Tre favoriter: Sveriges nationalparker

Nu har vi varit runt i ett gäng av Sveriges 30 nationalparker. Jag tänkte i det här inlägget lyfta mina tre favoriter, vilket inte är lätt för det är så varierande natur (vilket är poängen då parkerna är till för att bevara och skydda olika naturtyper i Sverige). Men i skrivande stund skulle jag säga att det här är mina tre favoriter (med hård konkurrens).

Muddus

Muddus nationalpark (eller Muttos på samiska) är en av Lapplands nationalparker och ligger mellan Jokkmokk och Gällivare. Här bjuds man på tallskog, myrar, utsikt över raviner och vattenfall. Vi har bara vandrat den lilla slingan i södra delen av parken men jag skulle mer än gärna åka tillbaka och upptäcka även den norra delen av parken.

Gotska Sandön

Gotska Sandöns nationalpark som ligger som en liten pärla mitt i Östersjön. Relativt svåråtkomlig då man måste boka båttur från antingen Nynäshamn eller Fårö eller ha egen båt. Det finns ingen hamn på ön och båten lägger till vid stranden beroende på hur vindarna går. Det finns specifika tältplatser på ön eller så kan man sova i stuga. Här finns även mycket regler kring hur du får t.ex. använda stormkök, så kolla upp sådant innan och prata med de som jobbar där den aktuella dagen du är där. Långa vita sandstränder, speciell natur och sälar.

Söderåsen

Söderåsens nationalpark som ligger i västra Skåne bjuder på en fantastisk bokskog. Varierade vandringar, dels ovanför ravinen med en hissnande utsikt och dels nere i ravinens lugn. Vi var där på hösten när träden fortfarande lyste lite med sina höstfärger, det är ännu mer färgsprakande tidigare på hösten. Men jag kan också tänka mig att det är vackert övriga årstider.

Emils tre favoriter

Nationalparker som vi har besökt

Här hittar du en lista på alla nationalparker vi har besökt.

Har du någon favorit?

Berätta gärna om någon eller några nationalparker som du har besökt och om du har någon favorit. Eller om någon nationalpark som du skulle vilja besöka.

Inlägg skapade 327

4 svar på “Tre favoriter: Sveriges nationalparker

  1. Hej.

    Åsnens, Tiveden och så klart Stenshuvud och Söderåsen. 😍
    Sen har vi planerat in 3-parks vandring i augusti. Sarek /Paja / Sjöfallet.

    😃

  2. Håller med dig om Gotska Sandön! En helt fantastisk plats. Dit vill jag om och om igen. Badjelánnda står också på min topplista. Som nummer tre får jag nog ta Kosterhavet. Men det är svårt att rangordna, precis som du säger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen