Hassafallsleden

Tidigt på fredagsmorgonen den första november åkte jag från min kompis till Hofslätts Hembygdsgård. Jag gick inte runt så mycket vid gården för mitt mål var Hassafallsleden som Therese (från Hemomkringvandring) tipsat om.

Stigar längs med vattendrag

Jag började gå på Hassafallsleden och det var ganska mörkt trots att solen gått upp någon timme tidigare, men det var väldigt mulet. Trots det var det väldigt fint. Stigarna gick längs med vattendrag. Jag som gillar vatten blev så glad att stigarna följde åarna.

Långa slutartider

Jag som brukar lämna stativet hemma hade faktiskt med mig det. Mycket då jag hade planerat att besöka Hassafall. Jag är väldigt glad över att jag tog med stativet, för det öppnar upp till så mycket lek med långa slutartider. Det blir så effektfullt att fotografera vatten i rörelse med långa slutartider, det blir lite som en dimmig effekt. Se exemplet med olika slutartider nedan.

Bild 1: 1,5 sekunder Bild 2: 1/5 sekund Bild 3: 1/100 sekund

Slutartiden handlar alltså om hur lång tid som slutaren är öppen, hur lång tid ljus släpps in i kameran och under hur lång tid bilden tas.

När du fotar med långa slutartider krävs stativ för att du kan inte handhålla kameran helt stilla i över en sekund.

Hassafall och mer långa slutartider

Efter ett tag blev vattnet mer rörligt och jag passerade flera vattenfall. Det var en väldigt mysig väg. Stigar, broar, spångar och trappor. Väldigt fint utmärkt och underhållet.

Tillbaka till bilen

Jag vände efter ett tag då jag kände mig nöjd med min utflykt och jag var ganska trött efter intensiva höstlovsdagar. Därför gick jag tillbaka till bilen, tog några snabbare bilder (utan stativ) på vägen tillbaka. Sen satte jag mig i bilen och körde norrut igen.

Inlägg skapade 325

32 svar på “Hassafallsleden

 1. Långa slutartider gillar jag. Bra du tog med dig stativet ju. Absolut en miljö som jag hade tyckt om att fotografera vid. -Bra inlägg och fina bilder tycker jag.

  1. Ja, jag fotar inte så ofta med långa slutartider, men det är kul. Trots att jag känner mig lite låst vid stativet. Tack så jättemycket, kul att du gillar inlägget och bilderna! 😀

 2. Vad fint det ser ut och vilka underbara bilder. 🙂 Det där med långa slutartider skulle jag också vilja lära mig, har dock inget stativ. Kanske borde investera i ett 🙂

  1. Tack så jättemycket Lisa! 😀 Det var en jättefin plats! 😀 Ja, antingen stativ eller kunna ställa upp kameran stadigt på något annat om man inte har stativ, annars blir det inte bra att fota med långa slutartider. 🙂 Håller på att göra en fotokurs på distans och där kommer jag bl.a. skriva/prata mer om långa slutartider.

 3. Jättevackra bilder! Jag borde själv öva mer på det där med långa slutartider men jag måste erkänna att jag varit dålig på att använda min systemkamera på sistone då jag är så nöjd med mina mobilbilder numera. Men jag borde börja ta fram den igen för systemkamera är ju ändå bäst vid vissa ”specialfotograferingar” som t.ex. norrsken som är aktuellt nu igen 🙂

  1. Tusen tack Maria! 😀 Det är kul med långa slutartider, men tycker det är lite jobbigt med stativet då jag känner mig lite låst 😛 Man kommer ganska långt med mobilen men det blir bättre med systemkamera om man kan den 🙂 Norrsken vill jag fota, borde åka uppåt i landet under vintersäsongen 🙂

  1. Det var verkligen en fin plats, så glad att jag fick det tipset och åkte dit 😀 Tack så jättemycket! Man mår verkligen bra av att vara ute i naturen (och fota) 😛 😀

  1. Ja, den var jättemysig! 😀 Skulle vara kul att åka dit igen och fota i ett annat ljus! 😀 Tack så jättemycket, kul att du gillar bilderna! 😀

 4. Vilken underbar vandringsled, härliga bilder, jag gillar verkligen bilderna med långa slutartider, vattnet ser magiskt ut på nåt sätt, så fint!

  1. Ja, den var jättemysig! 😀 Tack så jättemycket! Det blir verkligen effektfullt med långa slutartider på rörligt vatten! 😀

  1. Javisst blir det effektfullt med långa slutartider på rörligt vatten, så magiskt 😀 Du får bege dig ut med stativ och kamera någon gång och testa 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen