I ödemarken

Store Mosse nationalpark

Det var sista lördagen i oktober. Jag hade höstlov och vi var iväg på en roadtrip. Vid klockan två landade vi vid Store Mosse nationalpark. Vi parkerade vi den stora parkeringen nära Naturum.Jag hade tittat ut att jag ville gå Lilla Lövö runt då den leden var drygt 6 km lång och till stor del gick över högmossen och verkade lite mer exotisk än leden runt Kävsjön på 12 km. Eftersom vi hade parkerat vid den stora parkeringen fick vi gå en sträcka i skogen först bort till starten av Lilla Lövö runt som låg vid järnvägen vid Kittlakull. Vid Kittlakull kunde man läsa om torvbrytningen som pågått vid mossen.

Utsikt från järnvägsbron

När vi kom till den ståtliga järnvägsbron gick vi upp för den. Från den bjöds det på en mäktigt ödslig utsikt över mossen. Jag älskar att vi fick gråväder som var nästan lite dimmigt.

Lite skog

Vi började vår vandring på leden vid järnvägen. Den var märkt med orange och det var lätt att hitta. Då det var en spång att gå på i princip hela tiden. Först gick det genom lite skog innan vi kom fram till själva mossen.

Ödsligt

Leden delade sig åt två håll. Precis där satt då två andra människor och fikade. De hörde att Emil och jag funderade över åt vilket håll vi skulle gå och rekommenderade att gå medsols. De sa att då skulle vi först få en häftig vy över den ödsliga mossen och sedan när vi kom in i skogen skulle vi också få en fin vy. Vi gjorde som de sa och blev inte besvikna. När vi var mitt ute på mossen kändes det som om vi var i ingenmansland, helt ensamma. Jag tänkte skriva att trots det gråa vädret så fanns det ett stort färgspektrum i naturen, men kanske var det gråvädret som skapade nyanserna av färgerna. Hur som helst, någonstans där slog vi oss ner på en bänk som fanns längs med den långa spången och kokade upp vatten för en portion frystorkad mat. Sedan fortsatte vår ödsliga vandring en bit till.

Rocknar

Efter flera kilometer spång över mossen kom vi in i skogen. Det är sandåsar som kallas rocknar. Rocknarna där tallarna växer bildades genom att sand blåste upp och samlades som små öar för flera tusen år sedan.

Slingan är sluten

Det hade börjat skymma när vi kom tillbaka dit där slingan delade sig. Vi gick den sista biten tillbaka till järnvägsbron. Utsikten från bron var ännu vackrare i skymningsljuset.

En eld i mörkret

Sedan gick vi tillbaka till den stora parkeringen och flyttade bilen till en mindre parkering. Gjorde upp en eld på eldplatsen och grillade korv till middag. Väldigt nöjda med en fin dagsvandring.

Film från utflykten

Höstlovs-roadtrip.

Det här var första utflykten på vår höstlovs-roadtrip. Läs sammanfattningen om roadtripen här.

Resterande utflykter från höstlovet kommer att bli inlägg här på bloggen inom kort.

Inlägg skapade 327

11 svar på “I ödemarken

    1. Tack så jättemycket! 😀 Nä, jag hade inte heller koll på det där med rocknar, det stod på en informationsskylt så jag lärde mig också något nytt 😀 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen