Bergsbestigning vid Vättern

Jag har länge varit sugen på att åka tillbaka till Omberg för det är så fint där med bokskogarna och Vättern. Och nu när jag var iväg på min roadtrip så blev det av när jag åkte från Jönköping upp mot Linköping igen.

Klippor ner i Vättern

Vid tolvtiden parkerade jag vid Stocklyckes parkering och mötte upp Oskar som ville hänga med mig på utflykten. Vi bestämde oss för att gå Ellen Key-leden, som är 6 km lång och den gick vi motsols med start i Stocklycke. Ganska snabbt därifrån kommer man till branta klippor som går rakt ner i Vättern. Det blåser upp vågor så att vattnet stänker. Snyggt och effektfullt.

Smala stigar

Stigarna är ganska smala och kuperade så det är kanske inte den enklaste terrängen att gå i överallt. Men det är fint uppmärkt och mysigt med vattnet som skymtar mellan grenverken och stammarna. På några platser kan man gå närmre vattnet och då stupar det brant nerför.

Fikapaus

Bland det viktigaste när man är ute såhär är fikapausen tycker jag. Det är mysigt. Jag ville fika vid vattnet så vi spanade efter ett lämpligt ställe att komma närmre vattnet på, där det inte var jättebrant. Vi ville inte heller sitta för nära leden då det var relativt mycket folk som gick där. Efter lite spanande hittade vi en plats där man kunde klättra ner lite på klipporna. Där ställde vi upp mitt lilla Primuskök och kokade upp kaffevattnet. Gjorde snabbkaffe och åt bullar.

Upp på Hjässan

När vi fikat (och fotat) klart så klättrade vi tillbaka till leden och fortsatte upp mot Hjässan (Ombergs topp). Solen stekte och det var väldigt varmt. Stigen upp mot Hjässan är ganska jobbig att gå då den bitvis är relativt brant. Men väl uppe så är det en väldigt fin utsikt.

Ner genom skogen

Vi stannade dock inte länge uppe på Hjässan utan gick nerför igen och fortsatte i skogen. Då är det enkla skogsstigar att gå på. Hittade en liten groda som jag fotade. Sen vandrade vi sista biten tillbaka mot bilen. Nöjda med utflykten satte jag mig i bilen igen och körde mot Linköping för att att hälsa på nästa kompis där jag bjudit in mig på middag (och övernattning).

Inlägg skapade 323

31 svar på “Bergsbestigning vid Vättern

  1. Det var en jättefin utflykt, gillar verkligen Omberg! 😀 Fikaplatsen är bland det viktigaste när man är på utflykt! 😀

  1. Tack så jättemycket, Lisa! 😀 Det är verkligen fint runt Vättern 😀 visst var lillgrodan söt 😀 Kram

  1. Det är verkligen en fin runda! 😀 Vattnet är väldigt blått där vid Omberg, jag har inte redigerat det blåare 🙂 Kram

  1. Ja, det är verkligen fin natur med omväxling där, jag gillar den rundan! 😀 Tack för din kommentar, jag blir så glad över att du gillar bilderna 😀

 1. Det är helt otroligt så grönt och vackert det är i naturen nu. Alla dessa gröna nyanser. Vissa av dina bilder ser ut som våren! Vackert!
  Fika smakar alltid så bra på utflykt!

  1. Ja, det är verkligen fint vad naturen kan måla i grönt och ja det ser faktiskt lite vårigt ut på några av bilderna! 😀 Ja, fika är godast utomhus 😀

 2. Vilken fin vandring! Och även vädret var vackert. Vid Vättern har jag varit och även tagit en båttur och då också stannat vid vid Ellen Keys hus. Men vandrat här har jag inte. Stort tack för turen och de väldigt vackra bilderna. Och givetvis är det viktigt med fika.

  1. Ja, det var en härlig vandring med superfint väder 😀 Mysigt med båttur på Vättern! 🙂 Tusen tack för dina fina ord! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen