Tältäventyr vid Dalälven

Semestern är slut, eller?

Jag började lärarjobba igen elfte augusti och då kan man ju lite tro att semestern är slut. Men nej, nej. Amanda och jag hade bestämt oss för att åka på tältäventyr när jag slutat jobba på fredagen, så då blev det så. När jag kom hem efter jobbet tog jag min förberedda packning och hoppade in i bilen. Därefter hämtade jag upp Amanda och vi åkte norrut.

Upp med tältet

Strax efter 18 kom vi fram till Skekarsbo vid Dalälven i Färnebofjärdens nationalpark. Vi hade kollat upp innan var man får tälta i nationalparken så vi började vår vandring på dryga kilometern till tältplatsen. Så rofyllt och stilla gick vi på skogsstigarna. Dalälven skymtade mellan träden mest hela tiden. När vi kom fram till tältplatsen letade vi efter en plats där vi skulle sätta upp tältet. Vi hittade en plats bredvid vindskyddet med utsikt över Dalälven så vi satte upp tältet. Därefter kokade jag upp vatten och gjorde min middag. Amanda hade mackor till middag.

Kvällsdopp och kaffe i kvällssolen

Efter middagen tog vi ett kvällsdopp i Dalälven. Det var varmt i vattnet och så härligt att bada i en nästan spegelblank älv i kvällssolen. Idylliskt. När vi badat och dokumenterat det satte vi oss på klippan vid älven. Kokade upp vatten så jag fick snabbkaffe i kvällssolen och Amanda fick te. Sen satt vi där och pratade tills solen gick ner och en stund till. Vid tiotiden gick vi och la oss för att sova.

God morgon, första gången

God morgon första gången vid 05.00. Då kikade vi ut genom tältet och funderade på om det var en fin soluppgång värd att fota. Lite tveksamt men vi gick upp till sist i alla fall. Och det blev väl okej bilder. Det var en ganska mysig morgon. Efter ungefär en timme gick vi tillbaka till tältet för att vila då det var så tidigt, men vi hoppades på att somna om.

Jakten på blåbär

Vi lyckades somna om och vaknade igen vid 08.20. Väldigt nöjda med att få säga god morgon igen. Vi hade tänkt göra pannkakor till frukost och vi ville ha blåbär till dem. På vägen till tältplatsen hade vi sett en del blåbär men runt tältplatsen var det tomt. Så vi började gå tillbaka längs med stigen och letade efter blåbär. Det blev en mysig och ganska lång skogspromenad i jakten på blåbär och till slut så lyckades vi hitta en plats med blåbär. Vi plockade på oss ganska mycket innan vi gick tillbaka till tältet.

Pannkaksfrukost

När vi kom tillbaka till tältplatsen satte vi oss på klippan där vi tillbringade fredagskvällen. Testade min nya brännare till gasen och stekpannan jag beställt veckan innan. Det gick bra att steka pannkakorna trots att värmen mest var i mitten av pannan. Det blev en himmelsk god frukost med pannkakor, nyplockade blåbär, kanel och socker. Med en fantastisk utsikt. Otroligt bra start på dagen.

Plocka ihop

Mätta och belåtna efter frukosten började vi i lugn takt plocka och packa ihop. Tog en liten fotopaus eller två. För det var en väldigt fin plats vi sovit på. Vi rev tältet och packade ner allt i ryggsäckarna igen. Därefter begav vi oss mot parkeringen för att lämna väskorna.

Utsikt

När vi hade lämnat de stora ryggsäckarna i bilen gick vi en slinga upp förbi ett utkikstorn. Jag hade en liten ryggsäck med mig då för att inte lämna gasen i bilen (den ska ju inte förvaras i över 50 grader och det kan ju bli varmt i en bil) och för att få med oss vatten (man behöver verkligen dricka i värmen). Utsiktstornet ligger väl 300 meter från parkeringen, sen gick vi kanske en kilometer till innan vi kom tillbaka till bilen och körde vidare.

Ingbo källor

Några dagar innan vi åkte såg jag bilder i någon Facebookgrupp från Ingbo källor som ligger i närheten av Skekarsbo. Så då var vi bara tvungna att åka och kika på stället. Det ligger en kvarn där, som är återuppbyggd 2003 men den tidigare kvarnen finns omnämnd från 1400-talet. Nära kvarnen ligger den största av Ingbo källor som ger 4,3 miljoner liter vatten varje dygn. Sedan kan man följa smala bäckar till de andra källorna. Det är kristallklart vatten och riktigt vackert och fridfullt att se. Vi smakade även på vattnet och det smakade jättegott.

Hemåt

Vid tvåtiden åkte vi hemåt väldigt nöjda efter vårt tältäventyr och besök vid Ingbo källor. Vi hade verkligen tur med vädret med solen och sensommarvärmen. Jag är så taggad på att göra fler tältutflykter, jag hoppas det blir någon/några fler tältnätter i höst.

Bilderna på mig har Amanda tagit med min kamera.

Film från äventyret

Länkar

Här kan ni läsa Amandas blogginlägg från vår utflykt.

Mer om Färnebofjärdens nationalpark.

Mer fakta om Ingbo källor.

Inlägg skapade 325

25 svar på “Tältäventyr vid Dalälven

 1. Detta var ju verkligen ett så himla bra tältäventyr! Tycker det är så himla kul att se dina bilder från våra utflykter också, det visar liksom hur man kan besöka samma plats men ändå se den på olika sätt 🙂

  1. Ja, extremt bra som gav mersmak 😀 Tur att vårt andra tältäventyr också blev bra 😀 Och ja, det är kul att det kan bli så olika i alla fall, men man känner ju igen sig för det är ju ändå samma äventyr 😀 Så roligt att dra ut med dig! 😀

  1. Ser otroligt mysigt ut! Väldigt vackra och stämningsfulla bilder. Hahaha mitt dagens inlägg handlar också om Ingbo källor, vilket roligt sammanträffande ? Kram

   1. Det var verkligen jättemysigt! 😀 Tack så jättemycket Yasmine, vad glad jag blir över att du gillar bilderna! 😀 Kul att du också varit i Ingbo, det är verkligen en läcker plats 😀 Kram

 2. Hej Annie
  Färnebofjärdens nationalpark kände jag inte. I alla fall är det en vacker plats särkilt när det finns sådana fina bilder.
  Att tälta är en bra ide. Jag såg att vädret var mycket vackert.
  Ni har rätt att att njuta av sådana stunder. Ytterliggare är det en god stund att fotografera.
  Kram till Amanda och dig
  Erik (Frankrike)

  1. Hej Erik! Det är verkligen en fin plats och vi hittade en fin plats att slå upp tältet på! 😀 Visst hade vi tur med vädret! 😀 Njöt gjorde vi verkligen! 😀 Kram

  1. Tusen tack Annika! 😀 Ja, det var värt att gå lite på blåbärsjakt på morgonen! Det var verkligen ett lyxigt dygn! 😀

 3. Hej.

  Så vackra kort…. och hungrig blir! *L*
  Kom hem igår efter en vecka i Omberg/Gränna/Visingsö, så lite mör i benen.
  Har du inte varit där, så kan jag tips dig.
  Ha de så länge.. 🙂

  1. Tack så jättemycket! 😀 Vad mysigt att ni var runt Vättern. Jag vandrade i Omberg en dag i somras, det är verkligen fint där! 😀 Ha det jättefint! 😀

  1. Ja, det var en underbar minisemester! 😀 Har sådan mersmak på tältäventyr, får se om jag hinner med mer sånt i år (mitt tält är inte så vinteranpassat) 😛 🙂 Vi var verkligen nöjda med vårt tältäventyr! 😀

  1. Det var det också! Kan verkligen rekommendera ett besök dit (även om det kan vara väldigt mycket mygg där om somrarna). 🙂 Ja, jag vet att bloggaren Yasmine har varit där också 😀 Kram

  1. Det var helt fantastiskt! 😀 Tack så jättemycket, vad glad jag blir att du gillar bilderna! 😀 Pannkakorna var verkligen en perfekt start på lördagen 😀 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen