får åka en bit. I Finland har vi faktiskt bara ett kloster såvitt jag vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen