Vandring i aprilväder

Sista dagen på påsklovet bestämde jag mig för att bege mig på en kortare vandring. Eftersom det var längesen jag var i Tyresta nationalpark så blev det en tur dit.

Stensjödal

Jag tog bilen och körde till parkeringen vid Stensjödal för jag tänkte att jag skulle gå Fornborgsslingan igen. För jag kände att den är ganska lagom lång och bjuder på smala stigar och jag tänkte att det borde vara mindre folk vid den ingången till nationalparken än den ingången vid Tyresta by. Det var mycket bilar på parkeringen men det fanns några platser kvar. Jag parkerade och började min vandring. Första biten till sjön Lanan är grusväg. När man kommer till Lanan så kan man börja gå Fornborgsslingan och då blir det smalare stigar.

In i skogen

När jag kom fram till sjön Lanan så började jag gå Fornborgsslingan. Då började det snöa lite men inte så länge, solen tittade fram igen och följde med in i skogen. Det var så skönt att komma in mer i skogen på smalare stigar. Första biten är ganska lätt på skogsstigar och spångar.

Stenigt

Efter en liten stund blir det lite mer kuperat. Mer stenigt och uppför och nerför. Vilket jag bara tycker är mysigt.

En skymt av Stensjön

När gått lite till kommer man till en av delarna som var branddrabbat sommaren 1999. Då börjar man även skymta Stensjön mellan träden. Vädret började sakta skifta med lite mörkare moln. Några enstaka snöflingor dansade i luften.

Fikapaus i aprilvädret

Framme vid Stensjön bestämde jag mig för att ta en fikapaus med utsikt över sjön. Jag slog mig ner och njöt av utsikten. Solen sken till en början. Sen började det hagla en liten stund innan solen kikade fram igen. Så mysigt och fint.

Fornborgen

När jag druckit upp kaffet fortsatte jag vandringen runt Stensjön. När jag kom fram till Fornborgen. Den ligger väldigt nära leden och jag svängde av för att gå upp och kika på den. Så häftigt att se de gamla murarna mitt ute i skogen.

Mera vandring

Tillbaka på leden och jag traskar på. Så nöjd med tillvaron. Väldigt fint med de stora molnen då ljuset blir så fint.

Brandområdet

Sen kom jag ut på branddrabbade områden igen. Det är häftigt att gå där. Lite dramatiskt med de silvriga trädstammarna. Ännu mer dramatiskt när molnen tornar upp sig på den blåa himlen. Jag gillar molnen då det händer lite mer på himlen.

7,5 km

Sista biten jag gick på Fornborgsslingan är lite bredare stig genom skog fram till Lanan. Sedan svängde jag av mot Stensjödal igen för att åka hemåt. Nöjd med vandringen som blev på ca 7,5 km.

Fornborgsslingan i januari

Första gången jag gick Fornborgsslingan var i januari. Blogginlägget från den vandringen hittar du här –> 7,5 km terapi.

Inlägg skapade 321

24 svar på “Vandring i aprilväder

 1. Jag minns förra inlägget, så nu har jag läst din blogg länge. Och du får mig att vilja vara ute hela tiden 😀 <33

  1. Ja, du har kikat förbi här många gånger! Riktigt kul och så kul att du tar dig tid att kommentera, det gör mig glad! 😀 Kul att du minns det förra inlägget från den platsen också! 😀 Och så kul att du vill vara ute mer när du läser mina inlägg! 😀 Kram

 2. Tack för ett nytt besök här. Och jag hängde på hela vägen. Så vackra bilder! Kändes som om jag var med här på vandringen. Hoppas vi också snart kan ta oss ut hit och är det gott om plats på en buss en vardag borde det kunna fungera. Men till dess så näjer jag mig med ditt fina blogginlägg.
  kram

  1. Vad kul att du hängde med på hela vägen och att du gillar bilderna och kommenterar, det gör mig så glad! 😀 Det är inte så mycket folk på bussarna ut mot Haninge nu 🙂 Jag åker varje dag i rusningstrafik och det brukar vara ganska lite folk 🙂 Kram

 3. Brandområdet är ärligt talat nog min favoritdel av Tyresta även om jag alltid lyckas tappa bort leden där inne, haha! Det är ju en så otroligt spännande och annorlunda miljö på något sätt, helt sjukt att det ändå har gått mer än 20 år sedan branden och att det fortfarande är så tydligt var den härjade. Får ju en att inse hur gamla träden i alla andra skogar verkligen är 🙂

  1. Ja, det är häftigt och annorlunda landskap där! 😀 Men kanske inte alltid jättebra uppmärkta leder 😉 Så otroligt vad naturens krafter skapar dessa olika miljöer. Det ger det perspektiv på saker 😀

  1. Tack så jättemycket! 😀 Det är inte så svårt att hitta olika fina platser, det finns så mycket att välja på 🙂

 4. Nu hoppas jag att det inte blir mer snö haha! Vill att solen alltid ska kika fram framöver nu <3 Men vad härligt det låter måste jag säga, så vackert 😀 Älskar att få följa med på dina skogsturer <3

  1. Haha, nä nu blir det nog inte så mycket mer snö i södra Sverige 🙂 Det är härligt med solen och vårvädret! 😀 Det var en väldigt härlig vandringstur! 😀 Kul att du gillar att hänga med såhär på mina turer, tack! 😀

  1. Tusen tack Heléna! 😀 Jag blir så glad av dina kommentarer och att du gillar mina inlägg! 😀 Kramar

  1. Det är en jättefin plats att vandra på! 😀 Men det finns säkert fina platser runt där du bor också! 😀

  1. Jag tror att det var ganska mycket om den på nyheterna då den var så stor och höll på i flera dagar. Jag minns det, men jag var också i Stockholm och det kanske var mer på lokalnyheterna än i övriga landet 🙂 Det är väldigt fin natur där! 😀 Du får väl ut och vandra lite då, om du vill 😛 🙂

 5. Fornborgsslinga låter spännande, ska skriva upp det på min lista över platser att besöka (som alla andra platser du är på haha)! Kram

  1. Den är jättefin och ganska lagom lång för en lugn vandring på några timmar 🙂 Kul att du blir nyfiken på platser jag besöker 😀 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen