Sommar i Sverige – en roadtrip

Det här inlägget är en sammanfattning på en (nästan) fyra veckor lång road trip i Sverige som vi genomförde sommaren 2021. Flera av utflykterna/vandringarna kommer det mer om i andra inlägg framöver. Allt eftersom länkas även de andra inläggen i det här inlägget. Längst ner i inlägget finns det en karta över hur vi åkte. Om du har några frågor om roadtripen så skriv en kommentar så kan jag svara så gott jag kan.

Dags för road trip

Fredagen den 9 juli 2021

När Emil hade jobbat klart vid 16-tiden och gick på semester hämtade han upp mig vid Södertälje hamn. Därefter åkte vi E4:an söderut. Första målet var Söderköping där vi tänkte äta middag och strosa runt i staden. Vi hittade restaurangen Håll Bar & Kök som låg vid kanalen. Otroligt god (och lokal) mat och vi tog trerättersmeny för att fira in semestern ordentligt. Sen gick vi runt i den mysiga staden i lite småregn innan vi åkte vidare. Vi hittade ett ställe vid Valdemarsvik där vi parkerade för natten. Regnet smattrade mot biltaket när vi somnade.

Historisk plats, lång fyr och en savann

Lördagen den 10 juli 2021

Vi vaknade upp vid en grå men stilla sjö. Tog ett morgondopp innan frukost. Därefter begav vi oss vidare söderut. I Gamleby gjorde vi ett stopp på Linneas Konditori & Catering där vi mötte upp Mari och Kalle för en fika. De var på väg norrut och vi söderut. Det var kul att hinna ses en liten stund även om det blev väldigt kort.

Emil och jag åkte vidare och gjorde nästa stopp i Kalmar. Där besökte vi Kalmar slott vilket var spännande då jag gillar historia. Det fanns även en fantastiskt fin fotokonstutställning på slottet när vi var där, fotokonstnären Erik Johanssons verk var det som ställdes ut.

När vi hade fått nog av fotokonst och historia åkte vi på Sveriges nästlängsta bro över till Öland. Vi styrde söderut och följde väg 136. Målet var Långe Jan. Vi stannade till vid Gettlinge gravfält och tittade på omgivningarna i duggregn. Vi stannade även till på vägen och spanade in en plats där vi skulle kunna sova. Väl framme vid Långe Jan blåste det väldigt mycket, så vi lagade mat i bilen och åt där innan vi begav oss ut för att kika på fyren. Vi strosade sedan runt i naturreservatet Västra Mark och gick Västramarksslingan. Därefter styrde vi vidare till den platsen som vi spanat in som sovplats. Tittade på solnedgången utanför bildörren, åt choklad och jordgubbar. Sedan tittade vi lite på film i bilen.

Mer om första eftermiddagen och kvällen på Öland kan du läsa här.

Fornborg, turister och trollskog

Söndagen den 11 juli 2021

På söndagen åkte vi norrut på Öland. Första stoppet blev Sandby borg där vi tittade på en fornborg vid en strand.

Därefter åkte vi till Böda Camping. Vi såg nämligen Böda Camping-programmet på TV när vi var i Säfsen och nu tyckte Emil att vi skulle besöka stället. Det var mycket bilar på parkeringen. Mycket folk på campingen och stranden. Vi hängde lite på stranden och åt lite matsäck och sedan köpte vi en glass. Jag kan väl inte direkt påstå att jag trivdes så bra där. Det var väl helt okej när jag låg på filten och läste, det var också helt okej att ta ett dopp och glassen var god.

När vi var klara med Böda Camping åkte vi lite längre norrut för att göra ett besök vid naturreservatet Trollskogen. Dels hade jag läst lite om stället innan men också fått tips om det av en gammal klasskompis i grundskolan.

Sist av allt på dagen försökte vi att hitta en sovplats för natten. Det var inte jättelätt då de flesta parkeringar skyltar tydligt med att det är förbud mot övernattning alternativt parkeringsförbud under några timmar på natten. Vi hittade till slut en parkeringsplats där vi tolkade det som att vi kunde stå över natten. Den låg precis vid vägen men med utsikt över Neptuni åkrar. Vi tog en kvällspromenad, satte oss på klipporna med ett varsitt glas vin. Emil badade i solnedgången och det var en sån där perfekt sommarkväll. Mer om det kan du läsa här.

Raukar, kunglig mark och en ny nationalpark

Måndagen den 12 juli 2021

Vi vaknade i en alldeles för varm bil vid tio på morgonen. Tog ett morgondopp innan vi åkte mot Kaffestugan i Böda. Där köpte vi lite lyxigare frukostpaket för att fira Emils födelsedag. Satt där en lång stund, åt frukosten, läste lite bok och bara tog det lugnt.

Efter frukosten åkte vi mot Byrums raukar. Parkeringen där var avstängd för de som hade den hade ledsnat på nedskräpning (jag förstår inte hur svårt det kan vara att slänga skräp rätt). Hur som helst så hittade vi en lucka där vi kunde stå, sedan strosade vi runt bland raukarna tillsammans med andra turister.

Nästa turistställe vi åkte till var Borgholms slott. Där promenerade vi förbi den gamla slottsruinen, ner mot Solliden och tillbaka. Vi lyxade till det med en lunch på Systrarna på Höjden. Emil åt räksallad och jag en risotto. Sen kände vi oss nöjda med Öland och lämnade ön för äventyr på fastlandet. Mer om den sista dagen på Öland kan du läsa här.

Eftersom vi skulle vara vid Västkusten till helgen så styrde vi västerut. Nästa stopp blev den nyaste nationalparken i Sverige, Åsnens nationalpark i Småland. Den bildades så sent som 2018. Där parkerade vid Trollbergets entré och gick en kort stig genom skogen mot parkens enda tältplats. Det blev även ett kvällsdopp i sjön.

Nya leder i ny nationalpark

Tisdagen den 13 juli 2021

Vi vaknade utvilade i tältet då det inte alls var lika varmt som det varit i bilen natten innan. Vi åkte till en hamn, som vi fått tips av från några som också tältade i parken, och fyllde på dricksvatten. Därefter styrde vi till parkens huvudentré, Sunnabron. Där provade vi några av lederna som fanns där. De var inte så långa och inte speciellt svårpromenerade. Vi lunchade på en brygga, läste medans vi torkade i solen efter ett svalkande dopp. Mer om Åsnens nationalpark kan du läsa här.

När vi kände oss klara med Åsnens nationalpark körde vi mot Halmstad, för vi skulle tillbringa onsdagen där. Vi hittade en sjö vid Ljushult, ungefär en halvtimme innan vi skulle komma fram till Halmstad, där vi stannade för natten. Det var skönt med ett svalkande dopp när vi kom fram och middagen hann vi äta ute innan det började regna. Sen klarnade det upp och molnen lystes upp vackert på himlen.

Shopping, bad och middag

Onsdagen den 14 juli 2021

Efter en lugn morgon vid sjön med läsning på stranden begav vi oss vidare mot Halmstad. Det tog dryga halvtimmen att köra. Vi skulle shoppa lite friluftsutrustning som vi kände att vi behövde veckan efter då vi skulle vidare norrut. Emil hittade regnkläder och jag ett par till friluftsbyxor. Vi hittade även en diskbalja som kan fällas ihop, den användes flitigt resten av resan så det var verkligen ett bra köp.

På eftermiddagen åkte vi in i centrala Halmstad där vi skulle hem till Emils moster. Men innan det tänkte vi ta en promenad till stranden. Vi parkerade bilen och bara en kort bit från bilen springer Emil iväg och hoppar upp bredvid en kvinna på en bänk. Det var hans moster som satt där i godan ro. Efter att ha hälsat på henne gick vi vidare på vår promenad. Vi gick inte alls långt utan bara till en strand där vi tog ett dopp då det var så otroligt varmt. Sen gick vi hem till Emils moster som hade lagat mat åt oss. Men innan middagen fick vi låna duschen vilket var skönt. Det var en väldigt trevlig middag.

Efter middagen åkte vi vidare mot Varberg. Det blev lite spontant bestämt att vi skulle sova hemma hos Emils kompis, bara för att vi skulle hinna ses en kort stund.

Lunchstopp, klippor och bad

Torsdagen den 15 juli 2021

Vi vaknade i Varberg och åt frukost på altanen. Sen styrde vi vidare norrut ganska tidigt. I Bohus blev det ett lunchstopp för att hinna träffa en annan av Emils kompisar.

När vi lunchat klart åkte vi vidare mot Ramsvikslandets naturreservat. Ett ställe jag varit nyfiken på länge då det dykt upp bilder i Facebookflödet därifrån. Vi promenerade runt på klipporna. Hittade en klippa där vi slog oss ner, läste och badade. Mer om den utflykten kan du läsa här.

Sen åkte vi till Uddevalla för att storhandla innan vi fortsatte färden hem till Emils mamma. Vi kom dit ganska sent på kvällen. Åt fil till middag. Träffade hans systrar och systerbarn. Eftersom det var mycket folk i huset så valde Emil och jag att slå upp tältet på gården och tälta.

Hemma på gården

Fredagen den 16 juli 2021

Dagen tillbringades på gården med Emils mamma och syskon. Förberedde inför lördagens kalasdag. Vi åkte även iväg och badade en sväng. Emil fixade en skattjakt åt syskonbarnen. På kvällen tog Emil och jag en liten kort kvällspromenad. Sen blev det en tältnatt igen.

Kalasdag

Lördagen den 17 juli 2021

Det var dags för kalasdagen för att fira Emils mamma. Alla Emils syskon kom hem till gården. Det kom även lite annan släkt till honom. Emil och jag förberedde grillspett då hans mamma fick en grill i födelsedagspresent. Därefter grillade vi runt 70 grillspett. Det hade gjorts sallader och potatisgratäng. Vi dukade upp ett långbord i trädgården och där kalasade vi på en grillunch med tårta till kaffet. Det var kul och trevligt att träffa alla.

På kvällen gick Emil, jag, två av hans bröder och ena broderns sambo ner till vattnet. De ville testa Emils magneter som han köpt (som man kan fiska med). Vi fick upp gamla broräcken. Efter en fullspäckad mysig dag kröp vi in i tältet igen och somnade.

Resan fortsätter och en grillmiddag

Söndagen den 18 juli 2021

På söndagen kom Emils faster med familj förbi och även Emils kompis. Vi lunchade och hängde på gården. Vid tretiden lämnade vi och fortsatte norrut. Första stoppet blev utanför Karlstad, lite spontant. Jag hade hört av mig till en gammal kollega jag jobbade med i Linköping som flyttat dit och sa att vi hade vägarna förbi. Det resulterade i att vi blev inbjudna på grillmiddag. Det var väldigt kul och mysigt att ses igen.

Efter middagen åkte Emil och jag till en strand vid Vänern för att sova i bilen. Det var skönt att vara på väg igen samtidigt som det var skönt att vi hade haft några dagar på samma ställe.

Resan som höll på att ta slut

Måndagen den 19 juli 2021

Vi började dagen med ett morgondopp. Det var väldigt långgrunt vid stranden så vi vadade ut en bra bit. När jag hade vatten vid midjan skulle vi doppa oss, då knuffade Emil till mig så jag doppade mig lite snabbare än vad jag tänkt.

Därefter fortsatte vi resan mot norr som höll på att få ett snabbt slut en halvtimme innan vi skulle komma fram till Malung. Jag körde från Karlstad och ratten vibrerade lite när jag körde i högre hastigheter. Jag tänkte inte så mycket på det för vissa bilar gör ju så och jag har inte kört Emils bil speciellt mycket. Sedan byttes vi av efter en timme. När Emil körde började ratten vibrera mer och mer. Till sist så valde vi att stanna vid närmsta parkeringsficka för att kolla däcken, han trodde att det var en bula eller något på däcket. En eller två meter framför bilen hittade jag en mutter. Emil kollade hjulet och det satt bara en lös mutter kvar på framhjulet på förarsidan. Det var väldigt tur att vi stannade där och då. Emil satte tillbaka den muttern som vi hittade, tog muttrar från bakhjulen och drog alla muttrar. Sen körde vi vidare och ratten skakade inte alls. Vi lärde oss två saker; stanna alltid och kolla om något känns fel och efterdrag muttrarna efter hjulskifte.

Vid sjutiden på kvällen kom vi fram till Fulufjällets nationalpark som var dagens slutdestination. Vi hade planerat att komma fram på kvällen då det tydligen skulle vara väldigt mycket bilar där dagtid. Det såg man spår av då det stod enstaka bilar längs med vägen dit men vi fick en parkeringsplats nära entrén. Vi packade de stora vandringsryggsäckarna och började gå in i parken. När vi såg Njupeskär som är Sveriges högsta fritt fallande vattenfall åt vi lite tunnbrödrullar till middag och fortsatte vår vandring till vattenfallet och sedan upp på fjället bakom. Eftersom vi skulle tälta behövde vi gå en bit då man inte får tälta i alla delar av nationalparken.

När vi gick vilse på fjället

Tisdagen den 20 juli 2021

På morgonen åt vi gröt och packade ihop tältet. Sedan gick vi vidare för att komma tillbaka till parkeringen. Vi tog en kaffepaus med utsikt över dalen. Efter kaffet fortsatte vi att gå, men åt fel håll på leden. Det märkte vi när vi kom fram till några skyltar. Då var det bara att vända för att det var lite kortare ändå att gå tillbaka då. Till sist kom vi tillbaka till entrén och det var så mycket folk där. När vi körde därifrån var det bilar parkerade längs vägen i flera kilometer. Mer om Fulufjällets nationalpark finns här.

Efter Fulufjällets nationalpark körde vi vidare norrut i ungefär fyra timmar. Vi stannade för natten på Andersön utanför Östersund. Lagade mat i anslutning till bilen då det blåste rejält. Det var ganska ruggigt ute men vi tog ändå en fin kvällspromenad. Sedan kröp vi in i bilen och tittade på serier på kvällen. Väldigt mysigt.

Bilkörardag

Onsdagen den 21 juli 2021

Vi bestämde oss att det här skulle bli en bilkörardag. Nästa mål vi hade inplanerad var Muddus nationalpark (utanför Jokkmokk) och vi tänkte att vi skulle köra närmre det målet. Vi misstänkte att vi inte skulle köra hela vägen dit då det var ungefär åtta timmar körning dit. Hur som helst så var det alltså bara att köra. Vi gjorde ett stopp i Strömsund där vi fikade. Sedan gjorde vi ett stopp Storuman för att sträcka på benen och gick upp för backen som hette Utsikten och gick upp i utsiktstornet som fanns där. Det var en väldigt fin utsikt som det bjöds på.

Därefter körde vi vidare. Då fick jag körde jag i två timmar. Efter nästan sex timmar bilkörning, totalt på hela dagen, stannade vi utanför Arvidsjaur för att tillbringa natten. Där åt vi middag i bilen. Tog en kvällspromenad. Sen tittade vi på lite film i bilen innan vi somnade.

Vattenfall och raviner

Torsdagen den 22 juli 2021

Direkt efter frukost fortsatte vi vår färd norrut. Två timmar tog det att köra från där vi var till dit vi skulle. Muddus nationalpark. Den parken var lite knepig att hitta vägbeskrivning till då man var tvungen att skriva in namnet på entrén/parkeringen (Skaite på Google maps). Vi parkerade och påbörjade vår vandring mot Muddus vattenfall. Det fanns två alternativ på väg dit, en lättare och en svårare, det gick även att variera mellan de båda. Vi valde först den lätta och sen valde vi lite brantare och sen den lättare igen.

Vi passerade vattenfall, raviner, tallskog och myrmarker. Lite över milen gick vi innan vi hittade en plats för att slå upp tältet och laga mat. Efter middagen gick vi en liten promenad och då hittade vi en bättre tältplats, så vi flyttade tältet (smidigt att kunna flytta utan att montera ner det).

En till perfekt sommarkväll

Fredagen den 23 juli 2021

Vi vaknade upp vid bäcken där vi hade tältat. Åt frukost och fortsatte vår vandring genom nationalparken. Såg fler raviner, myrmarker, vattenfall och tallskog. Kom fram till Luleälven. När vi gått över milen hittade vi tältplatsen för natten. Bara någon kilometer bort från parkeringen. Emil gick och hämtade lite choklad och vin i bilen för att det var nära och vi kunde lyxa till det på kvällen. Han tog ett kvällsdopp i älven. Vi spelade lite spel vid elden. En väldigt vacker och mysig sommarkväll (igen) helt själva.

Ett hotell och en dusch

Lördagen den 24 juli 2021

Efter en väldigt god natts sömn åt vi frukost och plockade sakta ihop oss. Ljuset var magiskt då det var så molnigt att det kändes som gryning eller skymning. Lite som om tiden stod still. Och älven var nästan alldeles blank. Mer om Muddus nationalpark finns i det här inlägget.

När vi njutit klart av Muddus och gått sista kilometern till bilen åkte vi vidare norrut. Pausade och åt lunch en bit innan Kiruna. Vi kom fram till Kiruna vid tretiden. Då checkade vi in på hotell som vi bokat någon dag innan. Det var väldigt skönt att få landa inne i ett rum. Den duschen var nog årets skönaste också efter att ha varit ute och inte duschat på ungefär en vecka. Vi tänkte gå ut och äta middag i stan på kvällen men det fanns så få ställen och det mesta var fullt. Det blev att vi gick till ett gatukök, Stejk, som visade sig vara otroligt bra. Supertrevlig personal och god mat. Vi tog en kvällspromenad för att se på staden, kyrkan var fin. Tanken var även att hitta något ställe att ta en öl på, men utelivet var ganska dött, så vi hamnade på Scandic hotells lobby bara för att få en öl (lite ovärt). Sen gick vi tillbaka till vårt hotell (som är den gröna byggnaden på bilden nedanför) och kröp ner i sängen.

Magisk vandring till Trollsjön

Söndagen den 25 juli 2021

Vi vaknade otroligt utvilade i hotellsängen. Gick upp och åt en jättegod hotellfrukostbuffé. Mätta och nöjda packade vi ihop och checkade ut. Planen var att åka mot Abisko på eftermiddagen, vi kände ingen brådska då vädret var lite sisådär och det skulle bli bättre mot kvällen. Därför promenerade vi runt lite till, kikade in i kyrkan (som var stängd kvällen innan). Sen åkte vi till Midnattssolsslingan för att gå den. Det var kul att det fanns fakta om fjällnatur, samernas historia och Kirunas historia längs med slingan. Men det kändes som en halv slinga då man fick leta sig tillbaka till parkeringen om man inte ville vända och gå samma väg tillbaka.

Sedan lämnade vi Kiruna och åkte vidare. Stannade till vid Naturum i Abisko och frågade om lite vandringstips. Därefter åkte vi mot Trollsjön då vi hoppades att det skulle vara lite mindre folk där på kvällen än på dagen. Vi parkerade och började vandra. Vi mötte lite människor i början men sen var vi mer eller mindre ensamma hela vägen fram till Trollsjön. Det var en magisk vandring när regnet höll på att lätta. Moln svepte fram, solen sken igenom, dimman låg tät och lättade. Väl framme vi Trollsjön slog vi upp tältet och åt mat. Det var ett äventyr att slå upp tältet då det blåste en del just då, men det gick bra. Mer om vandringen och Trollsjön finns här.

En studie av Lapporten

Måndagen den 26 juli 2021

När vi vaknade på morgonen var vi fortfarande helt själva. Till frukosten kom ett tjugotal renar och och ställde sig en sisådär hundra meter bort från oss innan de gick vidare bortåt. Vi åt frukost i lugn och ro. Emil badade i det sexgradiga vattnet. Vi läste lite. Vid tiotiden såg vi de första andra människorna. Då packade vi ihop och begav oss mot parkeringen igen. Det var mycket folk som vi mötte på vägen tillbaka och väl framme vid vägen var det fullt med bilar parkerade på båda sidor. Det är väldigt bra att de håller på att bygga en parkering där för att förebygga lite av trafikkaoset i fortsättningen.

Vi lagade lunch vid en parkering/rastplats vid Björkliden. Sedan körde vi vidare mot Abisko nationalpark. Vi hade bestämt oss för att göra en kortare dagstur där då vi hade sovit ganska dåligt i tältet vid Trollsjön.

Därefter åkte vi tillbaka till rastplatsen vid Björkliden (där vi hade ätit lunch) och parkerade för natten. Lagade middag och tog en promenad. Torneträsk låg spegelblank och det var ett fint blått ljus. Vi hittade en fin utsikt över ”Lapporten”. Emil tog även ett kvällsdopp. Sedan kröp vi in i bilen och tittade på serie. Jag gick ut en liten sväng senare för att fota när solen gick ner bakom bergstopparna. Mer om dagsturen i Abisko och fotograferandet av ”Lapporten” hittar du i det här inlägget.

Bestiga berg

Tisdagen den 27 juli 2021

Det finns en linbana i Abisko nationalpark som tar en nästan hela vägen upp till bergstoppen Njullá. Jag som inte är jätteförtjust i höjder tyckte att det inte var jättelockande att sätta sig i den lilla sittliften, sitta där i tjugo minuter med de stora vandringsryggsäckarna. Sen tyckte jag att vi kunde vandra för det var ju ändå fjällvandring vi skulle prova på. Emil var snäll och gav med sig. Det blev en ganska tuff vandring i värmen, för varmt var det och jag tycker inte om att bli svettig… Hur som helst så tog vi oss upp på toppen. Då var jag väldigt nöjd. Vi köpte en dyr kaffe på Sky station. Åt frystorkad mat vid en fjällbäck. Fortsatte vår vandring över fjället tills vi hittade en fin tältplats.

Sista dagen i Abisko

Onsdagen den 28 juli 2021

Vi vaknade på fjället, gjorde morgonbestyren och packade ihop. Sedan började vår vandring ner för berget, ner i dalgången och till sist tillbaka till Abisko fjällstation. Vid fjällstationen tog vi en liten extra slinga innan vi hoppade in i bilen och för att åka söderut. Mer om vandringen med övernattning i Abisko hittar du här.

Efter ett litet depåstopp i Kiruna där vi även passade på att kika in det nya stadshuset där den nya stadskärnan kommer att ligga så åkte vi vidare.

Vi åkte till en liten sjö utanför Gällivare där vi tänkte tillbringa natten. Det fanns en raststuga där som vi lånade för att äta vår middag. Det var skönt då det kom världens ösregn med tillhörande åskväder som drog rätt över oss. När åskan gett med sig tog vi ett kvällsdopp innan vi hoppade in i bilen, tittade på en serie, läste och somnade.

Övertorneå

Torsdagen den 29 juli 2021

På morgonen åt vi frukost och sen åkte vi mot Övertorneå. Vi stannade i Överkalix och fikade på Brännvalls café som var mysigt. Jag gillar att de hade udda porslin och en stor trädgård att sitta i. På eftermiddagen kom vi fram till Övertorneå. Hem till Netasha, där jag varit bara några veckor innan (läs det inlägget här). Men det var första gången Emil var där. Vi fick låna bastu och dusch. Efter det åt vi en god grillmiddag ihop.

Haparanda, Kalix och Piteå

Fredagen den 30 juli 2021

Efter en lugn morgon i Övertorneå lämnade vi vid tiotiden och körde vidare mot Haparanda. I Haparanda gick vi längs med strandpromenaden. Sedan gick vi och fikade på Konditoriet Jola. Där bestämdes att vi skulle vidare till en by utanför Kalix för att hälsa på en bekant till Emil, så vi for vidare för en kaffe där.

Efter en kaffe utanför Kalix hos Emils bekanta åkte vi vidare mot Piteå. Där bodde några gamla gymnasiekompisar till Emil som vi skulle hälsa på. Vi bjöds på middag och sängplats. Det var väldigt trevligt och vi satt uppe sent och bara pratade.

Loppis, utelunch och grillmiddag

Lördagen den 31 juli 2021

När vi vaknade i bäddsoffan i Piteå bjöds vi på en god frukost. Sen åkte vi iväg på loppis i stan, vi hittade lite barnböcker som vi köpte. Efter det promenerade vi runt i Piteå och besökte Piteå museum. Vi lunchade på Pensionatet och pizzan där var supergod. Det var en väldigt mysig stad. Därefter åkte vi tillbaka hem och hade en lugn eftermiddag. Bestämde oss för att stanna en natt till. På kvällen blev det grillmiddag och vi satt uppe väldigt sent igen. Spel och prat in på småtimmarna.

Umeå och nästa nationalpark

Söndagen den 1 augusti 2021

Vi vaknade ganska tidigt trots att vi hade varit uppe sent. Efter frukosten åkte Emil och jag vidare mot Umeå. Där lunchade vi hemma hos Emils kusin (eller syssling eller något sådant). Sen åkte vi till någon skulpturpark och tittade lite på konstverk (den på bilden är gjord av konstnären Jaume Plensa som gjort skulpturer vi Artipelag och Pilane). Läste lite på en filt i gräset.

Vid femtiden lämnade vi Umeå och körde vidare söderut på E4:an. Nästan två timmar senare landade vi vid den norra entrén till Skuleskogens nationalpark. Roadtripens femte nationalparksbesök. Vi promenerade bara dryga kilometern till den närmsta tältplatsen då vi var väldigt trötta. Slog upp tältet. Åt lite fil på stranden innan vi kröp in i tältet, läste och somnade.

Slåttdalsskrevan

Måndagen den 2 augusti 2021

På morgonen gick vi tillbaka till bilen för att lämna packningen, för att bara behöva gå med de små ryggsäckarna på dagen. Vi vandrade bort till Slåttdalsskrevan, upp på berget, gick i fin och bitvis kuperad natur. Passerade ett fint vattenfall. Det var en del människor också, det var nog den nationalparken vi mötte mest människor. Vid Slåttdalsskrevan gick vi även upp på berget och åt lunch med en fantastisk utsikt. På vägen tillbaka nere i Slåttdalsskrevan ramlade jag. Kameran klarade sig (förutom motljusskyddet), jag fick skrubbsår på knä, armbåge och axel. Senare visade det sig att jag fått ett stort blåmärke på låret också.

Efter äventyret i Slåttdalsskrevan gick vi tillbaka till bilen. Hämtade de stora ryggsäckarna med tältet för att gå till en annan tältplats. Där slog vi upp tältet på en klippa, lagade middag och njöt av en fin kväll.

En stuga i Hälsingland

Tisdagen den 3 augusti 2021

Det var ganska blåsigt när vi vaknade på tisdagen men solen sken. Vi åt frukost, packade ihop och vandrade tillbaka till bilen. Vill du läsa mer om vår tid i Skuleskogen så finns det ett inlägg här.

När vi kom fram till bilen packade vi in och körde söderut på E4:an. Vi stannade vid Högakustenbron för att föreviga den klassiska ikonen (bron). Vi fikade med utsikt över bron. Sedan for vi vidare.

Nästa stopp blev i Hälsingland. Jag hade nämligen skrivit och frågat mammas kusin om tips på var vi kunde tälta eller sova i bilen i närheten av henne natten mellan tisdagen och onsdagen. Då erbjöd hon oss sin stuga. Vi köpte med oss grillkol och grillmat. Fick ro över till den lilla ön som stugan ligger på. Där tillbringade vi eftermiddagen och kvällen helt själva. Så det blev ett väldigt lyxigt avslut på semestern. Läs mer om det här.

Sista biten hem

Onsdagen den 4 augusti 2021

Vi vaknade utvilade i stugan. Åt frukost och packade ihop. Rodde över till fastlandet igen. Vi åkte hem till mammas kusin för att lämna nyckel och passade på att luncha på hennes café/butik ”Huset på Hea”. Därefter åkte vi hemåt och kom hem till Stockholm vid femtiden på eftermiddagen. Packade upp lite i lägenheten och det var väldigt skönt att komma hem. Men vi var också väldigt nöjda med hela roadtripen, det kunde inte ha blivit så mycket bättre.

Blogginlägg från de olika utflykterna/vandringarna:

Det finns äventyr som vi var med om på den här roadtripen som behöver fördjupas och skrivas mer om. Mycket för att jag fotade en hel del. Därför finns det upp fler inlägg här relaterade till roadtripen. Följande äventyr finns att läsa om:

Öland – dag 1–> En savann i Sverige

Öland – dag 2 –> Trollskog och solnedgång

Öland – dag 3 –> Raukar och kungligt firande

Åsnens nationalpark –> Den nyaste nationalparken

Ramsvikslandets naturreservat –> Klippor på Västkusten

Fulufjällets nationalpark –> Vattenfall och vilse

Muddus nationalpark –> Bland raviner och myrar

Trollsjön –> Sagolikt vid Trollsjön

Abisko – dagstur –> Första turen i Abisko nationalpark

Abisko – övernattning –> Bergsbestigning och tält med utsikt

Skuleskogens nationalpark –> Höga kusten med ravin och utsikt

Hälsingland –> En liten stuga i Hälsingland

Inlägg skapade 327

19 svar på “Sommar i Sverige – en roadtrip

 1. Jäklar vilken ordentlig roadtrip, ni ser ut att ha haft det riktigt fint!
  Öland är ju otroligt fint på sommaren, som ett vykort nästan. 🙂

  1. Haha, ja det blev några mil 😛 Det var en väldigt bra resa med så mycket fin natur och härliga människor! 😀 Öland var en positiv överraskning för mig, hade inte förväntat mig så mycket fint där 🙂

 2. Men jösses vilken underbar resa ni har gjort. Känner igen mig på många bilder. Visst var det härligt uppe i Abisko? Längtar dit igen. 🥰
  Vackra bilder..

  1. Ja, det blev en liten resa genom Sverige 🙂 Kul att du känner igen dig på flera bilder 🙂 Det är verkligen magiskt uppe vid Abisko och Björkliden 🙂 Åker också gärna tillbaka 🙂 Tusen tack, kul att du gillar bilderna 😀

 3. Vad roligt att följa med på er resa genom Sverige. Förstår att ni sett och upplevt mycket. Jättefina bilder. Känner igen många av platserna ni varit på och som jag också besökt men då under olika perioder och under olika år.
  Så mycket ni sett och upplevt. Och jättebra att ha husbilen som fast punkt. En del tältande blev det ju också.

  1. Vad kul att du gillar inlägget! 😀 Ja, vi har sett och upplevt mycket, samtidigt så kändes det inte alls stressigt eller för mycket 🙂 Tack så jättemycket, vad kul att du gillar bilderna också! 😀
   Ja, det var skönt att kunna sova i bilen som ett bra alternativ till tältet 🙂

 4. Men oj vilken härlig resa ni har haft i sommar. Så himla långt ni har åkt genom hela Sverige och helt fantastiska platser ni besökte. Det här blir verkligen minnen för livet. Kramis <3

 5. Shit vilken roadtrip! Vilken upplevelse och vilka underbart vackra platser ni besökte. Smidigt att kunna sova i bilen när inte tältet eller annan övernattningsplats fungerar. Måste säga att jag blev lite sotis, på vår semester åkte vi bara till Sälen, annars var vi bara hemma. En sån där roadtrip hade jag gärna gjort 🙂

  1. Haha, ja, det blev ganska långt 🙂 Det var helt fantastiskt 😀 Verkligen skönt att ha bilen som ett övernattningsalternativ. Det gjorde oss flexibla och vi behövde inte tänka så mycket på att passa tider. 🙂 Sälen är väl inte helt fy skam heller, kan ju vara skönt att vara hemomkring också 🙂

 6. Vilken bjässe till inlägg, det här måste jag komma tillbaka till för bara halvvägs igenom vill jag dyka upp i varje bild och dyka in i varje berättelse. Wow, vilken trip! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen