Packning inför en kallare utenatt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten.

Årets första utenatt för Emil och mig blev i början av februari. Det var även första gången vi sov ute när det var så kallt. Tanken var att vi skulle tälta, men eftersom det regnade och det fanns ett vindskydd på platsen valde vi att testa att sova i vindskyddet istället. Ett inlägg om själva utflykten kommer lite senare. Här tänkte jag dela med mig om vad vi packade med oss.

Ryggsäckar

Vi har med oss varsin stor ryggsäck. Min är på 60L och jag tror att Emils rymmer lite mer (men vet inte exakt). Den här gången fick vi ner allt i ryggsäckarna. Ibland har vi haft tält utanför fastsatt på ryggsäcken.

För övernattning

Tält: Fjällräven Abisko Dome 3 – ett tremannatält som är ett kupoltält. Stort och rymligt vilket är skönt så vi får plats med väskorna inne om vi vill. Det är också relativt enkelt att få upp och det kan stå utan stödlinor. Vi har använt det i både skog och på klippor. Tältet använde vi inte när vi sov i vindskyddet men det var skönt att ha alternativet.

Liggunderlag: Exped SynMat Duo LW – det ska isolera till en temperatur på -17grader och har därmed ett r-värde på 4,9. Det är en dubbelmadrass men man kan välja att enbart blåsa upp ena sidan. Med madrassen har vi en luftsäck vilket gör det väldigt lätt att få den full med luft. Vi är väldigt nöjda med det liggunderlaget.

Sovsäckar: Emil har en sovsäck som ska klara av -15 grader och den är fylld av dun. Min sovsäck är lite kallare och har en komforttemperatur för damer på -2,3 och för killar -8,5. Så nu när vi sov ute så tog jag Emils sovsäck och han tog min.

Kuddar: Vi har två uppblåsbara kuddar som är väldigt smidiga att ha med sig. Det är två Cocoon Air Core Pillow Ultra Light.

Reselakan: Vi har även reselakan för att ha inne i sovsäckarna som extra isolering.

För matlagning

Eldstad: Emil hade fått en Hobo Stove från Petromax i julklapp av sin bror. Det blev en premiärinvigning av den på årets första utenatt. Med små vedträn och med hjälp av en firestarter lyckades vi få en fin eld trots att det var väldigt blött ute. Det gick väldigt smidigt att värma soppan och vi behövde inte gasköket vi hade med.

Göra upp eld: För att göra upp eld hade vi med två firestarters för att underlätta. Vi har också med oss både tändstickor och tändare ifall det blir något strul med tändaren eller om tändstickorna blir blöta.

Gaskök: Vi hade även med en liten gastub och brännare ifall vi inte skulle få igång en eld. Men gasköket använde vi inte denna gång.

Verktyg: En pocket saw (såg) är bra att ha för att kunna ta lite dödved eller såga upp vedträn som ligger vid en eldstad. En liten yxa och en kniv kom också till användning för att kunna spänta lite mindre bitar av vedträn. Tänk på att man inte alltid får ta dödved och elda med i alla naturresertvat, etc. Då är det även bra att ha med sig lite egen ved.

Vatten: Självklart måste man ha med vatten om det inte finns tillgång till rent vatten. Då får man fundera ut hur mycket som går åt till att dricka, till matlagning och till kaffe/te.

Mat: Självklart ha med mat så att det räcker till alla planerade måltider. Gärna något snacks och mellanmål också. Den här gången hade vi med morotssoppa som vi värmde till middag. Vi hade även gjort ostmackor hemma som var med. Till frukost gjorde vi havregrynsgröt på medhavda havregryn. Vi hade med torkade tranbär att toppa gröten med. Vi hade även med choklad att mumsa på under kvällen. Vi hade även med lite snabbkaffe och varsin tepåse. Salt är också bra att ha med.

Att äta på: För att äta gröten hade vi med oss våra skålar. Vi har även med bestick och muggar.

Diskbalja: Vi har en hopvikbar diskbalja som vi har haft med tidigare, den valde vi att lämna hemma denna gång av ren lathet. Vi skulle ju bara sova borta en natt och behövde inte diska förrän vi kom hem tyckte vi.

Första-hjälpen: Jag har alltid med mig ett litet första-hjälpen-kit ifall olyckan är framme.

Kläder

Sedan är det där med kläder efter väder och lager på lager-principen. När man går behöver man generellt inte lika mycket kläder på sig då man blir varm av att röra på sig. Har man på sig för mycket då och svettas så kyls man ner av svetten när man är stilla och då kan man börja frysa. Jag hade med mig ett extra underställ i ull att ha när jag sov, vilket var skönt. Emil sov också i underställ.

Övrigt

Pannlampa: – Var ett måste då det blev mörkt så tidigt och vi behövde kunna se vid matlagning och sen är det bra om man vill spela spel eller läsa på kvällen.

PowerBank: Är också bra att ha. Jag har en som kan laddas upp både med eluttag och med solceller. Den har även en ficklampa som är stark vilket är skönt. Den har flera uttag så det går att ladda flera enheter samtidigt.

Böcker: Både Emil och jag läser oftast innan vi släcker. Så därför är det naturligt att vi tar med varsin bok eller läsplatta för att kunna läsa även kvällar ute i skogen.

Värmepåsar: Vi hade också med oss värmepåsar för att värma händerna som blivit frusna. Väldigt skönt att ha med. Jag hade även en i sovsäcken under natten också.

Teknik: Behöver jag ens nämna att vi har med oss kamera och mobiltelefoner?

Vad brukar du ha med dig?

Vad brukar du ha med dig? Tycker du att vi har glömt något?

Har du några frågor om vår utrustning?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten.

Inlägg skapade 320

15 svar på “Packning inför en kallare utenatt

 1. Bra tips! 🙂
  Om vi bara ska gå på dagsturer brukar vi göra baguetter med så mycket kaloririk fyllning som man får plats med, haha. En favorit är mozzarella med tomat och pesto. Tycker baguetter är ganska tacksamma eftersom de kan ligga rätt långt ner i packningen och håller sig bra. 🙂

 2. Visst är det härligt att ligga i vindskydd när det är kallt. Jag har alltid med mig ett packet med snabb nudlar eller ibland buljong. Bra om man skulle börja frysa. Sen har jag ett sovsäcksskydd utan på, som hjälper lite med temperaturen och skyddar mot vind om det blåser. Mössa att ha när man sover, dock inte den du går med på dagen. Vantar.

  Och sist en liten lite flaska med nåt gott att dricka. 😋🥃

  1. Ja, det var riktigt mysigt! 😀
   Tack för tipset! Vi testade faktiskt sådana nudlar med buljong förra helgen när vi tältade 🙂 Jag hade mössa när jag sov också 🙂

 3. Vad ni är duktiga och rutinerade! Jag har aldrig varit iväg på något annat än en dagstur, är nojig över toalettbestyr. Alltså sådär i största allmänhet, även hemma. Så längre turer är jag så väldigt rädd för :(( Men jag jobbar på det 🙂

  1. Nja, inte så rutinerade. Det här var första gången vi tältade i februari. Tidigare har vi bara tältat under sommarhalvåret 🙂 Men man lär sig 🙂
   Det där med toalettbestyr var det jag var mest nojig över inför vår Sverige-roadtrip i somras, speciellt det där med nummer två. Det hade Emil jätteroligt åt. Sen gick det väldigt bra, det finns många bra dass i nationalparkerna och i en del naturreservat 🙂

 4. Det var längesedan jag campade eller sov ute, men du verkar ha fått med mycket, tycker jag.
  Gjorde det mycket förr, men var nog ganska slarvig när jag packade.
  Skulle vara lite kul att göra om det tillsammans med något barnbarn, men då när det är varmare för dem.
  Skön helg!

  1. Vi sov ju ute en hel del i somras men det är kul att kunna förlänga säsongen och få komma iväg och byta miljö 😀 Vi funderar på att göra det tillsammans med sambons son någon gång också, men då får det också bli varmare 🙂 Ha det fint du också! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen