Vackra vyer, grottor och konstverk i Bohuslän

Vi lämnade gården vid halv tio på tisdagsmorgonen och körde söderut mot Bohus. Men på vägen gjorde vi några stopp i det bohuslänska landskapet på ön Tjörn, som är den sjunde största ön i Sverige.

Solklinten

Vi parkerade bilen vid Sundsby naturreservat och började gå på vandringslederna som var markerade mot Solklinten (en utsiktsplats) och grottorna. För utsikter är fina och grottor är spännande. Det var såklart en hel del uppför som vi fick gå. Under slutet av vägen upp mot Solklinten bjöds det på fin utsikt och väl uppe på toppen så såg vi väldigt långt, ut över havet och klippiga öar.

Grottor

Efter att vi hade njutit av utsikten så begav vi oss neråt igen och följde skyltarna mot grottorna. Vi kom fram till grottgångar och stigarna var väldigt kuperade. Vi fick klättra över stenblock och bergsväggarna var branta på båda sidorna. Där gick vi runt en stund. Jag tror att det fanns mer att se men vi valde till slut att vända tillbaka mot bilen för att så småningom åka vidare.

Våffellunch

Nästa stopp blev Pilane gravfält. Där parkerade vi bilen och tog med oss vår lunchmatsäck. Vi hade fått med oss våfflor från gårdagens våffelmiddag som sambons mamma fixat. Vi slog oss ner i gräset, med en sten som ryggstöd och solen i ansiktet. Där satt vi och åt vår lunch, våfflor med hallonsylt och grädde. Väldigt lyxigt och härligt.

Pilane gravfält

När vi hade ätit klart vandrade vi runt vid gravfältet. Det är ett gravfält med ett 90-tal fornlämningar. Under sommartid så är gravfältet även en skulpturpark och då kostar det inträde. Under höst, vinter och vår är det fritt att gå runt där och det finns några permanenta skulpturer, bland annat ”Anna” av Jaume Plensa som är ett jättestort huvud. Samma skulptör har även gjort skulpturer vid Artipelag som vi besökte tidigare i år.

”Anna” av Jaume Plensa

Stenhus

Efter stoppet vid Pilane åkte vi vidare och parkerade vid Säbyleden. Där gick vi ut på Säbyleden och följde den väl utmärkta leden ut till stenstugan som ligger längst ut på Säby ö. Stenstugan är en väldigt liten stuga från 1800-talet. Tur och retur är sträckan ungefär 6 km och går längs med strandängar och klippor. Det var otroligt fint.

Stenstugan

Mot Bohus

Till sist styrde vi vidare mot Bohus. Där vi fick middag och sovplats hos en av sambons kompisar. Och vi var nöjda med dagens små utflykter som bjöd på många vackra vyer.

Inlägg skapade 325

33 svar på “Vackra vyer, grottor och konstverk i Bohuslän

 1. Det här var ett rejält inlägg i bilder och text, intressant och jag blir sugen på att åka på lite utflykter. Idag är det regn här så det blir nog lite mera aktiviteter inomhus dock. -Bra bilder!

  1. Det är verkligen kul att åka på utflykter 😀 Kul att du tycker inlägget var intressant 😀 Det kan ju vara skönt med regniga dagar också 🙂 Tack så jättemycket, Morgan! 😀

 2. Wow vilka bilder =) Häftiga grottor, men jag vet inte om jag tycker att Anna passar in där….
  Våfflor på picknick verkligen lyxigt och gott. Ha en bra söndag, idag är det inneväder.

  1. Tusen tack! 😀 Det var verkligen fina grottor 😀 Nä, hon passar väl inte riktigt in, men det var en rätt häftig skulptur ändå 🙂 Våfflorna var verkligen en lyx att vi fick med oss, det kändes ompysslande 😀 Ha det fint du också! 😀

 3. Vad spännande att hänga med hit. Här var allt nytt för mig. Hade inte hört talas om området tidigare. Så det var extra roligt att nu få veta mer-
  Fantastiska bilder och en väldigt vacker miljö.
  Tack!

 4. Verkligen en givande tur förstår jag, så vackert o just att man tar bilder och delar med sig att fånga just det man ser. Älskar att fota men är inte ute så ofta o gör det bara tyvärr ….

  Fin kväll på dig 🙂

 5. jag blir nervös av grottor, men älskar hällar, sten, berg, fjäll – älskar detta inlägg 🙂

  sv: tack för dessa fina ord! Jag tycker att det är kul att blogga, så det vore så synd att sluta för att jag inte hittat min ”stil” :I Kram!

  1. Det är lite läskigt om det är trångt, men det här var inte så farligt 🙂 Hällar, berg och fjäll är ju magiskt, det blir det nog mer av i sommar! 😀 Kul att du gillar inlägget 😀 Kram

 6. Magiska bilder!! Detta stället står på min bucket-list, måste besöka, ser så fint ut!! 😀 Så gott med våfflor också!

  1. Tack så jättemycket, Ida! 😀 Ja, det var verkligen fint på de platser på Tjörn, och det finns mycket kvar att se också 😀 Väldigt gott och lyxigt med våfflorna 😀

  1. Det är verkligen fint! 😀 Kul att du har en kusin på den ön och att du sett bilder därifrån 🙂 Du får väl åka och hälsa på din kusin 😛 Ja, Sverige har otroligt fina kuster 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen