Julaftonsmorgon

För fjärde året i rad började jag julaftonen med att bege mig ut i skogen. Det började precis ljusna och det var en krispigt kylig morgon. Jag gick först en bit på elljusspåret innan jag svängde av mot min skogssjö.

Frukost vid sjön

Framme vid sjön var det väldigt högt vatten. Lite is låg som en tunn skorpa precis invid land. Jag slog mig ner en bit bort från stigen och kokade upp vatten till min frukost. Frystorkad gröt med äpple och kanel, två lussebullar samt kaffe. Med mig hade jag även min första julklapp som en tomte gömt hemma hos mig. När jag hade öppnat julklappen började jag läsa den när jag mumsade på lussebullarna. Boken är väldigt bra och utspelar sig i dåtid, nutid och framtid och det gemensamma problemet är insekternas betydelse för naturen.

Vätteskägg

När jag njutit av utsikten, frukosten och boken gick jag vidare. Då fick jag för första gången se “håris” som även kan kallas “vätteskägg”. Det är ett naturfenomen som kan uppstå när det är nollgradigt ute. Förmodligen när fukt tränger ut ur döda grenar från lövträd. Då ser isen lite ut som hår eller skägg.

Kall vass

Efter en liten stund gick jag förbi en damm där vassen stod frostig. Det gick inte att låta bli att fota. Jag tog bilder med både min 28-75mm zoom och med mitt 100mm macroobjektiv. Då fotade jag med ett ganska kort skärpedjup för att isolera några få vasstrån.

Glitter i skogen

Kort efter vassen gick jag upp för en backe, där glittrade en vacker enbuske och ljungen i solen. Där la jag mig ner precis vid sidan av elljusspåret och lekte med vinklarna och de två olika objektiven jag hade med mig. Några förbipasserande tittade och vi bytte några ord samt önskade varandra god jul.

Julafton

Efter två timmar ute i skogen kom jag hem och gjorde mig i ordning inför julfirandet hemma hos mamma och pappa. När jag kom hem till dem blev det ytterligare en promenad, men då utan kamera. Därefter blev det mycket julfika och julmat till sena kvällen.

Inlägg skapade 160

20 svar på “Julaftonsmorgon

 1. UNDERBARA julaftonsbilder ❤️ Hade aldrig hört talas om Vätteskägg eller sett det fast jag var dag rört mig i skog och mark med hundar på promenad eller från hästryggen… Vassbilderna var helt suveräna, jag bara kände hur mysig din julafton blev ❤️ Hoppas du får ett fint nytt år 2021, kram

 2. Vilken härlig start på julafton – helt underbara bilder också som vanligt! Naturen är verkligen tacksam att föreviga i vinterskrud! Stor kram fina du! 💖

 3. Jag vet inte riktigt varför men jag gillar också att ta mig ut, tidigt på både julafton och nyårsafton. Antar att det kan bero på att det är väldigt lugnt då. Jättefina bilder!

 4. Vilken underbar start på Julen. Är så härligt att bara traska ut med matkorgen.
  Och som vanligt får man NJUTA av dina kort.

  😀🥨☕

 5. Vilken bra start på julafton! Fantastiska bilder som jag tittat på och njutit av. Och perfekt att du hade din julklappsbok med dig.
  Stort tack för denna vackra runda. Verkligen njutbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram