En natt vid Dalälven

En helg i mars skulle Emil och jag åka till min mormor. Mina föräldrar och min lillebror skulle också dit den helgen. Emil och jag bestämde oss för att tälta på vägen dit. Därför blev det en övernattning ungefär halvvägs.

Ensamma på parkeringen

Vi hade packat in allt i bilen på torsdagen (för vi höll på att städa min lägenhet inför visning). Sedan hämtade Emil upp mig efter jobbet på fredagseftermiddagen. Därefter körde vi norrut. Målet var nämligen Färnebofjärdens nationalpark och parkeringen vid Skekarsbo. Väl framme på parkeringen var vi helt själva, vilket kändes väldigt skönt. Vi packade om lite i bilen och jag bytte om till friluftskläder. Därefter började vi helgen på riktigt.

Fin eftermiddag

Vi promenerar lite över 1 km till ett vindskydd och tältplats. En tältplats där jag faktiskt har övernattat tidigare, men med Amanda, en augustinatt. Nu var det lite kallare men fint ändå. Molnen på himlen var fantastiska.

Framme vid vindskyddet

Vi kom fram till vindskyddet och var helt själva. Vedförrådet var också påfyllt så Emil gjorde upp en eld. Jag passade på att fota den fina himlen som var den stilla kvällen. När jag var där senast så badade jag i älven, det gjorde jag inte nu. Jag blåste även upp liggunderlaget och bäddade i vindskyddet. Vi hade nämligen bestämt oss för att inte slå upp tältet utan sova i vindskyddet.

Laga mat

När elden hade tagit sig så lagade vi mat. Emil hade förberett och hackat potatis, broccoli, paprika och lök hemma kvällen innan. Sen hade vi också med ett paket korv. Det stekte vi över öppen eld i stekpannan. En riktigt god pyttipanna blev det.

Magisk kväll

Jag som redan tyckte att eftermiddagen hade bjudit på en fantastiskt fin himmel blev alldeles till mig när det bara blev finare och finare. Mot slutet av kvällen var vi omringade av ett blålila sken. Stillheten var magisk precis som ljuset. När solen helt gått ner kröp vi ner i sovsäckarna och läste lite innan vi släckte pannlamporna och somnade.

Blåsig morgon

Vi vaknade upp vid sju på morgonen i vindskyddet efter en blåsig natt. Emil gjorde upp en ny eld. Sen kokade vi upp vatten för att göra gröt till frukosten. Tyvärr hade vi glömt saltet och osaltad gröt tycker jag inte är jättegott. Men ägg hade Emil packat ner så jag åt ett kokt ägg. Det blåste rätt friskt fortfarande och det var ganska kallt. Vi satt därför i vindskyddet och åt frukosten.

Packa ihop

Efter frukosten packade vi ihop och släckte elden. Sedan begav vi oss bort mot parkeringen för att lämna väskorna. Sedan tog vi en liten tur upp till ett utkikstorn som ligger några hundra meter upp i skogen från parkeringen. Där bjuds på en fin utsikt över Dalälven.

Gysinge

Efter att vi lämnat parkeringen vid Skekarsbo styrde vi mot Gysinge. Ett gammalt bruk där även Naturum för nationalparken ligger. Vi parkerade bilen och tog en promenad.

Järnvägsbro

Promenaden var till en gammal järnvägsbro som jag hört skulle ligga i närheten och som jag har velat se live i flera år. Dit gick vi och jag fick se bron med egna ögon. Vi gick över den och sedan tillbaka igen.

Pannkaksfika

När vi kom tillbaka till Gysinge bruk tog vi en pannkaksfika på café Udden. Sedan promenerade vi runt lite i den gamla bruksmiljön innan vi åkte vidare norrut till min mormor. Där träffade vi mina föräldrar och brorsa och hade en väldigt lugn helg. På söndagen kom vi hem till en nyvisad lägenhet. Nöjda efter en bra helg.

Film från Färnebofjärden

Inlägg skapade 327

27 svar på “En natt vid Dalälven

  1. Tack så jättemycket! 😀 Det blev verkligen en fantastisk utflykt! 😀 Caféet var också fint och gott med pannkakor inomhus efter att ha vistats i blåsten 🙂 Kram

  1. Ja, jag tyckte att det var fint på eftermiddagen när vi parkerade bilen, sen blev det otroligt nog bara finare och finare! 😀 Det var helt perfekt 😀

  1. Ni är så inspirerande! Ser ut att ha varit en väldigt trevlig utflykt 😊

   Ska tipsa min syster om din blogg, tror hon skulle alla platser du tipsar om!
   Kramar 🐥

   1. Tack så jättemycket Yasmine! 😀 Det var en fantastiskt fin utflykt! 😀
    Tack för att du sprider vidare min blogg, hoppas att hon gillar den 🙂
    Kramar

 1. Kan tänka mig att dessa platserna är helt magiska när sommaren kommer och det blir så grönt och fint ute 😀 Men hade nog föredragit att tälta nu innan myggen kommer 😉

  1. Ja, det är fint på sommaren också, jag var där en sensommarkväll för några år sedan (typ direkt efter myggsäsongen). Otroligt fint vid Dalälven! 😀 På somrarna är det väldigt mycket mygg där. 😛

 2. Åh nu vill jag tillbaka till Färnebofjärden, jättefina bilder! Förstår att du inte badade, kanske hade varit lite väl kallt, haha. ^^

 3. Vilken vacker övernattningsplats ni fann, så skiftande beroende på tiden av dagen. Fast ser kallt ut.
  Använder du salt i gröten? Har jag aldrig gjort.
  Ser vackert ut vid Gysinge. Där har jag aldrig varit.
  GLAD PÅSK!

  1. Javisst är det en fin övernattningsplats 🙂 Visste om den sen tidigare då jag tältat där förut 🙂 Det var lite kallt på morgonen när det blåste så mycket, annars gick det bra 😀 Gysinge är verkligen en fin plats men väldigt mycket mygg om somrarna 😛
   Ja, jag har alltid haft salt i havregrynsgröten, det står i de recept jag läst också 😛
   Hoppas du också hade en fin påsk! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen