Februaridag på Grinda

En tillbakablick från 16 februari 2019.

Från Strömkajen till Grinda

Halv nio på morgonen, den 16 februari 2019, klev jag på båten från Strömkajen som skulle ta mig ut till Grinda. En kaffe, en bulle och en bra bok gjorde mig sällskap på den lite över två timmar långa båtfärden. Det var så rofyllt. Självklart går det inte att läsa hela tiden på båten, man måste titta ut genom fönstret och beskåda vår vackra skärgård. Vid klockan elva lämnar båten av mig på Södra Grinda.

Skogspromenad

Jag börjar min vistelse på Grinda med att promenera upp i skogen nordväst om bryggan. Jag hittar en av tallarna jag fastnade lite för sist jag var där och tog en ny bild på den men vattnet i bakgrunden. Därefter fortsätter jag längs det uppmärkta slingan genom skogen. Det knepiga där var att man fick gå försiktigt på vissa ställen då det fortfarande var spår efter Alfrida. Men det var en väldigt fin promenad ändå. 

Isiga bilder och lunchpaus

Efter min skogspromenad kommer jag fram till Källviken. Där ligger isen och jag fotar strandlinjen på den södra sidan av viken. Helt lyrisk över att få lite vinterskärgård med på bild trots att det annars var mycket vår i luften. Jag promenerar sedan runt till den innersta delen av viken och fotar vid klipporna där och runt till Hemviken. Jag hittar den gamla badhytten jag blev smått förälskad i när jag var där i höstas. Solen skiner och jag tar en lunchpaus. 

Mera skog

När jag har ätit min matsäck beger jag mig in i skogen igen fast lite mer norrut vid Hemviken. Jag njuter av solskenet som letar sig in mellan tallarna. Det är också en bit upp så på vissa ställen kan man se över talltopparna. Jag hittar efter en stund en smal stig som leder ner mot vattenlinjen igen. Där hittar jag en solbelyst klipphäll som jag kände skulle vara ett perfekt ställe för mitt eftermiddagskaffe. Njuter av kaffet och solen. Lägger mig en stund på klippan och tittar upp mot talltopparna och har det allmänt väldigt bra.

Tillbaka mot bryggan

Tiden rullade iväg och det började bli dags att bege sig tillbaka mot bryggan för att så småningom ta båten mot fastlandet. Jag gick förbi Grinda Lantbruk på vägen tillbaka och det är så mysigt att se alla djuren. Hästar, får, grisar, höns, osv. Jag kommer tidigt till bryggan, men hellre det än att missa sista båten tillbaka. Jag slår mig ner i solen, sätter mig och läser. Väldigt nöjd med alla bilder som jag fått med mig på minneskortet. 

Färden mot fastlandet

Strax efter klockan fyra kommer Waxholm I, den båten som jag åkt många gånger när jag var liten, så det var nostalgiskt. Tjugo minuter sitter jag på båten innan den angör Boda brygga. Jag kliver av där och väntar på bussen som ska ta mig till Slussen. Där slutar jag skärgårdsäventyret för den här gången.

Film från dagen

Inlägg skapade 325

30 svar på “Februaridag på Grinda

  1. Det är en jättemysig ö som inte är jättestor. Jag tror inte det finns bilar på ön, men fyrhjuling och traktor finns. Det är väldigt lantligt med grusvägar och skogsstigar 🙂 Det finns värdshus, vandrarhem och en gård på ön. Väldigt mysig och genuin, men också väldigt mycket turister på sommaren 🙂

 1. Som vanligt vill jag hoppa in i varenda bild <33 de lockar, de lockar sååååå mycket <3333

  sv: Det blev dock ingen långfilm, hehehe… det blev På Spåret och sedan slocknade jag hyfsat tidigt XD

  1. Åh. tack så jättemycket! Vad glad jag blir av dina fina ord och att du gillar bilderna!! 😀 <3
   Men På Spåret är ju bra och skönt att komma i säng tidigt 😀

 2. Sagolikt vackra bilder! Njuter lika mycket varenda gång jag kikar in hos dig! Du är verkligen en naturbegåvning med kameran! Hoppas du får en underbar helg! Kramar ?

  1. Tack så jättemycket, Heléna! 😀 Vad glad jag blir över att du gillar bilderna och att du skriver så fina kommentarer! 😀 Hoppas du också har det alldeles underbart! Kramar 😀

 3. Grinda är fint och det är ju också hyfsat nära Stockholm. Har dock aldrig varit här på vintern, däremot höst, vår och sommar. Har liksom aldrig blivit av vintertid. Väldigt vackra bilder och du har fångat ljuset så fint. Jag känner igen mig från en del platser här på Grinda och får nästa vinter se till att ta mig ut i skärgården vintertid. Jo, jag har passerat genom skärgården många gånger även under vntren men då på väg till Åland, Helsingfors eller Åbo. Dock gjorde vi i julas gjorde vi en resa med Birka Stockholm upp till Kemi i norra Finland men då var dagarna så korta och mörka så bilderna blev inte så lyckade.

  1. Ja, det är en fin ö och läget är ju jättebra om man vill göra dagsutflykter. Jag har bara varit där höst, vinter, vår och tidig sommar. Så har missat högsäsongen där, då har jag bara passerat när jag åkt båten längre ut. Kul ändå att du känner igen dig 🙂 Skärgården är verkligen underbar när det är lågsäsong! 😀

 4. Dina bilder är fantastiska och jag förundras över den olika natur vi bor i ….. Jag lever i Bergslagen där skogen är som en ytterligare trygg vägg utanför husets väggar…. Nu i blåsten ser jag träden som en fara ? Bilderna i media med träd som fallit ned på hus skrämmer mig…. Kära maken lugnar mig med att träden är unga och står stabilt trots storm….Hitintills har de gjort det… Men jag älskar skogen och friden den ger i sinnet….

  1. Tusen tack!! 😀 Ja, naturen är verkligen magisk. Det är lite läskigt och mäktigt med naturens makter, när jag var ute i helgen blåste det på rejält och det kändes lite sisådär 😉 Men det gick bra. Skogen ger verkligen energi och ett lugn. 😀

  1. Ja, det var supermysigt, så välbehövligt! 😀 Kul att du gillar mina små utflykter, det gör jag också 😛 🙂 Det är också väldigt skönt att kunna göra utflykter själv, det är inte alltid jag har fixat det, men sen är det ju väldigt kul när man får sällskap också. Det blir lite olika fokus. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen