Spontant till Paris

En tillbakablick till juni 2011

Jag hade ganska precis kommit hem från min Kroatien-resa när jag och min kompis Therese bokade en resa till Paris. Två veckor efter att vi bokade resan var vi på väg. Här kommer reseberättelsen från våra dagar i Paris.

Bilderna på mig i det här inlägget är tagna av Therese, annars har jag tagit alla andra bilder.

Syndig gata och helig basilika

Tisdagen den 14 juni 2011

Väckarklockan ringde 04.00 och en timme senare kom Therese och hennes pappa med bilen för att hämta upp mig. Sedan styrde vi mot Arlanda. Vi checkade in och gick genom säkerhetskontrollen och sen boardade vi planet 06.50.

Flygturen gick bra. Vi landade på Charles De Gaulle vid tio. Därifrån tog vi ett tåg till Gare Du Nord. Därifrån gick vi till hotellet och lämnade vårt bagage. Vi lunchade på stan och gick sedan tillbaka till hotellet för att få tillgång till vårt rum.

Därefter gick vi ut för att utforska staden. Först gick vi upp till Moulin Rouge och såg den gamla teatern. Sen gick via Boulevard de Clichy (en gata vi inte gick på något mer, den var bisarr och inte speciellt barnvänligt) upp mot basilikan Sacre-Coeur (”Heliga hjärtats basilika”).  

Vi gick in i Sacre-Coeur, det var jättefint. Efter ett varv inne i basilikan gick vi ut och strosade runt på gatorna bakom och runt omkring. Sedan satte vi oss i trappan framför basilikan och njöt av utsikten innan vi gick ner i staden igen och tillbaka till hotellet.

Turistig långpromenad

Onsdagen den 15 juni 2011

Frukostbuffén var helt okej med croissanter (så gott!), apelsinjuice, baguetter, kaffe, te och lite annat att välja mellan. Efter frukosten gick vi ut för att upptäcka mer av staden, dagens mål var att se alla turistattraktioner (eller något i den stilen).

Vi gick längs med Boulevard Haussmann till Triumfbågen där vi gjorde vårt första stopp.

Därefter gick vi genom Jardins du Trocadero och över floden Seine, mot Eiffeltornet. Vi bestämde oss för att gå upp i tornet. Kön till trapporna var inte så lång så den ställde vi oss i, köpte biljetter till andra plattformen för 3,7euro och började bestiga tornet. Totalt 670 trappsteg uppför gick vi (plus lite till eftersom det var lite höjdskillnad på de olika plattformarna) och sedan gick vi ner efter att vi hade njutit av utsikten.

Genom parken gick vi och sedan på okända gator tills vi kom tillbaka till floden som vi sedan följde sydöst till Notre-Dame. En paus utanför den stora katedralen innan vi gick runt den och fortsatte vår promenad.

En paus utanför Louvren, vid pyramiderna, blev det också innan vi gick hela vägen tillbaka till hotellet.

Klockan sju gick vi in på hotellrummet och vände för att sedan gå ut och äta, pizza. Vi glassade till efterrätt (det var vi värda). Därefter gick vi tillbaka till hotellrummet och tog det lugnt, vilade våra småömma fötter, läste lite och pratade massor. Sen somnade vi efter en lång men bra dag med perfekt väder (växlande molnighet) för att promenera genom en stad.

Staden från Notre-Dame

Torsdagen den 16 juni 2011

Vi tog lite sovmorgon och gick upp vid halv nio. Åt frukost och gjorde oss redo för dagen. Gick ut på Paris gator, återigen söderut. Längs med Rue de Montmarte hela vägen tills vi kom till ett köpcentrum, ”Forum des Halles”. Vi gick in i köpcentrumet, på H&M, tittade bara och gick ut igen.

Via Notre-Dame gick vi till ”Jardin du Luxenbourg”, en stor och fin park. Vi satte oss på en varsin stol i parken och bara var en liten stund. Tog en sväng runt i parken och tittade runt lite.

Efter parkbesöket gick vi genom latin-kvarteren tillbaka till Notre-Dame där vi åt crepes och ställde oss i kön upp till tornen. Kön var långsam men till sist kom vi fram till biljettluckan. Jag sträckte fram en fem-euro-sedel, han i luckan frågar efter mitt pass, vilket inte alls var konstigt eftersom han säkert bara ville se att jag verkligen var mellan 18 och 25 (reducerat pris). Jag fick tillbaka båda pass, biljett och pengarna. Trodde något blivit fel, men han gjorde samma med Therese som tänkte betala med mynt (förutom att han växlade Therese mynt mot en sedel). Jaja, då fick vi bestiga Notre-Dame gratis, det var en trevlig överraskning.

Runt, runt, runt gick trapporna upp till det norra tornet. När vi äntligen kom upp hade vi en fantastisk utsikt när vi gick mot det södra tornet, fick se den gamla klockan på 13 ton (de andra klockorna finns inte längre kvar, de smältes ner till kanoner). Sedan gick vi ännu högre upp till det södra tornets tak innan vi gick ner igen. Det gick bra, bättre än när jag gick upp i S:t Peterskyrkan.

När vi kom ner på jorden igen gick vi in i katedralen där nere och gick runt i den vackra byggnaden. Helt magiskt vackert.

Efter det gick vi förbi Louvren på vägen hem (vi gick dock inte in i museet). Vi kom till hotellet och pausade där en stund innan vi gick ner och åt lassange till middag. När vi hade ätit klart gick vi till hotellet igen.

Ett stort slott

Fredagen den 17 juni 2011

Vi klev upp lite tidigare och gick ner och åt frukost vid kvart över åtta. Sedan gick vi ner mot Notre-Dame för att ta tåget från den stationen mot dagens sevärdhet.

Framme vid stationen läste vi noga på skyltarna och hittade ner till rätt perrong där vi köpte en varsin biljett i biljettluckan. Vi hoppade av vid slutstationen och efter fem minuters promenad såg vi slottet, vi hade åkt till Versailles. Slottet var stort och pampigt. Therese och jag gick in på baksidan och promenerade runt i den jättelika parken i några timmar.

Parken var vacker men lite enformig ibland, verkligen geometriskt genomtänkt. Men det var inte jättebra skyltat. Vi gick inte in i slottet eller någon av de andra byggnaderna i parken heller, det var för lång kö och vi var tröttna (en annan gång kanske).

Tåget mot hotellet var proppfullt och vi fick stå upp i fyrtio minuter innan vi gick av igen vid Notre-Dame och vi påbörjade promenaden tillbaka till hotellet i lätt regn.

Framme på hotellrummet var vi vid fyra och där pausade vi innan vi gick och åt middag. Sen gick vi till hotellrummet, packade ihop, pratade och somnade.

Resan hem

Lördagen den 18 juni 2011

Vi gick upp klockan sju och vi gick ner till frukosten trettiofem minuter senare. Åt vår sista frukost på hotellet. Gick och hämtade väskorna, checkade ut.

Promenaden till tåget vid Gare Du Nord gick ganska fort och det var inga problem att hitta (denna gång). Vi köpte biljetter till tåget som tog oss till flygplatsen. Vi kom till flygplatsen i väldigt gott om tid. Halv tio var vi där och planet skulle gå vid halv två. Men vi visste inte hur lång tid det skulle ta med tåget och det var skönt att slippa stressa.

Planet blev lite försenat men flygningen gick bra. Klockan fyra hämtade pappa oss på flygplatsen, han körde hem Therese. Sen åkte vi vidare mot en studentmottagning.

Inlägg skapade 325

30 svar på “Spontant till Paris

 1. Jag har varit i Paris en gång i 23 timmar. Vi gjorde en express runda med nattmässa i Sacre Couere ett glas vi på bistron, en vända till Notre Dame. Dingla med benet vid Seines kant i två minuter och en snabb vända vid Eiffeltornet. Nu vill jag dit på en normal resa och en chans att njuta av det
  Kram Kajsa

  1. Låter rätt härligt det också 🙂 Men förstår att du vill hinna se och njuta mer av stan. Jag skulle vilja se mer av Versailles och kanske katakomberna. Sen åka runt lite på franska landsbygden, men det får väl bli något annat år 😛
   Kram

  1. Ja, det var en jättefin resa 😀 Så kul att gå runt i en stad och upptäcka den till fots 😀 Tack så jättemycket, kul att du gillar bilderna! 😀 Kram

  2. En spontan resa till Paris skulle inte jag ha något emot att göra jag heller. Drömmer om att åka dit en dag! Och så kom ni hem på min 20e födelsedag hahaha, väldigt bra dag måste jag säga ? Kram

   1. Det är verkligen en fin stad med en hel del sevärdheter 🙂 Jasså, där ser man, grattis långt i efterskott 😉 Kram

 2. Vilka härliga bilder från er spontana resa till Paris.
  Många tycker att Paris är en fantastisk stad och visst finns det mycket att se men ändå hör den inte till mina favoriter. Ändå har jag varit där fem gånger hur det nu gick till 😉 Fem väldigt bra resor ändå! I år däremot lär vi få stanna på hemmaplan men det finns mycket fint att uppleva i Sverige också.

  Kram

  1. Tack så jättemycket, kul att du gillar bilderna! 😀 Nä, jag kan förstå att det inte är en favoritstad, finns många andra finare städer egentligen. 🙂 Ja, i år blir det nog att stanna i Sverige, det gjorde jag förra året också och det finns ju så mycket fint här 😀 Kram

 3. Tack för att du tog med mig på din fantastiska resa! Helt magiska bilder!!! ??? Så roligt att få se alla dessa platser som jag själv inte har kommit iväg till än ? Stor kram fina du och ha en riktigt fin helg!?

  1. Tusen tack för din kommentar och vad glad jag blir över att du gillar bilderna! 😀 Ha en underbar helg du också! Kramar

 4. Vilka fantastiska bilder. Har aldrig varit i Paris men har helt klart missat något ser jag nu. Tack för att du delar bilderna med oss 🙂

  Kram

  1. Tusen tack, Lisa! 😀 Det är en fin stad med många sevärdheter 🙂 Tack för kommentaren! 😀 Kram

 5. Jag besökte Paris 2008. Jag kommer ihåg frukostarna, man blev mätt länge. Vi åkte ut till Eiffeltornet 2:a dagen som vi åkte dit. Vi var även under vår vistelse i Louvren samt i Conciergeriet där Marie Antoinette satt när hon skulle avrättas. Vi besökte inte Versailles ,det hade jag gärna sett men vi hade för lite tid. Trevlig Helg önskar jag dig.

  1. Så härligt med goda frukostar 😀 Kul att läsa om var ni var i Paris, det finns mycket att se. Jag tror inte vi var vid Conciegeriet. Jag skulle gärna ha gått in i slottet i Versailles men det kanske får bli en annan gång om man åker dit igen 🙂 Kram

  1. Javisst är det igenkänningsfaktor från Ringaren i Notre Dame, det var därför jag ville upp i katedralen 😉 😀

  1. Det är en fin stad med många sevärdheter 😀 Kul att du vill åka dit, du får göra det någon gång i framtiden 🙂

  1. Tack så jättemycket! 😀 Det är en stad värd att besöka, jag är glad att jag varit där 🙂 Kram

 6. Hej Annie
  Naturligtvis kände jag igen Paris där jag bodde 12 år. Jag tror att du såg viktigsta platser av Paris. Men Paris har många hemligheter. Vi måste stanna där längre om vi vill se allt.
  Jag tycker mycket om dina bilder av Notre Dame. Ja, det är en fantastisk katedral, särkilt klockan som är andra största i Frankrike. Den kallas ”le bourdon”.
  Klart såg du berömda ”Gargouilles”, denna speciella statyerna. Tyvärr känner jag inte svenska översättningen.
  Jag har alltid tyckt om dina bilder. Vet du, jag tittar ofta på din blog.
  Kram
  Erik (Frankrike)

  1. Hej Erik!
   Ja, jag förstår att du känner igen dig då när du bott där i 12 år. Jag kan tänka mig att staden har många hemligheter och sevärdheter utöver de mest turistiga 🙂 Det har nog alla städer 🙂 Notre Same är verkligen en fin katedral! 😀 Jag vet inte heller vad statyerna heter på svenska men de var kul att se 🙂
   Kul att du gillar mina bilder och kikar in här 😀 Kram

  1. Tack så jättemycket Emma! Du får åka dit i framtiden när den här situationen lagt sig lite 🙂

  1. Haha, jamen det är en fin stad med mycket att se. Jag skulle kunna tänka mig att åka tillbaka och se mer 🙂

 7. Vilken underbar resa! Låter himla trevligt att besöka Paris olika sevärdheter. Jag skulle dessutom vilja åka till slottet i Versailles, jag läser mycket om Marie-Antionette och tycker det är super kul att besöka mer historiska platser. Även Notre Dam skulle jag vilja besöka då jag älskar katedraler!
  Får se när jag kan åka till Paris igen, jag har varit där som barn men då minns man inte jätte mycket 🙂

  1. Det var en fin resa och mycket att se! 😀 Jag har också läst en del om Marie-Antoinette och det är verkligen spännande med historia och historiska platser 🙂 Katedraler är verkligen mäktiga och Notre Dame var inget undantag 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen