Sprickdal och bokskog

Frukost i nationalparken

Vi åkte tillbaka till nationalparken efter en natt i bilen i ett närliggande naturreservat. Med utsikt över Skärdammen kokade vi upp vatten och åt gröt till frukost. Precis när vi hade ätit klart frukosten började det regna. Vi plockade ihop frukosten och gjorde oss redo för dagens vandring och regnet hann upphöra.

Skäralidsdalen

Den här dagen hade vi tänkt gå nere i Skäralidsdalen för att se vattnet på närmre håll. Därför började vi gå den blåa slingan, Hjortsprångsrundan, som är ca 7,7 kilometer och går både nere i dalen och uppe på kanten av ravinen fast på motsatta sidan av den vi var på dagen innan. Vi började gå slingan motsols. Första biten var på en bro längs med vattnet att gå på.

Längs med vattnet

Därefter blev det mer bred stig att gå på. Fortfarande nere i sprickdalen längs med vattnet. Det var otroligt fint att gå där med de branta sidorna på var sida. Höstfärgerna och vattnet. Emil gillade att balansera på träd som låg över vattendraget. Jag gillade naturens mäktighet, därmed blev det en hel del bilder. Ja, ni ser ju här kommer ett gäng.

Uppför igen

Efter ungefär fyra kilometer nere i sprickdalen började vandringen uppför. Det var en brant backe i lövskogen så leden sicksackade sig lite uppför. När vi gått uppför kom vi till en plats som kallas Lierna. Där fanns grillplatser och det var en fin rastplats. Men vi valde att gå vidare en liten bit till för att få lite mer utsikt över ravinen till vår lunch.

Höjdskräck och lunch

Vi kom fram till ett ställe med mer utsikt över ravinen. Emil var nöjd med utsikten. Han ville gärna sätta sig nära kanten och göra lunchen. Men jag som är betydligt mer höjdrädd var inte lika pigg på den idén. Jag tyckte till och med det är jobbigt att ta bilder på honom när han är nära kanten. Bild nummer fyra under den här rubriken tror jag att jag tog jättesnabbt och blundade samtidigt. Hur som helst så gav han med sig och vi satte oss en betryggande bit från kanten och kokade upp vatten till vår frystorkade mat.

Hjortsprånget

Vandringen fortsatte efter vår lunch och vi passerade flera fina utsiktsplatser. En plats kallades Hjortsprånget, det som även rundan fått sitt namn från. Förr i tiden jagade man hjort i området och det sägs att man drev ut hjorten mot branten och där kunde man ta den.

Bergfinkar i skogsbacken

Vandringen nerför igen var häftig. Dels bara för att naturen var fin, men också för att det var fullt med småfåglar som flög upp och satte sig längre bort. Sen flög småfåglarna upp igen när vi närmade oss och skingrade sig. Jag tyckte först att det var svårt att se vad det var för sort, sen kom jag fram till att det var flockar av bergfink. När vi kom ner igen så gick vi en liten bit söder om Skärdammen bara för att se den från det hållet också. Sedan åkte vi från Söderåsen. Nöjda med våra två dagar där. Nästa äventyr skulle bli Kullaberg och det kommer i nästa inlägg.

Film

Här kommer en film från våra vandringar i Söderåsens nationalpark. För att se fler bilder så finns inlägget från vår första vandring i Söderåsen här.

Inlägg skapade 327

2 svar på “Sprickdal och bokskog

    1. Ja, jag älskar höstfärgerna 🙂 Ja, jag skulle inte våga balansera sådär, men den där sambon är som han är. Jag var beredd med kameran ifall han skulle plurra 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen