Tipovagn och Nederländernas Venedig

På måndagsförmiddagen lämnade vi mina kompisar och körde mot norra Nederländerna.

Ett världsarv

På en skylt läste Emil hastigt ”Schokland” och något om ett UNESCO världsarv. Vi blev nyfikna och svängde av. Tydligen är det en tidigare ö i Zuiderzee men eftersom man torrlagt området så är det omgivet av kand. ”Ön” är 4km lång och ungefär 300-400m bred, den var dock större på medeltiden men har eroderades i kraftiga stormar. Sedan 1995 är den med på världsarvslistan. Idag bor det ca tio personer på ön och det finns några olika verksamheter. Vi tog en liten promenad i mitten av ”ön” vid museet (som dock var stängt).

Boende i en Tipovagn

Sedan åkte vi vidare till stället där vi skulle bo en natt. Emil hade hittat en ”Tipovagn” via Airbnb där man kunde få bo. Vi installerade oss där, fikade lite och sen åkte vi till nästa sevärdhet som vi var nyfikna på. Insidan av Tipo-vagnen kan jag visa efter nästa sevärdhet.

Nederländernas Venedig

Vi åkte till byn Giethoorn. I den gamla delen finns inga bilvägar. Sjöarna i området blev till när man grävde efter torv. Transporterna skedde då med båt via kanalerna. Privata broar leder över till privata hus och trädgårdar. Det finns såklart restauranger och hotell där också. Emil och jag strosade runt där längs med kanalen och det var verkligen speciellt. Vi avrundade vårt besök där på en uteservering, jag drack en kall citronlemonad och Emil en kall öl.

Tillbaka till vår Tipovagn

Efter vårt besök i Giethoorn åkte vi tillbaka till vårt gulliga boende. Där hönsen strosade runt knuten. Vi hade en lugn och mysig kväll. Åt tortellini på verandan. Nattade bebis. Sen satt vi på verandan med varsitt glas vin, lite ost, jordgubbar och choklad. Samt gårdens hemmagjorda sylt. Vilket lyxavslut på vår vistelse i Nederländerna.

Läs mer om vår roadtrip:

Inlägg skapade 325

4 svar på “Tipovagn och Nederländernas Venedig

    1. Det fanns ägg i kylskåpet som värden gett oss. 🙂 Samtidigt skulle man inte vilja bo sådär nära turiststråken och inte kunna gå ut i sin egna trädgård utan att riskera att fastna på en turistbild. Men visst var det fint med husen vid kanalen 🙂
      Tipovagnen var så mysig och charmig! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen