Graviditeten så här långt

*Inlägget innehåller reklamlänkar
(klickar du på länken med * och sedan gör ett köp så får jag provision på ditt köp)*

Efter över en månads tystnad här tänkte jag att det var dags att skriva igen. Jag har inte haft orken att sitta vid datorn efter jobbet och inte riktigt tagit mig tiden på helgerna då vi gjort annat. Jag har inte heller orkat vara ute och fota speciellt mycket heller. En helg i januari var vi på landet och förra helgen var vi på spa, så det tänkte jag blogga om här framöver för då blev det lite bilder.

Mitt mående

Nu i skrivande stund så är jag inne i v.33. Jag har på det stora hela mått väldigt bra under hela graviditeten och jag förundras över hur kroppen ändras. Men veckorna innan jul blev stressen på jobbet mer påtaglig och det var tungt att jobba (då var jag väl i vecka 25). Sen var det jullov och efter jullovet var det kul att komma tillbaka till jobbet. Sen gick det någon vecka innan det blev tungt igen. Trots att jag sitter ner mer än tidigare, går långsammare och tar hissen istället för trapporna så blev det för långa dagar som i sin tur ledde till sammandragningar och ont i bäcken. Jag pratade med min barnmorska och hon remitterade en läkartid till mig. Läkaren beslutade att jag skulle bli sjukskriven på halvtid. Det var väldigt skönt. Efter en veckas halvtidsjobb så känner jag skillnad, även om det inte är en dans på rosor att jobba, så klarar jag av halvtid nu.

Magen växer som den ska och det börjar närma sig förlossningen, även om det är svårt att förstå när det är så mycket vanlig vardag ändå. Samtidigt så börjar jag längta efter att få se vad det är för filur som sparkar och rör sig inne i mig.

Foto: Iza Palm

Mina bästa köp till mig som gravid

 • Vandringsbyxor
  Bland det första jag köpte till mig själv var ett par friluftsbyxor som magen kunde växa i. Jag brukar använda friluftsbyxor ofta på helgerna och det ville jag kunna fortsätta med. När jag efter en googling hittade ett par som inte var allt för dyra så klickade jag hem dem. Gravid-friluftsbyxorna är ett par som jag använt flitigt sen jag inte fick plats i mina vanliga.
 • Gravidkudde
  En annan sak jag också köpte väldigt tidigt var en gravidkudde då flera av mina kompisar sagt att de sov bättre med en sådan. Jag har också hört att det avlastar att sova med en kudde mellan benen. Jag bestämde mig till sist för att köpa en gravidkudde som jag sedan även kan ha som amningskudde*. Den har jag sovit med sen augusti och det är så skönt (sen vet jag inte riktigt hur det är att vara utan).
 • Baddräkt
  I höstas upptäckte vi att vi hade en simhall på gångavstånd från oss. Jag simtränade mycket under tonåren och sambon gillar att träna. Han fick med mig dit och vi har sen augusti simmat en gång i veckan (med något undantag) sen dess. I början fick jag ju på mig min gamla vanliga baddräkt. Men jag köpte även en baddräkt för gravida och det är jag glad för nu. Den har ju inte bara kommit till användning under simhallsbesöken utan även under två SPA-vistelser.
 • Gravidjacka
  Något som jag först tänkte var onödigt då det inte blir så jättemycket vinter i Stockholm. Jag tänkte att jag kunde ha min vanliga jacka öppen och så lager på lager under. Sen var en kompis över hos mig och hon hade en jacka med en babyficka som hennes bebis kunde vara i. Då kändes det som om en sådan jacka kunde fylla en funktion nu och komma till användning även nästa säsong. Så jag köpte en röd gravid/mammajacka. Det är jag väldigt glad över nu för vi är ju ute en hel del och då är det faktiskt skönt att kunna knäppa jackan. Det finns även fler varianter på Bonprix där jag köpte min.
 • Fotografering
  Det var något jag funderade på tidigt. Jag ville ha gravidbilder tagna av fotograf. Bilder där jag är med, där sambon är med och även där sambons son är med. Men jag ville inte ha några gravidbilder med spektakulära klänningar utan en ganska jordnära fotografering med naturligt ljus. Jag skrev lite med en fotokompis från Linköping och hon kunde tänka sig att komma upp och fotografera mig. Kika in hennes Instagram: fotografieraviza.
  Jag är otroligt glad över att vi bestämde oss för att ta bilderna. Det är så värt att ha kvar. Det är också kul att själv känna på det värde som jag också säljer själv som fotograf. Här passar jag på att göra lite reklam för min fotoverksamhet också – kika in www.fotografannie.se. Tänker att när min bebis har kommit så kan jag ta lite fotojobb igen för jag tänker inte ta ut föräldrapenning alla dagar i veckan.

Boktips

 • Föda utan rädsla* är en bok som jag har fått rekommenderad från många håll. Men den fanns inte att få tag på så lätt. När jag tittade fanns den bara som häftad, ljudbok eller e-bok. Eftersom jag i samma veva fick ett erbjudande från BookBeat* så valde jag att registrera mig där och lyssna på den. Jag har dock bara lyssnat på inledningen, sen tröttnade jag. Dels för att jag har svårt för ljudböcker över lag och dels för att det kändes som mycket upprepningar. Jag tänker att den kanske är bättre att läsa för att kunna sålla bort lite.
 • Att föda* är en bok som jag fick från sambons svägerska. Den tänkte jag att jag skulle läsa igenom lite för att åtminstone sätta mig in i vilka olika faser som finns i en förlossning. Sen har jag inte kommit till skott då jag egentligen hellre läser romaner.

Har du inte provat BookBeat* men är nyfiken på det så kan du gå med gratis och få 45 dagar (eller 30 timmar) gratis lyssning med koden adt45d (den är giltig t.o.m. 230331).

Foto: Iza Palm

ViaPlay*

Inlägg skapade 327

19 svar på “Graviditeten så här långt

  1. Ja, det är jobbigt när det blir för mycket! Men jag är så glad att jag fick en halvtidssjukrivning. Att fortfarande få jobba men också tillåtas ta det lite lugnt och må bättre.
   Tack så jättemycket, ja det är overkligt att BF närmar sig 🙂 Kram

 1. Tack för trevlig uppdatering.
  Så härligt att höra lite från dig. Du behöver inte göra långa inlägg, men blir lite orolig när man inte hör något.
  Så mycket grejer det finns nu mot när jag var gravid i början av 80-talet.
  Jag tror att det är viktigt att lyssna på kroppen och ta det lugnt när det behövs. En stor omställning i kroppen.
  Sköt om dig!

  1. Vad gulligt och omtänksamt! Det värmer! 😀 Ja, det finns så otroligt mycket för gravida och bebisar nu, så fort det heter något med gravid så är det ofta dyrt. Svårt att veta vad man behöver, villhöver och så 😉 Ja, det viktigaste är nog att lyssna på kroppen och vad som känns bäst för en själv 🙂

   Funderar på om jag ska börja göra små miniinlägg men jag får se. Lite av det jag vill är ju att ha ett forum för mina bilder och då kanske den nischen försvinner lite. Samtidigt så svänger jag i mina nischer lite då och då, precis som livet 😉

 2. Så fina bilder på er och vad skönt att du verkar må relativt bra än! Tack för bra tips förresten, ”Att föda utan rädsla” har jag redan beställt hem (som fysisk bok) då jag ska gå på en förlossningsutbildning som är baserad på boken i kommande vecka. Har du gått den utbildningen redan? 🙂

  1. Tack så jättemycket! 😀 Kul att du gillar tipsen 🙂 Jag har inte gått en utbildning och kommer inte att göra det heller. Tänkte innan att jag ville göra det men ju längre tiden går så vill jag inte göra det, vill inte ha för mycket förväntningar eller föreställningar på hur det ska bli annat än att bebisen ska ut 😛 Men tänker läsa lite i boken ”Att föda” för att bara veta vilka faser kroppen går igenom. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen