Runriket i Täby

Det var söndag och vi funderade på vad vi skulle hitta på. Till slut bestämde vi oss för att leta lite runor och åkte till Runriket i Täby.

Runriket och Täby kyrka

Vi parkerade bilen vid Jarlabankes bro. Där finns en lekpark med vikingatema och faktaskyltar om släkterna som bodde där omkring under vikingatiden. Vi läste lite på skyltarna innan vi började vår promenad mot Täby kyrka.

Vallentunasjön

Efter Täby kyrka gick vi ner mot Vallentunasjön och började gå längs med strandlinjen medsols. Det var lite ruggigt och blåsigt. På vissa ställen var det även ganska blött och lerigt.

Lunchstopp

Efter ett tag stannade vi för att äta vår medhavda lunch. Vi hade värmt lite morotssoppa hemma och hällt i min mattermos. Jag tyckte att det såg ut som en burk målarfärg när vi öppnade termosen. Det är verkligen en härlig orange färg på den där soppan och god är den också. Vi hade även med oss foccacia som jag bakade för ett tag sedan.

Stenar och fornlämningar

Sedan fortsatte vi att gå längs med sjön. Helt plötsligt tog stigen slut och vattnet gick hela vägen fram till berget. Vi klättrade förbi i alla fall och hittade en annan stig. Sedan kom vi upp till en bilväg och letade oss fram till fornlämningar och runstenar efter en omväg i Hagby Ekopark.

Mörkret föll

Det började mörkna och vi vände tillbaka längs med Vallentunasjön och kom sedan tillbaka till villavägar och till sist tillbaka till bilen. Sedan brummade vi hemåt och åt tacos.

Inlägg skapade 327

16 svar på “Runriket i Täby

  1. Ja, det var intressant. Det finns så mycket fornlämningar runt omkring Stockholm, det är häftigt att vara på platserna och tänka på att det tidigare bott människor där för tusen år sedan och föreställa sig hur de levde. 🙂 Tack så jättemycket! 😀 Kram

 1. Oj, den där platsen hade jag gillat att besöka. Det är spännande med historia, vackert vid sjön också. Du visar upp äventyret på bästa sätt.

  1. Det är verkligen spännande med historia och försöka föreställa sig hur det var förr. Kul att du gillar inlägget! 😀

  1. Ja, det blev en jättebra dag. Det är svårt att ha en dålig utflykt när man har ett bra sällskap 😀 Haha, ja färgen på morotssoppan är så härlig! 😛 😀

  1. Det var en bra utflykt, men vi kom ut lite sent så det blev mörkt ganska fort 😛 Håller med om att historia är spännande! 😀 Ha det fint du också! 😀

 2. Hej Annie

  Tack vare dig lärde jag känna Runriket som jag inte kände. Jag har också tittat på en karta det av området. Det är sant, som i Frankrike finns det i Sverige så många intressanta och vackra platser. Naturligtvis vet jag att det finns runstenar i Sverige, Norge och Danmark. Jag såg också att det finns många runstenor i Stockholm området. Det är vikingans historia som berättas i lekparken. Absolut intressant !!!
  Som vanligt är dina bilder alltid fin. Det är synt att solen inte sken. Det är klart, vi är i januari.Landskapen är ändå väldigt vackra. Vi har lust att resa till det området.
  Va rädda om dig
  Kram
  Erik

  1. Hej Erik,
   det finns verkligen många fina platser runt omkring oss. Och ja, i Stockholmsområdet finns det många runstenar och fornlämningar! 🙂 Tack så jättemycket, vad kul att du gillar bilderna 😀 Det är verkligen fint ute oavsett väder, men nu har vi fått snö här vilket är så fint! 😀 Ta hand om dig!

 3. Spännande med runor och fornlämningar 🙂 Jag var på en guidad vikingatur i Vallentuna för några år sen i samband med att jag hälsade på släktingar som bor där.

  1. Ja, det är verkligen spännande med historia, att det bott människor och levt där för så många år sedan och på ett helt annat sätt än vad vi gör idag 🙂 Kul med guidad tur i Vallentuna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen