Gamla gruvor

Vi vaknade, vid halvåtta-tiden, i bilen vid en sjö utanför Enköping. Efter en grötfrukost åkte vi vidare mot Sala silvergruva.

Sala silvergruva

När vi kom fram till Sala silvergruva gick vi runt och tittade på de gamla schakten. Gruvan är också anledningen till att Sala stad grundades på 1600-talet av Gustav II Adolf. Men i början av 1900-talet slutade man bryta malm här. Nu är det en turistattraktion. Det är häftigt att besöka historiska platser och här var det gruvdrift redan på 1400-talet. Det måste ha varit ett väldigt tungt och mörkt arbete. Vi gick runt och tittade på de olika historiska byggnaderna och läste på skyltarna. När jag var i yngre tonåren var jag faktiskt på en guidad tur nere i gruvan men just nu är det stängt för att gå ner i gruvorna på grund av corona. Men jag såg på Sala silvergruvas hemsida att man kan se visningar på där, vilket var lite kul.

Lunch med promenad

Efter vår gruvbesök i Sala åkte vi till Måns Ols utvärdshus. Där åt vi en jättegod lunch till en fantastisk utsikt. Det var skönt att få gå på en riktig toalett också efter natten i bilen. När vi var mätta och belåtna tog vi en promenad längs med sjön i solen innan vi brummade vidare.

Klackbergs gruvfält

Nästa stopp blev ett gammalt gruvområde i Norberg, Klackbergs gruvfält. Det var ett gruvområde som skymtat förbi i mitt Facebookflöde och så såg jag att det låg på vägen till Säfsen dit vi skulle. Därför blev det ett stopp där. Det var över förväntan. Det fanns flera gamla gruvor att se. Skyltar där man kunde läsa om gruvornas historia. Blå grottan (som syns på bild längre ner, vattnet som rinner ur ett hål) var häftig att se. Det var också kul att man kunde gå på en liten bro och genom en tunnel. Helt klart en plats värd ett besök om man gillar historia.

Stopp för natten

Sedan åkte vi en timme och hittade en tjärn eller liten sjö mellan Norberg och Säfsen. Där parkerade vi bilen för natten. Tog en promenad runt sjön. Gjorde upp en eld och grillade korv till middag. Det var en fantastiskt fin solnedgång. Sedan kröp vi ner i våra sovsäckar i bilen och sov där. Nöjda med dagens gruvbesök.

Inlägg skapade 321

24 svar på “Gamla gruvor

  1. Det var riktigt fina områden båda två 🙂 Falu koppargruva tror jag att jag har besökt när jag var yngre men minns det väldigt vagt om det nu stämmer 😛 Det är verkligen spännande med gruvhistoria 🙂

 1. Sala silvergruva har jag besökt några gånger och även här varit med på guidade turer här. Väldigt spännande och ett så fint område med mycket historia. Den tur ni gjorde har jag upplevt och skulle gärna göra det igen. Smidigt att sova i bilen.
  Tack för turen och de vackra bilderna.

  1. Kul med guidad tur i Sala silvergruva, det var jag också på när jag var liten, men inte nu. Det är verkligen häftigt med sådana här historiska områden 🙂 Det var riktigt smidigt att sova i bilen även om det var lite kallt. Vi ska förmodligen bila runt och sova i bilen en del i sommar 🙂
   Tack så jättemycket för din kommentar och kul att du gillar bilderna och inlägget 😀

  1. Ja, det var två fina sevärda platser med mycket historia 🙂 Tack så jättemycket! Kram 🙂

 2. Underbara bilder. Min bror, som tyvärr gick bort i januari, älskade att besöka gruvor, bl,a Sala silvergruva. Måste själv åka dit någon gång. Det ser verkligen ut att vara fint där kram

  1. Tack så jättemycket! 😀 Gruvor är verkligen häftiga att besöka, så åk dit någon gång om du har vägarna förbi 🙂

 3. Alltså wow! Nu blir jag inte direkt mindre sugen på att åka till Sala silvergruva. De andra platserna du skriver om i ditt inlägg visste jag inte om men vill helt klart åka dit. Fantastiska platser ju!

  1. Kul att du blev ännu mer sugen på att åka till Sala silvergruva och även till Norberg 🙂 Jag kan rekommendera det då det var sevärd och kul med all historia 😀

 4. Sala silvergruva besökte jag för några år sedan. Var även på guidad tur ner i gruvan, intressant och dessutom vacker omgivning.
  Klackbergs gruvfält har jag inte besökt och heller inte hört tals om. Kul att du visar det här.
  Härligt att campa i bilen. Bra att ha huset med sig😊.
  Glad påsk!

  1. Kul att du också har varit vid Sala silvergruva! 🙂 Det är verkligen intressant och spännande med gruvhistorian. Jag fick reda på Klackbergets gruvfält via en Facebook-grupp (det dök upp i mitt flöde), himla bra med internet att man kan sprida vidare bra tips 🙂
   Ja, det var praktiskt att sova i bilen, även om det var lite kallt den här gången 🙂 Hoppas du hade en fin påsk! 🙂

  1. Tack så jättemycket! Kul att du gillar inlägget! 😀 Det var verkligen en härlig utflykt med mycket spännande historia 🙂

 5. Åh jag kände väl genast igen min hemby Norberg! ^^
  Visst är det häftigt där bland de gamla gruvhålen. Kan rekommendera en sväng förbi Rosendal och/eller Högfors också om ni har tillfälle nån gång. Otroligt vacker natur där. <3
  Kramar
  Emma

  1. Vad kul att du är från Norberg, vi såg inte så mycket mer än gruvorna men de var verkligen fina och spännande 🙂 Tack för tipset, får spara de platserna 🙂 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen