Äventyr på Ornö

Halv åtta kom Amanda hem till mig. Vi satte oss i min bil och körde till Dalarö. Vi kom dit strax efter åtta, lite mindre än en timme innan bilfärjan skulle gå. Parkerade bilen först i kön till färjan. Sen satte vi oss på bryggan i solen och väntade. Bilfärjan kom strax innan nio, då körde vi på. Efter ungefär en halvtimma körde vi av vid Hässelmara brygga på Ornö.

Ornö är södra Stockholms skärgårds största ö med en längd på ca 15 km och en bredd på ca 4 km. Det bor ungefär 300 bofasta på ön.

Sundby

Vi körde från Hässelmara ner mot Sundby. Där parkerade vi bilen vid naturreservatet och påbörjade vår promenad. Förbi Sundby säteri och vidare in ner mot sjön Maren. Det var en fin grusväg. Vi gjorde ett litet fotostopp för att fota gullvivor. När vi närmade oss vårt första mål svängde vi in i en kohage.

Ruin

I hagen vid Marens västra strand ligger en ruin. Första Sundby säteri som byggdes på 1600-talet brändes år 1719 av ryssarna när de härjade i Stockholms skärgård. Ruinen efter det gamla säteriet finns kvar och är väldigt spännande att kika på. Det står skyltar om att man får besöka det på egen risk och klättra på murarna skulle jag inte göra. Vi gick runt ruinen och kikade ett tag.

Genom kohagen

Därefter bestämde vi oss för att fortsätta i kohagen längs med sjön Maren istället för att svänga ut på vägen igen. Det var väldigt fint att strosa runt på kostigarna bland gullvivorna. Men sen tog stigarna slut…

Äventyr i terrängen

Vi valde att fortsätta gå in i skogen genom blåbärsris, över mossa och lav. Över stock och sten. För varför vända tillbaka mot vägen, när man kan ta en genväg i naturen. Den genvägen blev nog en senväg och det tog på krafterna. Vi hittade tack vare Naturkartan och tack vare att vi såg sjön nästan hela tiden. Men det var en pers.

Välförtjänt lunchpaus

När vi till slut kom fram till stigen vid havet blev vi väldigt glada. Vi slog oss ner på en klippa i solen, trötta och möra i benen efter terrängvandringen. Det var nog en av de godaste uteluncher jag har ätit.

Mane äng

Efter lunchpausen var vi väldigt nöjda med att få gå på relativt plana grässtigar över Mane äng. Där gullvivor och orkidéer växte i vårgrönskan. Det var också skönt att gå på grusvägarna öster om Maren tillbaka mot bilen.

Glassa på en brygga

Efter vår vandring runt Maren satte vi oss i bilen och körde mot Kyrkviken. Öns ”centrum”. Där promenerade vi ner till Ornö Brödbod och köpte en varsin kulglass. Satte oss på bryggan och glassade.

En utsikt

Vi hade inte riktigt fått nog av att använda benen. Så vi bestämde oss även för att bestiga Telegrafberget. Fina stigar, bitvis lite brant. Upp på berget där ett utsiktstorn står och man ser hela vägen till Dalarö. Där tog vi även en kaffepaus innan vi gick neråt igen.

Fördriva tid

En timme innan bilfärjan tillbaka till fastlandet gick var vi nöjda med dagens äventyr. Både Amanda och jag tyckte att det var skönt att slippa stressa också så vi åkte ner till Hässelmara och parkerade bilen där i väntan på färjan. Vi satte oss på bryggan och njöt i solen. Jag passade även på att fota lite blommor som växte på ett träd.

Lyckad utflykt

Det här var min andra gång på Ornö (första gången kommer upp i ett ”tillbakablick”-inlägg i sommar). Första gången var bra, men den här gången var bättre. Jag visste mer vad jag ville se och vi hade en plan att följa. Även om det kanske inte riktigt blev som vi tänkt med terrängvandringen, men den var också lyckad och rolig (i alla fall i efterhand). Så jag är väldigt nöjd med den här utflykten.

Läs Amandas inlägg om Ornö här.

Film från dagen

Inlägg skapade 320

37 svar på “Äventyr på Ornö

  1. Ja, det var en jättebra dag med härlig natur! 😀 Det är skönt att starta tidigt när man väl kommit upp ur sängen 😉

  1. Ja, det var helt underbart! 😀 Genvägen var inte jättekul mitt under den, men den blev ändå väldigt bra 😉 😀

  1. Nä, precis 🙂 Det är lite häftigt med ruiner, spår av något som inte längre finns men en plats med historia! 🙂 Det är verkligen en fin ö 🙂 Kram

 1. Gud vad härligt!! Alltså jag skulle verkligen så gärna vilja hänga med på lite turer, vore så himla kul att få se och upptäcka allt du är ute på 😀 <3

  1. Det var verkligen jättehärligt! 😀 Har du vägarna förbi får du väl höra av dig så kan du väl hänga med på någon utflykt 😉 😀

 2. Men åh så härligt och så vackra bilder!! Underbart att ta dagsutflykter till massa öar, vill också haha?

  1. Tack så jättemycket, Ida! 😀 Det är verkligen en fin ö 😀 Dagsutflykter är så härliga och mysiga 😀

 3. Så vackert det är 🙂 . Jag som inte bor kring trakterna där, hur ser det ut med resorna? Är det färjor flera gånger i timmen eller hur fungerar det? 🙂

  Har du Jetpack installerat på din WordPresssida? Det är ett tillägg, anledningen till att jag undrar är för att jag då kan se när du svarar samt kan gilla dina inlägg :).

  1. Ja, det är en fin ö med mycket att se 🙂 Just till Ornö går bilfärjan en gång i timmen dagtid fram och tillbaka. Sen går det andra båtar också som man kan ta utan biltrafik, lite olika hur ofta de går. 🙂
   Nä, jag har inte Jetpack installerat, testade att kika på det tillägget lite nu, men fattade inte riktigt hur det fungerade 😛 🙂

 4. Vilken underbar dag ni verkar ha haft. Helt fantastiska bilder!
  Ser verkligen mysigt ut när ni åt glass på bryggan.
  Du hittar alltid så härliga ställen att åka till 🙂

  Kram

  1. Ja, det var en fantastisk dag! 😀 Tusen tack, kul att du gillar bilderna! 😀
   Glassen på bryggan var verkligen god 🙂
   Jag försöker hitta lite olika ställen, gärna med vatten 😀 Det finns mycket fint att se så det är inte så svårt att hitta 😛 🙂 Kram

 5. Vilken fin heldagstur. Ornö har vi besökt i olika omgångar. Ett par gånger har vi haft bilden med oss men andra gånger har vi seglat hit och sedan spenderat tid på att segla i Stockholm södra skärgård. Men nu vär det nog fem år sedan vårt senaste besök..En del känner jag igen bla. ruinen, Telegrafberget, Kyrkviken med Brödboden .
  Tack för turen med så många fina bilder och en film från en trakt jag också tycker mycket om.

  1. Det var en jättehärlig tur dit! 😀 Kul att du varit där flera gånger och känner igen några av platserna 😀 Tack så jättemycket för dina ord och jag blir så glad över att du gillar bilderna och filmen 🙂

 6. Tack för en fin dag! 🙂 Tycker det är så himla kul att se hur dina bilder från dagen blev, att vi trots att vi typ gick bredvid varandra så gott som hela dagen ändå lagt märke till olika grejer liksom 🙂

  1. Tack själv! 😀 Ja, vi har verkligen fångat olika saker, sen har vi ganska olika fotostil också så det är kul att se! 😀

 7. Det ser ju helt magiskt ut! Underbart med dessa utflykter med vacker natur, närhet till sjöar och så fika eller lunch i solen. Riktigt bra sätt att fylla på energidepåerna!!! Stor kram fina du ?

  1. Det var en väldigt härlig dag! 😀 Älskar också utflykter med sjöar och fikapaus utomhus 😀 Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen