Första turen i Abisko nationalpark

Lunchstopp

Eftersom vi var vid Trollsjön på morgonen och vandrade tillbaka så tänkte vi att vi inte skulle göra en längre vandring direkt på eftermiddagen utan ta några kortare leder i Abisko nationalpark. Men på vägen till Abisko nationalpark gjorde vi ett stopp på en rastplats där vi lagade och åt lunch. Det fanns en raststuga och utsikt över Torneträsk.

Abisko nationalpark

När vi kom fram till Abisko nationalpark bestämde vi oss för att gå den slingan med orange färg. Det stod i broschyren att den skulle ta ungefär två timmar att gå vilket stämde ganska bra, vi gick den nog på lite under två timmar. Första biten var längs med Abiskojåkka. Älven som rinner fram i sin kanjon har en fantastisk klar färg.

Njakajaure

Därefter svängde leden av mot sjön Vuolip Njakajaure. Vi strosade fram i en vacker fjällnatur i solskenet. Längs med leden såg man även Lapporten, eller Čuonjávággi som den heter på nordsamiska.

Sameviste

När vi hade gått hela leden kom vi fram till parkeringen igen. Då gick vi en bit in på Paddusleden för att komma till samevistet. Det är Svenska Turistföreningen som har rekonstruerat ett sameviste där med information om de olika byggnaderna och den samiska historian. Spännande och intressant. En viktig del av vår historia.

En stilla kväll

Därefter åkte vi tillbaka till rastplatsen där vi ätit lunch och parkerade för natten. Efter middagen tog vi en promenad på den lilla udden. Vi fick en fantastisk fin vy över Lapporten/Čuonjávággi. Emil tog ett kvällsdopp i kalla Torneträsk. Det blev en väldigt fin kväll och ett härlig avslut på en fantastisk dag. Så magisk natur där uppe i norr. Vi tittade på lite serier i bilen på kvällen. Sen gick jag ut och fotade när solen nuddade bergstopparna.

Inlägg skapade 327

15 svar på “Första turen i Abisko nationalpark

 1. Men åh vad häftigt att få vandra och få ta del av Samehistoria. Håller helt med om att den är viktig för vår svenska historia att ta del av 😀 <3

 2. Åååh… underbara Abisko 💖

  Där startade min första fjällvandring, men först badade 👙 jag i älven nedanför STF fjällstation och det var inte så kallt som man trodde att det skulle vara.

  1. Vad kul att din första fjällvandring var därifrån! Min sambo badade men jag kände bara på vattnet och tyckte att det var för kallt 😛 Abisko är verkligen vackert! 😀

 3. Så himla vackert! Och bra att de väver in samekulturen på fler ställen, det behövs verkligen!
  Otroligt fin solnedgång också! 😀

  1. Ja, det var verkligen fin natur där uppe! 😀 Bra och intressant att blanda in historian och samekultur med naturen 🙂 Solnedgången hade vi verkligen tur med 😀

 4. Finns få som är så insatta i Sveriges natur som ni, beundrar er, härliga bilder från vildmarken… Gillade er tur i ”sameland” där matbodarna byggdes högt upp för att inte rovdjur skulle länsa dem… Önskar er en bästa helg och ser fram mot nya äventyr och fantastiska bilder.. kram

  1. Jag tycker att det är många fler som är duktigare på natur och friluftsliv än vad vi är, men det är nog också för att jag följer många sådana konton på Instagram och är med i sådana grupper på Facebook 😛 Sen är det väl så, ju mer man snöar in på något desto mer ser man vad man inte kan. 🙂

   Tack så jättemycket, vad kul att du gillar inläggen och bilderna! 😀
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen