Bohus fästning

Thailunch efter gymmet

Efter en morgon som bestod av montering av garderober åkte vi iväg till gymmet. Jag som i princip aldrig har varit på ett gym fick prova på lite olika maskiner och övningar. Därefter åkte vi till ett thaimatställe och beställde mat. Jag och sambon satte oss vid vattnet med utsikt mot Bohus fästning och med doft från Göteborgs kex-fabriken och åt vår lunch i solen.

Kungälv

När vi ätit klart promenerade vi lite i Kungälv, förbi Kungälvs kyrka och sedan vidare mot Bohus fästning.

Bohus fästning

Vi kom fram till Bohus fästning och där köpte vi entrébiljetter. Det kostar 100kr/person om man är över 18 år. Sedan gick vi in i fästningen som var mycket större än vad jag trott. Det är väldigt häftigt att besöka historiska platser tycker jag, och när det är mycket att se så är det roligare.

Fars hatt

Inne på gården fanns en brunn. Tornet på bilden kallas ”Fars hatt”, där gick vi in och fick se insidan.

Utställningar och aktiviteter

Det fanns, som jag skrev, väldigt mycket att se. Flera informationsskyltar att läsa om historia och om byggnaden. I vissa delar av fästningen fanns det små utställningar. En handlade om drottning Blanka som blev svensk, norsk och skånsk drottning på 1300-talet efter sitt giftermål med kungen Magnus Eriksson. I sitt andra morgongåvobrev så fick hon bland annat Bohus fästning. Det fanns även en utställning om fångar som hållits i fångenskap när Bohus fästning agerade fängelse. På olika platser i fästningen fanns även olika aktiviteter att prova på som passar stora och små. Man kunde prova att dra en flotte över den lilla sjön. Man kunde även prova skjuta pilbåge, det var den enda aktivitet jag och sambon testade.

Promenera tillbaka till Bohus

Efter kanske två timmar inne i fästningen kände vi oss färdigturistade. Då promenerade vi till Bohus och hem till sambons kompis för att äta middag. Vi tittade lite på serier och sedan gick vi och la oss.

Inlägg skapade 327

16 svar på “Bohus fästning

 1. Det är alltid kul att besöka den där gamla fästningen, dock är jag lite kluven till den. Det är så mycket ”moderna” grejer därinne i form av ställningar eller bord för andra aktiviteter vilket förstör bilderna. Men det är väl inte meningen att allt ska generera bilder heller kanske.

  1. Ja, jag känner lite lika som du att det var lite för mycket modernt ”hittepå” där, samtidigt så är det väldigt familjevänligt. Kul för barnen, mindre kul för fotografen som vill ta bilder på historiska miljöer 😉 Häftig fästning var det hur som helst 🙂

 2. Hej Annie

  Dina bilder är alltid så vacker. vi känner att du gillar att visa dina foton. Dessutom besöker vi dessa platser med dig. Dina foton är alltid intressant. Kanske du göra en bok med dina fina bilder. Hade du redan den här idén ?
  Bohus fästning och andra platser i Bohuslän kände jag inte. Det är sant, det finns så manga saker in Sverige att se. År 1978 besökte vi küsten av Bohuslän. Vi upptäckte vackra platser som Smögen, Lysekill men vi stannade inte länge.
  Var rädda om er
  Kram
  Erik

  1. Hej Erik,
   tack så jättemycket! 😀 Ja, jag gillar att ha en plats att samla mina bilder och jag uppskattar all fin respons jag får. Någon gång kanske det blir en fotobok (har gjort några privata från mina resor). Det finns verkligen många fina platser i Bohuslän, jag har inte varit där så mycket (än) men det blir nog mer 🙂 Ta hand om dig! Kram

 3. Så härligt att sitta och äta lunch vid vattnet så där. Hade gymkort ett tag men nu har jag inte tiden längre att träna på gym. Det får bli i mitt hemmagym istället.
  Bohus fästning, wow! Från den första bilden du visar vid vattnet ser det ju inte så märkvärdigt ut men wow igen. Dit vill jag åka. Ser verkligen så häftigt ut. Tänk så många historiska platser som bevarats för omvärlden. Jag brukar ofta fundera över hur de egentligen burit sig åt att bygga. På den tiden fanns det ju inga hjälpmedel på samma sätt som nu.

  1. Ja, jag älskar att luncha utomhus nära vatten 😀 Skönt att ha ett eget hemmagym 🙂
   Det är verkligen en mäktig byggnad, den var mycket större än jag trodde. Förra gången jag var i Bohus körde vi bara förbi. 🙂 Det är häftigt med historiska platser 🙂

 4. Hej på dig …

  Men va mysigt där har jag aldrig varit, vackra bilder o träning är så mysigt ..att vistas i naturen gör en såå gott 🙂 ha en ljuvlig dag kram

  1. Tack så jättemycket, Eva! Kul att du gillar bilderna! 😀 Ja, natur och upplevelser är så härligt. Mat vid vattnet också 🙂 Ha det bra du också! Kram 🙂

 5. Vad roligt att få se Kungälv och Bohus fästning.
  Jag bodde inte långt därifrån från det jag föddes till jag var 12 år, så det är välkända marker för mig.
  Ätit mycket bräck från kexfabriken också😊.
  Ha det bra!

  1. Vad kul att det är så välkända marker för dig 🙂 För mig är det ganska nytt då jag knappt varit på Västkusten. Men det lär bli lite mer nu för sambon är uppväxt där i närheten 🙂 Ha det bra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen