En dag på Utö

Tillbakablick från 23 mars 2019.

Det var min andra gång på Utö. Första gången var våren 2018 men då fotade jag inte så mycket alls. Men förra året åkte jag tillbaka för att fota mer och såklart njuta av naturen. Det är en väldigt fin ö som erbjuder både skog och klippor. En ö jag gärna besöker fler gånger.

Färden ut

Den 23 mars åkte jag kommunalt till Årsta brygga, vilket jag tycker fungerar smidigt. Det är en kort bussresa från Västerhaninge. När jag kom fram till Årsta brygga låg båten på plats så det var bara att gå ombord. Sedan är det bara att köpa biljett (vilket jag gör genom SL-reskassan) som man lämnar vid landgången när man går av. Vid 10.20 kastade vi loss från fastlandet och femtio minuter senare steg jag i land på Gruvbryggan, Utö.

Utö kvarn

Från Gruvbryggan begav jag mig upp mot Utö Wärdshus. Där höll jag höger och gick mot kvarnen, som man inte kunde gå nära nu eftersom den höll på att repareras då den fått skador i stormen Alfrida. Men jag fick några bilder på den, vilket jag är glad för då det är lite som ett landmärke för Utö. 

Upptäcksfärd i mossig skog

Därefter begav jag mig in i skogen mot Liljebergsgruvan och förbi den. In i mossig skog där solen letade sig in mellan grenarna. Det var väldigt fint och mysigt. Jag kan inte låta bli att tänka att de mossbeklädda stenarna kanske är sovande små troll. Där bland alla småtrollen satte jag mig och tog en kopp kaffe och åt en bulle. Fotade gjorde jag ju också såklart. 

Rävstavik

Efter att jag andats skog begav jag mig mot Rävstavik. Där är det väldigt fina klippor med hällkar som jag verkligen älskar. Jag hoppade runt på klipporna i solen. Vinden blåste friskt och vågorna stänkte upp på klipporna. Det fick också bli mitt lunchmatsäcksställe för på den utsikten går det inte att klaga. Jag satt och såg ut över ett glittrande öppet hav. 

Fortsatt vandring över ön

När jag hade ätit lunch och fotat klart vid Rävstavik kände jag mig nöjd fotomässigt. Jag skulle ha hunnit med eftermiddagsbåten tillbaka men jag ville inte riktigt lämna ön. Så jag stannade kvar och vandrade runt lite sporadiskt. Gick grusvägen bort mot Spränga. På vägen slog jag mig ner och tog en eftermiddagskaffe. Framme vid Spränga brygga hade jag lite över en timme innan den sena kvällsbåten skulle gå tillbaka mot fastlandet, så jag satte mig i solen och läste. 

Mot fastlandet

17.10 gick båten mot fastlandet och jag satt på den. Nöjd efter en härlig dag med sol och skärgård. Lite trött också, sådär skönt trött som man blir när man tillbringat hela dagen ute. Strax innan sextiden var jag tillbaka på fastlandet och fick vänta på bussen en liten stund. 

Film från dagen

Fler bilder

Fler bilder och mer information om Utö kan du hitta på min hemsida för Skärgårdsfotografier.

Inlägg skapade 323

29 svar på “En dag på Utö

 1. Ljuvliga Utö!
  Jag har besökt Utö många gånger pga att min svägerskas ex har en sommarstuga på ön. Där har firats dop och midsommar=)
  Underbara bilder=)

  1. Utö är verkligen en fin ö! 😀 Kul att du har varit där många gånger! 😀 Tusen tack, vad glad jag blir över att du gillar bilderna! 😀

 2. Så otroligt fina bilder och jätteroligt med vloggen! Älskar dina utflykter i naturen som du tar med oss på!!! Hoppas du får en underbar helg fina du! Stor kram vännen ???

  1. Tusen tack Heléna! 😀 Vad kul att du gillar bilderna och vloggen! 😀 Blir så glad över att du gillar mina utflykter och hänger med såhär i efterhand på distans 😀 Ha en underbar helg du också! Kramar

 3. Vilka underbara bilder 🙂 Vad vackert det är på Utö. Har faktiskt aldrig varit där men nu blev jag verkligen sugen på att åka dit.
  Älskar stegen som går ned i vattnet 🙂
  Ha en fin helg kram <3

  1. Tack så jättemycket, Lisa! 😀 Det är verkligen en fin ö, jag är lite sugen på att åka dit snart igen också 😀 Stegen som går ner i vattnet är från den gamla gruvan 🙂 Ha en jättefin helg du också! Kram

 4. Nej men vad underbart, hur mysigt är det inte med mossa egentligen?! Båt var SÅ längesen jag åkte faktiskt, men vore så kul att få göra det snart 😀 <3

  1. Visst är det trolskt och mysigt med mossan 😀 Jag vill också åka båt snart igen, får kanske bli nästa helg eller så 😛 🙂

 5. Oj vilka härliga bilder, särskilt från skogen. Det är så mysigt att sitta och fika i naturen och bara njuta. Det är verkligen gudagott.

  1. Tack så jättemycket, Annika! 😀 Det är verkligen härligt att fika i naturen och bara vara 😀

  1. Javisst är det en jättefin plats 😀 Det finns så mycket fint runt omkring, hittar mycket via tips på Facebook eller sökningar på Naturkartan.se 🙂 Jag älskar hav och vatten (jag har ju stjärntecknet fisk, haha), tycker det speglar naturen på ett fint sätt 🙂

  1. Det var en härlig utflykt 😀 Kul att du gillar bilderna 😀 och visst var det en fin trollskog 😀

  1. Tusen tack Ann-Louise! 😀 Utö är verkligen en ö värd att besöka, lättillgänglig också 🙂

 6. Din blogg får mig verkligen att vilja vara ute i naturen och upptäcka mer. Men också att turista mer i mitt närområde. Det finns så många fina platser som jag inte sett ännu! Kram

  1. Åh, tack för kommentaren och vad glad jag blir att jag kan inspirera till att du vill ut och upptäcka mer! 😀 Det finns verkligen så många fina platser runt omkring oss! Kram

 7. Tack för besöket här. Härliga bilder med H
  hög igenkännigsfaktor! Utö har jag besökt många gånger. Under flera år, i lärarjobbet, hade vi lägerskola här och bodde då på vandrarhemmet, hyrde cyklar och upptäckte Utö och Ålö på alla sätt.
  Vi har seglat hit många gånger och legat vid gästbryggan. Bra tvätt och duschmöjligheter. Och vi har varit här då och då även utan egen båt och då bott på hotellet.
  Visst går det fint att ta sig hit kommunalt, men nu ska vi ju inte direket åka buss och tåg. Båt fungerar ju för vi kan vara utomhus. Men vi ska ju ta oss till båten också.
  Är så glad att jan via dig nu i dessa rådande tider får återkomma till gamla favoriter och även se en hel del som är nytt för mig.

  1. Tusen tack för kommentaren! 😀 Så kul att du gillar bilderna och att du känner igen dig! 😀 Utö är verkligen en fantastisk ö. Jag åker säkert tillbaka dit lite senare i år 🙂 Skulle vara kul att övernatta där också och inte bara göra dagsturer 🙂 Hoppas det lugnar sig med allt och att ni kommer iväg till era gamla favoriter! Kram 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen