Dimmigt slott och mystisk natur

Torsdagen den 30 december 2021

Mot Sintra

Vi hade ställt klockan på morgonen och gick hemifrån mot tåget vid nio på morgonen. Vi köpte biljetter på tågstationen och åkte drygt 40 minuter till Sintra som ligger 25km väster om Lissabon. En stad som ligger på ett 300 meter högt berg med samma namn. Med sina anor från 1100-talet är staden med på UNESCOS världsarvslista.

När tåget landade vid Sintra gick vi först runt lite i stan på jakt efter ett frukost. Vi hittade ett litet bageri vid namn Padaria Saloia. Vi tog en varsin brödbit med salami och sen en dubbel espresso till. Väldigt gott. Sedan traskade vi vidare genom staden.

Castelo dos Mouros

Vi gick uppför berget längs med stenlagda gångar och genom en fin natur. Det var ganska rått och småkyligt. Men fint och tämningsfullt. Vi gick först mot Castelo dos Mouros som är ett förfallet slott. Det uppfördes på 900-talet av nordafrikanska morer för att skydda staden. Men förföll när de kristna tog över Portugal. Vi gick dock inte in i slottet utan gick vidare mot nästa slott.

Palácio Nacional de Pena

Nästa slott vi gick till var nämligen Palácio Nacional de Pena som också är ett världsarv. Det ska vara ett färglatt slott med tinnar och torn men i dimman syntes det inte så jättebra (sök på Google efter bilder på palatset så syns färgerna). Utsikten syntes inte heller så bra i den täta dimman. Palatset byggdes i mitten av 1800-talet och ligger i en fin park. Där betalade vi inträde för att se både slottet och parken. Dock var det mycket folk vid slottet så vi hoppade över att stå i den långa kön för att se slottet från insidan.

Parque e Palácio Nacional da Pena

Efter att vi gått runt slottet gick vi vidare i Parque e Palácio Nacional da Pena och såg omgivningarna. Dimman tillförde verkligen en mystisk stämning i parken och det var väldigt vackert. Vi gick till Vale dos Lagos e Pateira och tittade på några dammar i parken. Och strosade sedan tillbaka mot parkens utgång.

Ner mot staden igen

När vi kom ut från parken gick vi längs den långa slingriga vägen ner mot Sintra igen. Castelo dos Mouros skymtade högt upp på berget och dimman började lätta mer och mer ju längre ner från berget vi kom. Väl nere i staden igen sken solen på den klarblåa himlen. Vi åt lunch på ett jättedyrt ställe (eller det var Sverigepriser, annars är det väldigt billigt). Därefter promenerade vi vidare genom stan. I väntan på tåget mot Lissabon gick vi till samma café som vi ätit frukost på för en liten fika.

Tillbaka till Lissabon

Väl tillbaka i Lissabon gick vi till vår lägenhet och det blev en lugn hemmakväll. Lite trötta i benen efter alla kilometer från dagen och dagarna innan.

Läs mer om min Portugalresa

Två dagar i Lissabon

Vågor som möter klipporna och ett nyårsbad (kommer 13 februari 2022)

Inlägg skapade 321

17 svar på “Dimmigt slott och mystisk natur

    1. Ja, när vi gick genom skogen kändes det verkligen som att vi hade tur med vädret! Så magiskt fint! Lite synd att inte se slottets färgprakt och utsikt, men ja det blev ju bra ändå 😀

  1. Fina Sintra. Fick känslan av sagoby när jag var där. Skulle inte förvåna mig om några av slotten varit inspiration till något av slotten i en Disney-film.
    Tycker dimman gjorde det ännu vackrare. Det är något speciellt med mystiken som dimma tillför.

    1. Det är verkligen fint där! Kan absolut tänka mig att slottet kan ha inspirerat någon saga eller tvärtom 😛 Dimman tillförde verkligen en mystisk magisk stämning 😀 Även om det hade varit kul att se slottet i sin fulla färgprakt också 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen