Studieresa till Nordirland

Tillbakablick till våren 2009.

Det var mars 2009. Jag gick sista året på gymnasiet, läste samhällsprogrammet med inriktning fred och konflikt. I den utbildningen ingick en studieresa till Nordirland för att studera konflikten på plats.

Mycket av texten i det här inlägget skrev jag då, vilket är roligt, för jag hade aldrig kommit ihåg allt det här. Men jag har redigerat den lite, tagit bort exakta klockslag och smådetaljer för att det blev så långt. Sen är det lite synd att jag inte tog bättre bilder då.

Resan dit

8 mars 2009

05.20 gick jag mot tåget som skulle till Centralen. Jag kom fram till centralen ungefär en halvtimme senare och gick till Cityterminalen där jag skulle möta upp de andra i klassen. Flygbussen vi skulle med blev full och vi fick inte plats så vi fick vänta till nästa buss.

Vi kom till slut fram till Skavsta i tid. Checkade in och gick till gaten. Vi flög sedan till Dublin. Jag fick sedan se Irlands fantastiska landskap genom bussfönstret på väg till Belfast. Där checkade vi in på ett vandrarhem och promenerade till en affär för att köpa mat.

På kvällen gick vi till en pub och smakade Guinness. Några stannade ute ganska sent men jag och några andra gick tidigt tillbaka till vandrarhemmet.

Segregationer och polisen

9 mars 2009

Vi åkte runt i Belfast med en lokal guide och han berättade om segregationen. Vi såg en massa väggmålningar på murar och husfasader. Väggmålningarna är hyllningar och politiska budskap. De visar även områdets tillhörighet. Man brukar säga att det är nationalister (främst katoliker) mot unionister (protestanter).

Den guidade turen avslutades med att åka upp till ett slott på en kulle. Det var helt underbart fint.

Efter det åkte vi in till centrum och efter det bar det av mot PSNI (polisen). Säkerheten var väldigt hög. Höga murar runt stationen, övervakningskameror längs med hela muren och vakter vid öppningen. Det kändes inte så välkomnande. Vi fick ”visitor”-brickor och visades till ett konferensrum. Där fick vi goda mackor till lunch och välbehövlig kaffe. Vi fick lyssna på en föreläsning om PSNI och sedan ställde vi frågor.

Därefter åkte vi en kommunal buss till centrum och gick i butiker. Det var mycket intryck efter den dagen och många av oss stannade hemma på vandrarhemmet den kvällen.

Guidad tur med en f.d. paramilitär

10 mars 2009

Vi började dagen med att besöka CRC (Community Relations Council) och träffade en man vid namn Ray Mullan. Det är en förening som jobbar med ”cross-community”-verksamhet. Att försöka minska segregationen. Han berättade om deras verksamhet och sedan fick vi ställa frågor.

Efter det besöket åkte vi till Interaction. En organisations som jobbar med liknande uppgifter som CRC men är ute och träffar lokalbefolkningen lite mer. Vi fick lunch där och sedan var det en guidad tur med en f.d. paramilitär som hade suttit inne för fyra mord. Han visade oss runt i protestantiska problemområden i stadsdelen Shankill. Vi gick längs med fredsmurarna (murar för att separera grupper/communities som är i konflikt). Man fick se och lära sig otroligt mycket.

Efter rundturen köpte vi lite smått och gott. Jag och mina rumskompisar satt och pratade en stund innan maten. Det blev pastasallad med tonfisk. Efter det gick vi till en affär och köpte matsäck till morgondagen samt lite chips till kvällen.

End This Madness

11 mars 2009

Den här dagen började med att vi åkte till Oranienorden, en protestantisk rörelse som hyllar det historiska slaget i Boyne 1690 då William av Oranien besegrade den katolske kungen James III. De har blivit kritiserade av media som en del av konflikten och som väldigt provocerande med sina marscher genom staden. De har även varit en status-grej att vara med i ordern, många högt uppsatta personer har varit med.

När vi kom in där möttes vi av stora banderoller med historiska målningar och hyllningar. Det var nästan som att vara i ett museum. Det läskiga var att det var på riktigt. De trodde på allt de sa, de hade olika loger och jag tyckte det påminde lite om sekt.

Efter besöket hos Oranienorden skulle vi åka till Stormont (Nordirlands parlament) men missade den bussen vi hade tänkt ta. Så i väntan på nästa buss gick och tittade på medier som hade radat upp, det skulle vara någon fredsdemonstration utanför Cityhall 13.00, i samband med veckans oroligheter (det hade varit några dåd den veckan, två dödade militärerna och en skjuten polis). Vi fick gratis tidningar, en av mina klasskompisar kom på en kul bildidé och flera av oss radade upp och slog upp tidningarna för ansiktet. På framsidan stod ”End This Madness”. Andra fotografer fick syn på det och tillslut stod vi uppradade med tidningar för ansiktet och en eller två rader med smattrande fotografer framför oss. Två av oss blev även intervjuade av tv.

Till sist kom vi fram till Stormont en halvtimme sena. Det var skönt att komma bort från demonstrationen för man visste inte om det skulle bli upplopp eller inte (vilket det inte blev). Det var lite smått stressat i Stormont men vi fick besök av fyra partier. DUP (största unionist partiet), UUP, PUP och Sinn Féin (största nationalist partiet). Sinn Féin har haft anknytningar till IRA men inte längre.

Vi kom hem till slut och tog det lite lugnt på rummen. Efter middagen gick vi ut på puben. Det var fotbollskväll, jag drack lite Irish Cider.

Kyrkbesök och konfliktlösning

12 mars 2009

Första besöket vi gjorde för dagen var till en presbyriansk kyrka och där vi mötte en präst. Presbyrianska kyrkan är en gren av den protestantiska kyrkan.

Efter en lunch på stan åkte vi till Intercomm, en organisation som jobbar med konfliktlösning. Där träffade vi en svensk doktorand och två andra personer. Den ena killen som berättade om organisationen läste allting innantill från en power-point presentation vilket var väldigt jobbigt. Vi såg tussilago utanför Intercomm.

Sen åkte vi hem till vandrarhemmet och lagade mat. Hängde lite på en pub på kvällen, drack en Guinness. Snackade och hade väldigt trevligt.

Studier och skolbesök

13 mars 2009

Vi hade inget möte inbokat på fredag förmiddagen så vi hade obligatorisk studieförmiddag då vi skulle sitta och göra läxor, börja med uppsatsen vi skulle skriva om resan.

Efter studieförmiddagen åkte vi till Holywood för att besöka Sullivan upper school. En mixad överklassskola. Vi mötte elever och vi fick lunch. Jag fick följa med en kille på hans lektioner, han hade matte och kemi. Jag hatar verkligen matte, och den där matten förstod man ingenting av. Kemin var lite konstig. Men det gjorde inte så mycket, de hade typ bara halvtimmeslektioner.

Sen hade vi alla politiklektion, då frågade läraren oss svenskar vad vi hade gjort under veckan. Sen fick jag hål i en halvtimme med några andra svenskar och irländare. Efter det kom en politiker från Alliance Party vid namn Ian Parsley och pratade med oss. Alliance party är ett blandparti med både nationalister och unionister.

Efter mötet med honom fick vi vänta på lärarna som var tvungna att dricka kaffe med Mr Parsley och Sullivan-läraren. Efter ytterligare en halvtimme kunde vi åka hem.

Då var det lite bråttom. Jag och några andra skulle handla mat för det var vår tur att laga middagen. Efter lite beslutsångest kring vad vi skulle laga så blev det till slut pasta med köttfärssås. Vi lyckades ro allt i land och det blev en middag som räckte till alla 27 personer.

Efter middagen satt vi kvar i matsalen länge och pratade. Det var sista hela dagen i Belfast, dagen efter skulle vi åka tillbaka mot Dublin.

Mot Dublin

14 mars 2009

Bussen kom klockan åtta och hämtade oss,och den 2½ timmar långa resan till Dublin började. De flesta sov, jag slumrade till lite och lyssnade på musik. Tittade ut genom fönstret och återigen slog det mig hur vackert Irland är. När vi kom fram till Dublin fick vi lämna väskorna på vandrarhemmet och vi gick in till centrum och åt.

Efter det så var det en guidad tur i Dublin med fokus på historia. Guiden var kunnig och pratglad, synd att jag inte var så fokuserad. Men jag kunde rätt mycket från det vi hade läst på innan om Irland. Det var mycket tiggare i Dublin och det som gjorde mest ont var att se en man ligga och sova i sovsäck och sedan vaknade han och satt och tittade på oss och de som satt och fikade ett stenkast ifrån, det var hemskt.

Det var gemensam middag ute på en restaurang på kvällen. Jag åt en mediumköttbit med pommes och vitlökssmör, det var jättegott. Sen blev det en lugn kväll tillsammans på vandrarhemmet.

Hem mot Sverige

15 mars 2009

Klockan tre gick vi upp och en halvtimme senare hade vi lämnat in nycklarna i receptionen och var på bussen på väg till flygplatsen. Check-in och allt gick bra på flygplatsen. Jag slumrade och lyssnade på musik. Fick se en jättefin soluppgång från planet, men det var svårt att fota genom flygplansfönstret speciellt när jag inte hade fönsterplats och hon som hade det sov.

Vi landade och fick bagaget fort och satte oss på flygbussen till City terminalen. Ytterligare en sömnig resa. Ingen var speciellt social. Mamma och pappa hämtade mig i stan. Jag hade bett dem möta mig vid tåget ”hemma” och inte åka hela vägen till stan. Men det gjorde dem. Det var min resa det.

Inlägg skapade 321

26 svar på “Studieresa till Nordirland

 1. Vad spännande att få besöka Nordirland. Vilken upplevelse det måste ha varit 🙂
  Helt fantastiska bilder 🙂

  Kram <3

 2. Jag kan tänka mig att det var en mycket intressant och givande resa. Tack och lov så har det hänt en del i positiv riktning så det får man vara tacksam för. Dublin har jag varit i och det är nog en av mina favoritstäder av dem som jag har besökt. Än så länge leder dock Rom!

  Vår yngsta läste samhälle kultur och var på en tre veckors studieresa i Bangladesh. En upplevelse det också som sedan låg till grund för deras specialarbete.

  Trevlig skärtorsdag!

  1. Det var verkligen en intressant och givande resa 🙂 Det är kul att göra sådana här resor där man får se och lära sig om kultur och samhälle. 🙂 Är så glad att jag skrev om den då, för det blev lite som att resa igen när jag gjorde det här inlägget, vissa saker kom jag inte ihåg 😛
   Ja, det har hänt en hel del, men det är väl inte helt bra än.
   Dublin var jag bara väldigt kort i, men vore kul att åka tillbaka 🙂
   Kram

  1. Vad kul att du gillar inlägget! 😀 Det var verkligen en spännande resa och så kul att jag fick möjlighet att åka dit med gymnasiet 🙂 Jo, det är verkligen spännande med Nordirland 🙂

  1. Vad roligt att du tycker om inlägget 😀 Nä, Nordirland pratas det inte jättemycket om nu, men det finns ju väldigt mycket historia och speciellt i nutid också. Ja, jag vill verkligen tillbaka till Irland/Nordirland för att se mer av naturen 😀

 3. Så roligt att få ta del av din resa dit! Roligt att få se alla bilder och det måste ha varit en riktigt häftig upplevelse! Jag gillar irländsk cider – Magners ? Kram fina du och hoppas du får en fin påsk! ??

  1. Vad kul att du gillar inlägget! 😀 Ja, det var en häftig upplevelse som var spännande och lärorik att ta del av 😀 Den cidern har jag nog inte smakat, får kanske göra det någon gång 🙂 Ha det jättefint du med! Kram!

 4. Vilken häftig resa!
  Där fanns verkligen motiv att fotografera, det är coolt med såna där väggmålningar. Du gav en bra reseberättelse här tycker jag. -Bra jobbat!
  Glad Påsk! 🙂

  1. Det var verkligen en häftig och spännande resa! 😀 Väggmålningarna var otroligt fint gjorda, sen fanns ju vanligt klotter också som inte var lika fint 😛 Tusen tack, vad roligt att du gillar reseberättelsen 😀

 5. Vilken häftig upplevelse att få veta mer om konflikten på Irland på så nära håll! Önskar att jag hade fått göra detsamma när jag gick på gymnasiet. Dock skrev jag en uppsats om konflikten i mellanöstern och en om tamilska tigrarna på Sri Lanka, så kanske inte de bästa konflikterna att studera på nära håll haha! 😀 Kram

  1. Det var verkligen en spännande upplevelse att få besöka olika parter i konflikten, en så bra resa som gymnasiet fixade, är så glad att jag valde den inriktningen 🙂 Vi fick skriva en uppsats och hade seminarier om Israel-Palestina-konflikten också. Kram

  1. Det var verkligen en häftig och lärorik resa! 😀 Tusen tack, kul att du gillar bilderna 😀

  1. Ja, verkligen, det blev lite som att resa igen när jag gjorde det här inlägget 😛 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen