7,5 km terapi

Förra veckan var intensiv men på något sätt också avkopplande. Lärarjobbet drog igång med full fart. Jag hade också saker att göra om kvällarna, vilket var väldigt kul och mysigt. Det var först lördag kväll som jag insåg hur trött jag var. Så söndagen blev en ladda-batterier-dag. Sova utan att ställa klockan och sen en lugn morgon framför Nyhetsmorgon. Därefter åkte jag iväg till skogen för att tanka natur, för första gången på en vecka (om inte kvällspromenad i elljusspåret räknas). Det blev 7,5 km terapi på nästan tre timmar.

Stensjödal

Jag packade ihop kameraväskan och hällde kaffe i termosen. Strax innan elva satte jag mig i bilen och körde till Stensjödal. Där parkerade jag bilen och gick in i Tyresta nationalpark från det hållet. Jag gick förbi Nedre Dammen. Sen fortsatte jag vägen fram till Lanan.

Lanan

Framme vid Lanan svängde jag av på Fornborgsslingan och började gå den motsols. Jag fotade några bilder vid det spegelblanka vattnet och bara njöt av den fuktiga skogen.

Över rötter och stenar

Enligt Tyrestas hemsida så ska Fornborgsslingan vara deras mest krävande slinga. Det var bitvis lite tuffare, men inte jobbigt. Bitvis var det mycket spångar som man kunde gå på. Bitvis var det stenigt uppför och nerför. Bitvis var det stigar med rötter. Varierat och kul. Sen tycker jag att det är mer avslappnat att gå i terräng än på bredare vägar.

Brandområdet

Stensjön började skymta mellan träden. Där passerade jag även en del av brandområdet. Såg sjön från en ganska brant höjd och sen gick det nerför igen.

Kaffepaus vid Stensjön

När solen började bryta sig igenom molnen var jag framme vid Stensjön. Där slog jag mig ner vid vattnet och drack en kopp kaffe. Njöt av stillheten och tystnaden.

Fornborgen

Efter kaffepausen fortsatte jag min vandring och efter en stund kom jag fram till fornborgen, Stensjöborg, och gick upp till den. Den ligger på ett berg vid Stensjön och är från forntiden. Från den hittade jag en smalare stig och testade att gå den. Det slutade med att jag fick klättra ner från berget (för att gå tillbaka tyckte jag kändes tråkigt).

Stensjön

Jag kom ner på leden igen och passerade den delen av stigen där jag gått förut när jag passerat Stensjön. Där passade jag också på att ta några bilder innan jag fortsatte min vandring på Fornborgslingan (tidigare har jag ju gått stigen till/från Tyresta by).

Brandområdet

Vid tidigare utflykter till Tyresta nationalpark har jag vandrat genom delar av brandområdet. Det gjorde jag även den här gången, men på ett annat ställe. Det fanns likheter men ändå kul med någonting nytt. När jag går där så tänker jag på hur stor branden måste ha varit, det är svårt att föreställa sig. Sen är det så fantastiskt fint när solen bryter igenom molnen och lyser upp blöt natur.

Sista biten tillbaka

Jag gick i ganska rask takt tillbaka till Lanan. Därefter fortsatte jag den sista biten till parkeringen. Så nöjd med dagens utflykt. Det är verkligen terapi och meditation att gå runt i naturen sådär. Speciellt på smalare stigar fyllda med rötter och stenar. Slingan hade också nära till vatten nästan hela tiden. Jag gillar verkligen Fornborgsslingan.

Video från dagen

Jag filmade lite från dagen. Den videon finns här.

Karta över Tyresta nationalpark

Här finns en karta över Tyresta nationalpark.

Inlägg skapade 320

43 svar på “7,5 km terapi

 1. Så viktigt med återhämtning och naturen brukar bjuda på den bästa sorten! Underbart promenadstråk ser jag och bilderna är jättefina! Kram ?

  1. Ja, det är så skönt att komma ut i naturen och bara vara. Det var verkligen en härlig slinga! 😀 Och tack så mycket, kul att du gillar bilderna! 😀 Kram

  1. Det finns väldigt många fina ställen, jag tror det handlar om att stanna upp lite och se sig omkring bara 🙂 Kram

 2. Tyresta by är verkligen vackert och varierande terräng, dina foton är fantastiska.
  Jag har gått, åkt skidor och pulka mycket där då jag bott i vendelsö och ramsdalen i ca 25 år, så mysigt att gå in på fiket och dricka varm choklad efter aktiviteterna.
  Jag bodde i ramsdalen då det brann, det var ganska läskigt med all brandlukt och helikoptrar som vattenbombade.

  1. Ja, det är fint i Tyresta nationalpark 🙂 Tack så jättemycket, kul att du gillar bilderna! 😀
   Jag kan tänka mig att det måste ha varit läskigt med branden så nära. Jag minns bara nyheterna på TVn och jag var ute på en skärgårdsö mitt i skärgården när det brann.

 3. Istället för att ligga i sängen eller framför TV-n som många gör så tror jag du tankar mest energi som rör på dig och fotar, det du gillar mest ? Jag älskar alla bilder på de knotiga rötterna på stigarna, ser ut som hos oss i skogen på sina ställen, våra stigar är ju inte lika välbesökta men de ytliga rötterna finns här och där… Så härligt grönt det är, bilden med lingonriset tänker jag mest på ? Hoppas du haft en fin vecka, en jobbardag kvar ?

  1. Ja, jag måste få röra på mig, annars blir jag bara seg i huvudet. En kombo av skog, promenader och sen TV-tittande efteråt är skönt som avkoppling. 😛
   Tack så jättemycket! Det var jättemysiga stigar 🙂 Hoppas du också har haft en fin vecka! 🙂

 4. Det där är min sorts terapi, helt klart! 7,5 km är kanske långt för mig, men med alla dessa vackra platser förstår jag att man bara vill gå och gå och gå! Magiskt 🙂

  1. Min också 😀 Jag tycker 5km eller mer är lagom, lite beroende på terräng 😉 Jag kan gå hur långt som helst om tiden finns typ 😉 Älskar verkligen naturen 🙂

 5. Fantastiska bilder 🙂 Ser så mysigt ut att vandra i naturen och fota. 🙂 Jag visste inte att det hade brunnit i Tyresta. När var det? Sköt om dig kram <3

  1. Tack så jättemycket, Lisa! 😀 Det är verkligen underbart att vara ute i naturen och vandra 🙂 Det brann i Tyresta sommaren 1999. Ta hand om dig också! Kram

  1. Ja, det är så skönt att bara komma ut 😀 Jag har också haft en tröttvecka nu, då får man ta hand om sig själv lite extra 🙂

  1. Åh, kul att du gillar inlägget, tack! 😀 Ja, Tyresta nationalpark är verkligen värt ett (eller flera) besök 😀

 6. Att åka ut till naturen på ens lediga dag gör verkligen så mycket för energin 🙂 Tycker man får så mycket mer energi så fort man kommer ut i skogen 🙂

  1. Det är verkligen skönt att kunna ta sig ut och ha så nära till naturen! 😀 Man blir avkopplad på ett skönt sätt 😀

  1. Tack så jättemycket, Annika! 😀 Det är verkligen en fantastisk natur 😀 Hoppas du också har haft en härlig vecka! 🙂

 7. Vilken härlig och lång runda. Jag har gått urskogslingan men den tre sig som en liten pluttrunda när man ser på kartan. När jag ser kartan bestämde jag mig snabbt att besöka det här området igen. Dessvärre kommer det inte bli inom närtid för vi har inga resor planerade hit på ett bra tag. Men den som väntar på något gott …..
  /P

  1. Ja, det var verkligen en skön runda! 😀 Jag har inte gått urskogsslingan, men flera andra leder och slingor. Du får helt klart åka tillbaka när du har möjlighet 🙂

  1. Vad kul att du gillar att hänga med såhär på ett hörn här på bloggen 🙂 Det är verkligen skönt att vara ute i naturen 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen