Vågor som möter klipporna och ett nyårsbad

Fredagen den 31 december 2021

Mot Cascais

Vid åtta på morgonen gick vi hemifrån lägenheten och mot tågstationen genom ett ganska sömnigt Lissabon. Vid stationen köpte vi biljetter till dagens resmål, Cascais. Vi var nästan helt själva i tågvagnen men maskerna skulle vara på ändå.

Cascais

Vi landade i Cascais vid niotiden efter ungefär 40 minuter på tåget. Cascais är en stad som ligger i sydvästra Portugal vid Estorilkusten. Från början är det en fiskarby men blev känd som badort på 1870-talet. Den dåvarande kungen började ha Cascais som resident under hösten vilket även lockade dit adeln. Idag är det en viktig turistort. Vi gick genom staden och det kändes väldigt fint och lyxigt.

Vågor möter klipporna

När kom ner till havet fortsatte vi vägen längs med havet. Vågorna skvätte högt upp över klipporna. Det blev många bilder då jag verkligen ville fånga när vågstänket var som bäst. Vi gick en bra bit och när vi var framme vid vårt mål (se nästa stycke) tog vi först en dubbelespresso på ett café i solen.

Boca do Inferno

Vårt mål var att gå till Boca do Inferno, det betyder ”helvetets mun” och är en utsiktsplats vid havet där kommer in och möter de djupa vassa klipporna. Det är ett populärt turistmål. Grottan blev också först med att fastna på rörlig bild 1896, vilket är lite häftigt. Det var lite svårfotograferat då det är ganska stor skillnad på ljus nere i avgrunden och ovanför. Men det blev några bilder i alla fall, jag underexponerade lite och lättade upp i efterhand. Hur som helst så tror jag att det är en häftigare plats att uppleva än vad det ser ut på bild.

Fortsatt promenad längs med kusten

Därefter fortsatte vi att gå längs med kusten. Vi skulle hitta en bra sandstrand för Emil och Stefan ville bada. Längs med vägen stannade vi till och tog några turistiga bilder på oss med havet i bakgrunden. Sedan tittade vi på kartan och hittade vi en strand dit vi ville, vi tog en Uber en liten bit så att vi slapp gå hela långa vägen. Vi gick en liten bit till efter att Ubern släppt av oss.

Nyårsbad

När Ubern hade släppt av oss gick vi alltså en liten bit till och ner på en strand. Där gick vi barfota i sanden. Det var lite komiskt att gå på stranden. Några hade badkläder och några hade dunjackor och vinterkläder. Jag satte mig på stranden. Emil och Stefan bytte om och tog ett dopp i det blåa (och kalla havet). Sedan satt vi i solen på stranden ett tag innan vi gick upp till vägen och tog en Uber hela vägen tillbaka till Cascais.

Indisk mat

Väl tillbaka i staden var vi hungriga. Det var dags att hitta en lunchställe. Det blev en indisk restaurang. Vi beställde in varsin gryta och ett gigantisk Naan-bröd. Maten var väldigt god och mätta blev vi. Sedan strosade vi runt lite till i staden innan vi tog tåget hem.

Nyårsfirande

På vägen från tåget skulle vi förbi affären för att köpa lite dricka och mat till kvällen. Det var kaos i alla matbutiker med mycket folk. Väldigt jobbigt. Då kände jag faktiskt att jag saknade Systembolagets ordning på hyllorna där man lätt hittar det man vill ha. Hur som helst så lyckades vi köpa lite vin och gick hem till lägenheten, ganska trötta. Två av Stefans kompisar kom också till lägenheten där vi satt och pratade en stund. Inför tolvslaget gick vi ner till floden. Där på andra sidan floden smällde fyrverkerier och vi skålade in nyåret. Ett gammalt par som hade dukat upp lite champagne och kaka vid floden började prata med oss och berättade historier om hur det varit förr i Lissabon. Vi fick även smaka på deras kaka. Hur gulliga som helst. Sedan gick vi och tog några öl på ett ställe i närheten.

Dagen efter – hemresa

Det här kanske var resans dummaste idé, att flyga hem på nyårsdagen. Vi var trötta efter bara några få timmars (ganska dålig) sömn. Vi tog en Uber till flygplatsen vid åtta på morgonen för att vara i god tid ifall det skulle vara rörigt på flygplatsen p.g.a. restriktioner. Men det flöt på smidigt på flygplatsen även denna gång. Vi åt frukost på flygplatsen, gick genom kontrollen, boardade flygplanet en timme innan avgång. Resan kändes riktigt lång och det var skönt att till sist komma hem. Det var lite tråkigt också då avslutet på resan inte alls blev så bra som resten av resan. Men det finns så mycket bra minnen att fokusera på i efterhand, så på det stora hela var det en fantastiskt fin resa.

Mer om vår Portugalresa

Läs mer om våra två första dagar i Lissabon och om utflykten till Sintra, om du inte redan har gjort det.

Inlägg skapade 323

20 svar på “Vågor som möter klipporna och ett nyårsbad

 1. Vad kul att se bilder från Cascais då det var en plats jag missade under mitt besök i Lissabon. Tycker bilderna på vågstänket är jättecoola. Det hade jag också försökt fota, men med sämre resultat än du fick.

  1. Tack så jättemycket! 😀 Ja, det var modigt av dem! Emil är knäpp och badar typ så fort han får chansen 😉 Han badade ju i Trollsjön i somras och där var det bara 6 grader i vattnet 😛

 2. Vilken häftig utflykt. Det är något speciellt med Atlanten
  Gillade Boca do Inferno. Jag kan inte portugisiska, men spanska och förstod direkt vad det betydde. På spanska Boca de Inferno. Det går ganska bra för mig att läsa portugisiska, men svårare att förstå när de pratar.
  Jag gillar inte alls Systembolaget, bättre som i nästan alla länder förutom i Sverige, där du kan köpa en flaska vin när du vill och till ett bra pris. Inte med konstiga öppettider och bara i stor orter. Det går säkert bättre för de som bor i städer, men för oss på landsbygden är det ett för jävligt dåligt. Visst kan man skicka efter och få det levererat efter 1 till 2 veckor, men ändå. Många säjer att de har så bra utbud på Systemet, men det finns fantastiskt utbud i specialaffärer i städerna utomlands också. Dessutom en vanlig flaska vin i affären.
  Dessutom är Systemet alldeles för kliniskt och tråkigt för mig.
  Nog om detta, men detta med Systembolaget irriterar mig och känns som överförmynderi.
  Härligt nyårsfirande vid floden.
  Ha det bra!

  1. Det var verkligen en härlig utflykt! 😀 Jag kan också läsa lite portugisiska efter att jag läst spanska i grundskolan och gymnasiet. Men jag förstår ingenting när jag hör portugisiska 😛

   Jag kan hålla med dig, det vore skönt att vara friare i sina inköp av alkohol. Sen har jag mest varit på Systembolag i Stockholm eller Linköping och då är det oftast väldigt bra utbud. Det jag menar är att jag saknade beskrivningarna av viner eller öl i matbutiken i Portugal som vi var i. För det är Systembolaget ändå bra på – att beskriva vad de säljer och hur det smakar, vilket jag gillar.

   Ja, det var ett fint firande vid floden 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen