Bland fjäll och fjordar

Jag mjölkar det sista ur roadtripen vi gjorde i somras med att lägga upp en sammanställning över hela vår roadtrip. Vi var ute på vägarna i två veckor. I början sov vi mest i tält och sedan blev det mer i bilen och mot slutet stannade vi hos släkt och vänner.

Vi kom iväg

Lördagen den 23 juli 2022

Mitt på dagen kom vi iväg hemifrån efter att ha väntat ut diskmaskinen. Då började vår roadtrip norrut. Första stoppet blev i Falun där vi träffade en gammal kompis till Emil och dem tipsade oss om en camping i Nusnäs. Vi åkte vidare mot Nusnäs och hittade campingen. Slog upp tältet nära bilen och lagade mat över lägerelden vid Siljan. Hade en magiskt fin kväll med ett dopp i sjön.

Turista i Dalarna

Söndagen den 24 juli 2022

Vi lämnade Nusnäs efter ett besök i dalahästfabriken och for vidare mot Mora. Där strosade vi runt och hittade en stor dalahäst. Vi såg även målgången för Vasaloppet och Zorngården. Det blev en lunch på en uteservering också. Sedan körde vi vidare nordväst och hamnade i strax utanför Idre där vi parkerade för natten vid älven. Där slog vi upp tältet. Emil badade med renar och vi lagade middag över öppen eld.

Ut på fjället

Måndagen den 25 juli 2022

Det var dags för roadtripens första fjällvandring. Vi kom fram till Grövelsjöns fjällstation där vi åt lunch innan vi packade våra stora ryggsäckar för en vandring upp på Långfjället. Det var gråväder och det började sedan regna. Efter en vandring på runt 13 km kom vi fram till Hävlingen där vi hittade en stenig tältplats. Solen gjorde sina försök att titta fram och vi fick se en regnbåge över sjön. En liten hermelin tittade på oss också.

Svåråtkomlig nationalpark

Tisdagen den 26 juli 2022

På morgonen gjorde vi upp en eld vid sjön för att värma oss lite när vi åt frukost. Emil tog ett morgondopp. Efter frukosten begav vi oss mot Töfsingdalens nationalpark. En nationalpark som är en av Sveriges svåråtkomligaste, dels då det inte finns bilvägar dit och dels då den är väldigt stenig. Vi vandrade längs med sjöarna och kom över till nationalparken vid två olika ställen. På kvällen slog vi läger vid något som kallades mellanlägret efter att ha letat oss fram dit.

Blåsig vandring

Onsdagen den 27 juli 2022

Onsdagen bjöd på bättre väder men väldigt blåsigt sådant. Vi vandrade upp på fjället längs en omarkerad stig. Hittade till leden som vi sedan följde tillbaka till Grövelsjöns fjällstation. När vi kom fram till fjällstationen fikade vi och köpte med en fryspizza. Sedan åkte vi till Scoutgården i Grövelsjön där vi bokat en natt på vandrarhemmet. De hade bastu som vi fick låna också. Väldigt skönt med både dusch och bastu efter några småruggiga dagar på fjället.

Åka över gränsen och se en myskoxe

Torsdagen den 28 juli 2022

När vi hade vilat upp oss på vandrarhemmet åkte vi vidare över riksgränsen till Norge. Vi pausade först vid en sjö och åt lite knäckemackor och ägg till lunch. Sedan for vi vidare till Dovre fjell och vandrade upp till Viewpoint Snøhetta. Därifrån hade vi utsikt över bergen. En man med kikarna pekade ut att det gick en myskoxe långt där nere i dalen. Vi såg den som en liten prick, men vi såg den i alla fall. Därefter sov vi i bilen på en parkering i närheten.

En magisk tältplats

Fredagen den 29 juli 2022

Vi for vidare mot Norges första nationalpark, Rondane. Det var nästan helt fullt på parkeringen när vi kom dit, men vi fick en plats. Fyllde på lite energi i sällskap med fåren innan vi vandrade bort mot Rondvassbu. Utanför fjällstationens område hittade vi en magisk tältplats där vi slog upp tältet. Tillagade lite frystorkad mat till middag. På kvällen gick vi bort till fjällstationen och tog en varsin öl.

Vattenfall och höga berg

Lördagen den 30 juli 2022

Dagen efter skulle vi vandra tillbaka mot bilen och då gick vi på omarkerade men tydliga stigar på andra sidan vattendraget. Så mäktigt att vandra så mitt bland höga berg. När vi kom fram till parkeringen körde vi bara en kort bit för att vandra in i Rondane nationalpark igen på ett annat ställe för att se Storulfossen, ett mäktigt vattenfall. Därefter körde vi vidare för att hitta ett lämpligt stopp för kvällen. Vi hittade ett ställe vid en fors nära Ridderspranget Randsverk. Till ljudet av forsen sov vi i bilen under natten.

En bit norsk historia

Söndagen den 31 juli 2022

Planen för dagen var att besöka Borgunds stavkyrka. På vägen dit hittade vi en annan stavkyrka som vi också stannade till vid, nämligen Høre stavkyrka. Vid Borgunds stavkyrka betalade vi ganska dyrt inträde till museet där vi kunde lästa på om stavkyrkornas historia. Sedan fick vi även titta på stavkyrkan på nära håll, även gå in i den. Men det var väldigt turistigt och mycket folk. Efter vårt besök där åkte vi till Hemsedal där vi sov i bilen på en parkering över natten.

Tacokväll

Måndagen den 1 augusti 2022

Dagen gick mest ut på att köra till en tätort vid Oslofjorden där Emils ena syster bor med sin familj. Där bjöds vi på tacos och hade en mysig kväll. Vi fick även sova i deras källare med tillgång till egen toalett och dusch, så skönt.

Tillbaka till Sverige

Tisdagen den 2 augusti 2022

På förmiddagen åkte vi tillbaka mot Sverige igen. När vi kom över riksgränsen in i Dalsland åkte vi till Tresticklans nationalpark. Där åt vi lunch till utsikten av en sjö och vandrade vi till riksgränsen och gick över på norska sidan. Sedan vandrade vi tillbaka till bilen och åkte hem till Emils mamma som bor i Dalsland, där var även hans andra syster med sina barn.

Familjehäng på gården

Onsdagen den 3 augusti 2022

Det var en ganska lugn och gråregnig dag. Vi var nog mest bara inomhus och hängde på gården.

Kompishäng

Torsdagen den 4 augusti 2022

Mitt på dagen åkte vi norrut för att börja hemresan. Vi stannade till och fikade i Jönköping hos en av mina närmsta kompisar och hennes sambo. Sedan åt vi middag alla fyra. Emil och jag sov över i deras källare.

Brunch på hemresan

Fredagen den 5 augusti 2022

Det blev en tidig morgon då min kompis skulle upp och jobba. Jag och Emil åkte vidare norrut. Vi gjorde ett stopp i Boxholm hos Iza då hon och hennes familj bjöd oss på en mumsig brunch (eller ja, Emil och jag kanske hade bjudit in oss själva). Väldigt mysigt att hinna ses en stund sådär. Sedan åkte Emil och jag vidare hem, nöjda med vår två veckor långa roadtrip. Och det var ganska skönt att komma hem.

Vill du läsa mer om vår roadtrip?

Här hittar du alla inlägg från roadtripen med fler bilder och mer text från sommarens äventyr.

Inlägg skapade 327

4 svar på “Bland fjäll och fjordar

  1. Fantastiskt mysig resa, någon gång får vi försöka sammanstråla (vi vill ju med åka lite emellanåt, bara sämre på att planera) 😛
    Förhoppningsvis får vi igenom en resa norrut nästa år iaf…!

  2. Wow Wow Wow… tack för ännu en fin bild resa! 😍 Saknar fjällen ännu mera NU.. 😢😢

    Hälsningar från ett super grått Skåne. 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen