En savann i Sverige

Vid fyratiden på lördagen den 10 juli rullade vi över Ölandsbron och styrde söderut. Vi stannade till vid en butik och köpte lite mer mat innan vi fortsatte.

Gettlinge

Det blev ett stopp vid Gettlinge gravfält. Det duggregnade och var grått. Ett av Ölands största gravfält som sträcker sig nästan två kilometer. Där finns en skeppsättning som är 30 meter lång. Idag återstår ungefär 200 gravar där men tidigare har det funnits fler. Jag fotade dock inte så mycket av gravarna utan gick till andra sidan vägen och fotade någon stenmur och någon blomma. Sedan begav vi oss tillbaka in i bilen och skyddade från regnet körde vi vidare.

Långe Jan

En timmes bilfärd från brofästet vid Kalmar ligger Ölands södra udde med fyren Långe Jan. Med en höjd på 42 meter är det Sveriges högsta fyr. När vi parkerade där hade det börjat klarna upp, det regnade inte längre men det blåste väldigt friska vindar. Vi lagade mat och åt i bilen innan vi gick ut för att kika på fyren och fågelstationen som låg där.

Ensligheten

Vid naturreservatet vid Långe Jan var fågelskyddsområde så där kunde man inte gå omkring helt fritt. Precis vid parkeringen kunde jag inte låta bli att ta några bilder. Molnen på himlen var mörka med solbelysta. Marken var också varm av solens ljus. Några enstaka träd fanns vid horisontlinjen. Fåren strövade omkring och ja, det kändes lite ensligt.

Västra mark

Sedan körde vi en liten bit bort från Långe Jan och promenerade en slinga vid Västra marks naturreservat. Den slingan hette Västramarkslingan och var 3,4 km lång, vi gick den motsols. När vi gick längs med den slingan passerade vi Kungsstenarna som är två resta stenar som markerar en gravanläggning från järnåldern. Det kändes som att strosa på en savann med torra grässlätter och vindpinade träd. Men istället för afrikanska djur såg vi betande får och även några dovhjortar. En väldigt fin slinga, med fin natur. Vädret var också på vår sida även om det blåste en hel del.

Free camping

När vi hade promenerat klart Västramarkslingan åkte vi en liten kort bit till ett ställe som vi spanat in. Ett ställe för fricamping. Vi parkerade bilen vid vattnet. Satt i bilen och myste. Skålade in semestern, åt choklad och jordgubbar. Vi såg även något i vattnet som jag först tänkte var en liten säl, men det kanske var en utter, jag vet inte. När det mörknade la vi oss i bilen och tittade på serie innan vi somnade.

Inlägg skapade 323

15 svar på “En savann i Sverige

  1. Öland är verkligen vackert med annorlunda natur… Precis som Fårö, där man tror man kommit till ett annat land… Härliga bilder…

    1. Ja, det var verkligen en fin natur på Öland med mycket variation! 🙂 Jag har inte varit på Fårö men borde kunna ta mig dit någon gång då min fasters man har hus där 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen