Höst i bokskogen

Flera gånger har Åkulla bokskogar figurerat i mitt Facebook-flöde genom grupper för friluftsliv och vandring. Jag har varit sugen på att själv uppleva den platsen och nu när jag på min roadtrip till Varberg under höstlovet så var det givet att jag skulle åka dit. För Åkulla bokskogar ligger precis utanför Varberg och det består av flera naturreservat och många olika slingor.

Hiaklitten

Planen för mig var att gå Skogsbostigen som är en 5,5 km lång slinga. Jag läst skulle vara ganska utmanande och bjuda på vackra vyer. Jag parkerade bilen vid Hiaklitten (som jag sett skulle bjuda på en finfin utsikt) och klev ut. Den känslan när jag klev ur bilen var fantastisk. Att se färgen på bokträdens löv, att se den gröna mossan på stenarna, att känna lukten av skogen. Det var ganska grått väder, men det skapade ett lugn och det var så otroligt vackert. Jag älskar det. Jag började gå på leden som gick ganska brant uppåt och efter en kort stund belönades jag med en fantastisk utsikt.

Höstfärger

Jag var så otroligt lycklig över att det var så mycket löv kvar på träden också. Så jag bara njöt när jag fortsatte gå på de lite leriga stigarna nerför och uppför. I dalarna var det ganska blött. Ibland var det lite svårt att se var leden gick för det var inte alltid jättetydliga stigar. Men jag hittade fram.

Ett vattendrag

I en av dalarna kom jag fram till en spång över ett vattendrag. Jag som älskar vattendrag blev väldigt glad. Så rofylld och stillsamt porlade vattnet förbi i höstskogen.

Hoppa över vattendrag

Därefter fortsatte jag vandringen i bokskogen och kom fram till ett annat vattendrag (eller jag vet inte, det kanske var samma men längre bort?) som jag gick längs med. Sedan tog leden slut på min sida vattendraget, den fortsatte på andra sidan. Så jag fick hitta ett ställe att hoppa över på via någon lite halvblöt sten. Spännande var det men jag klarade mig torrskodd över.

Brant uppför

När jag gått över vattendraget så gick leden i en ganska brant stigning uppåt igen. Jag började också bli ganska trött. För det var faktiskt ganska utmanande att gå uppför och ner för på lite hala stigar. Så på toppen tog jag en liten andningspaus, vilket inte heller var helt fel då det var fint. Jag passade även på att ta en energibar på vägen för att ladda batterierna lite och orka hela vägen fram till lunch.

Lunchpaus i en kohage

Efter att ha fortsatt vandra uppför och nerför på smala och hala stigar så kom jag ut på bilvägen. Där fick jag gå en liten bit. Sen svängde jag av leden ut i en kohage vid Byasjön. Jag gillar ju vatten och ville lunchpausa vid vattnet. För att hitta den platsen så hade jag kollat i appen Naturkartan. Jag satte mig och gjorde mat vid vattnet. Det var väldigt gott att få i sig lite mat. Sen gick jag och tittade på kossorna som betade runt en gammal borgruin.

Sista biten mot bilen

Efter min lilla lunchavstickare så kom jag tillbaka ut på bilvägen. Jag gick längs med den en liten bit innan leden vek av in i bokskogen igen. Det blev lite mer uppför och nerför. Det var så fint, mysigt och rofyllt. Jag gillar också att det var en ganska jobbig slinga att gå. Att den skulle vara så mycket uppför och nerför var jag inte beredd på, men det var kul. Så jag var väldigt nöjd men också ganska trött i benen när jag kom fram till bilen igen. Sen körde jag hem mot Varberg igen.

Skogsbo

Enligt Naturkartan så går Skogsbostigen uppför och nerför totalt 5 kullar och slingan har en total stigning på 250 höjdmeter. Skogsbo är det största naturreservatet med 255 hektar som ingår i Åkulla bokskogar. Eftersom det är ganska svårframkomligt så har det varit svårt att bedriva jordbruk där vilket innebär den största samlingen av rödlistade arter inom Åkulla bokskogar finns där.

Inlägg skapade 323

49 svar på “Höst i bokskogen

 1. Vilken vacker bokskog i fina höstkläder. Bokskogar har något speciellt och den första skira grönskan är också fin!

  Trevlig söndag!

  1. Ja, det är en otroligt fin bokskog 😀 Det är verkligen fint med bokskogar, speciellt vid årstidsskiftningarna 🙂 Ha det fint du också! 😀

  1. Tack så jättemycket, Linnéa! 😀 Ja, jag älskar höstnaturen och här hade jag himlans tur att det fortfarande fanns lite löv kvar på träden 🙂

  1. Tack så jättemycket! 😀 Det var verkligen en jättefin utsikt, som jag sett många gånger på Facebook, men det var kul att uppleva den själv 😀 Kram

 2. Men åh vad härligt det ser ut! Blir inte alls avundsjuk såhär när jag sitter i karantän haha. Längtar verkligen tills jag kan ge mig ut i naturen igen 🙂

  1. Tack så jättemycket, Malin! 😀 Kul att du gillar bilderna! Det var verkligen ett fint ställe 😀

 3. Wow så vackert! Har åkt förbi skogen när vi besökt öströö fårfarm och strömma farmlodge. Ser ut som skogen är värd ett besök ?

  1. Det är verkligen en vacker skog, helt klart värt ett besök! Gör ett stopp där nästa gång du åker förbi 😀

  1. Det var det verkligen, hade så mycket lyckobubblor i magen när jag gick runt där och bara njöt 😀 Kram

 4. Bokskogar är nog vackrare än granskogar som oftast blir mörka, ingen undervegetation utan ljuset sipprar in och man ser långt mellan trädstammarna ? Så mysigt med hereford kossorna ? Var de nyfikna på dig? Som vanligt, upprepar mig… UNDERBARA bilder ?

  1. Ja, det håller jag med dig om! Även om granskogar kan vara fina på sitt sätt också! 😀
   Kul att du visste vad det var för sorts kossor. De brydde sig inte så mycket om mig utan var fullt fokuserade på att beta gräset, sen höll jag lite avstånd också 🙂
   Tusen tack, kul att du gillar mina bilder, det gör mig så glad! 😀

 5. Bokskogen är verkligen vacker och så här i höstdräkt blir den än finare. Fantastiskt vackra bilder och jag kunde nästan genom dem känna doften av bokskog.

  1. Ja bokskog i höstskrud är verkligen magiskt! 😀 Tack så jättemycket för din fina kommentar, jag blir så glad!! 😀

  1. Tack så jättemycket! 😀 Det är verkligen vackra färger ute när skogen skiftar till höst och det är blött i markerna 😀

  1. Tusen tack, Lena! 😀 Vad glad jag blir att du gillar bilderna och för dina fina ord! Ha det fint du också! 😀 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen