Två dagar Lissabon

Att resa eller att inte resa, det var frågan som vi funderade ända fram tills vi reste. Flygbiljetterna till Lissabon bokade vi precis när covid försvann i höstas, eller ja, covid försvann ju inte men alla restriktioner. Men vi var hela tiden medvetna om att det kunde bli hårdare restriktioner igen vilket det också blev. Det var en hel del att hålla koll på inför resan men det gick bra.

Lång resa till Portugal

Måndagen den 27 december 2021

Vi åkte in till centralen och hämtade upp en hyrbil. Sedan körde vi till S:t Eriksgatan där vi smidigt nog lyckades tajma en tid då det inte var kö så vi kunde ta vårt antigentest tidigare än vad vi bokat. Vi fick en varsin pinne i näsan. Därefter körde vi vidare mot Arlanda. När vi kom fram till Arlanda hade testresultaten kommit och vi hade testat negativt. Så vi gick genom kontrollerna på Arlanda. Allt gick väldigt smidigt och vi var i god tid eftersom vi hört att det skulle vara mycket kö. Det blev därmed mycket väntetid på Arlanda. Boardingen av planet öppnade en timme innan avgång, på med maskerna och vi fick visa upp våra negativa test och gå ombord. Efter tre timmar på flygplanet gick vi av och innan vi fick lämna flygplatsen i Lissabon var vi tvungna att visa våra testresultat igen. Det gick bra och vi kom in i landet.

Där tog vi en Uber till Lissabon och till den adressen vi skulle bo. Stefan (Emils kompis) som redan var i Lissabon, hade bokat en Airbnb-lägenhet åt oss alla tre. Jag tror vi kom fram vid tio på kvällen så vi gjorde inte så mycket den kvällen. Vi pratade lite om vad ville göra under dagarna vi skulle vara i Portugal. Stefan hade en plan om vad han ville visa av Lissabon och omgivningarna som vi tyckte lät väldigt bra.

En stadsvandring

Tisdagen den 28 december 2021

Emil och Stefan gick upp ganska tidigt för att springa lite. Jag fick lite sovmorgon. När de kom hem åt vi frukost tillsammans. Sedan gjorde vi oss redo att bege oss ut på stan. Stefan hade en plan över hur vi skulle gå för att få se mycket av staden som han tillbringat en hel del tid i.

Vi bodde väldigt centralt, här nedanför ser du bild på gatan vi bodde och även utsikten från mitt och Emils sovrumsfönster.

Först gick vi upp mot Glória – S. Pedro Alcântara som är en bergbana upp för en ganska brant backe. Mest var det nog en turistattraktion som vi inte åkte, men en bild blev det.

Precis vid den bergbanan ligger Miradouro de São Pedro de Alcântara som är en av Lissabons många utsiktsplatser. Där spelade en man gitarr och det var en sån där mysig utomlandskänsla. Väldigt mysigt.

Vi strosade vidare en bra bit till Parque Eduardo VII. Där fanns det någon julmarknad och ett pariserhjul som inte vanligtvis brukar pryda vyn, men det var en rätt läcker utsikt i alla fall.

När vi tittat klart på utsikten vandrade vi vidare ner längs med Avenida da Liberdade. Där satte vi på oss maskerna för att beställa en liten kaffe (ja, de har ju inte riktigt bryggkaffe så det blev mest espresso). Sen satte vi oss vid ett cafébord och då fick man ta av sig maskerna och dricka våra små kaffedrycker. Efter koffeinpåfyllningen åkte maskerna på igen för att få resa sig och lämna serveringen. När vi lämnat serveringen åkte maskerna av igen.

Vi fortsatte att promenera längs med Lissabons gator. En väldigt mysig stad med många charmiga och unika hus. Det fanns mycket att titta på. Många steg uppför och nerför blev det.

Sedan stannade vi till vid en till utsiktsplats, Miradouro de Santa Luzia. Där hade man utsikt över takåsarna och floden.

Och vi gick och gick genom gränderna längs med gatorna.

Nästa stopp blev ett lunchstopp på ett ställe som hette Menina Sardinha. Där provade vi på rätten som ibland ses som Portugals nationalrätt. Den är gjord på saltad torkad torsk. Bacalhau heter rätten. Tydligen finns det många olika varianter på rätten. Den vi fick var väldigt god och mättande.

Efter lunchen promenerade vi vidare längs med floden, mätta och belåtna. Vi kom fram till torget Parca Do Comercio. Där såg vi också triumfbågen Arco da Rua Augusta. Vi korsade torget och gick ner mot floden där ljuset såg ut att vara magiskt.

Vid floden lyste solen genom molndiset och skapade ett fantastiskt ljus. På andra sidan floden skymtade Jesusstatyn och över floden såg man hängbron 25 de Abril Bridge som är väldigt lik San Francisco-bron. Vi strosade en stund längs med floden och sen satte oss på kanten och njöt av utsikten.

Vi fortsatte att gå en bra bit längs med floden. Mörkret föll och vi tog en öl på ett ställe vid vattnet. Sedan gick vi tillbaka mot vårt boende där jag lämnade kameran.

Därefter gick vi ut till restaurangen Tambarina. En restaurang som serverar traditionell Kap Verde-mat. Vi beställde en bön- och fläskgryta. Den såg inte så smakfull ut men den smakade fantastiskt. Det blev ganska sent innan vi kom hem igen på kvällen. Sen satt vi uppe en stund till innan vi gick och la oss, nöjda med alla dagens steg i kroppen somnade vi som stockar.

Semesterkänsla

Onsdagen den 29 december 2021

Det blev en sovmorgon på onsdagen. Vi var lite trötta efter gårdagen. Egentligen hade vi tänkt bege oss till ett ställe utanför Lissabon men vi bestämde att vi skulle ta det dagen efter istället. Det fick helt enkelt bli en till dag i själva staden. Först promenerade vi ner till floden där vi hittade en ställe för en god frukost. Solen värmde och det var verkligen en sommarkänsla till frukost.

Därefter fortsatte vi promenaden längs med floden. Bort mot Ponte 25 de Abril, under och förbi den bron. T-shirtvädret fortsatte.

Sedan kom vi fram till MAAT. Jag tror att det är en restaurang i det vita huset. Vi gick upp på taket och sedan ner på andra sidan. Det ligger även ett kraftverksmuseum bredvid i ett gammalt kraftverk som heter MAAT. På något sätt hör det ihop. Vi stannade inte där utan gick vidare.

Vi skulle nämligen se tornet Padrao dos Descobrimentos. Det är ett monument rest till minne av upptäckare från Portugal. Den är byggd där skepp lämnade Lissabon för upptäcktsfärd ut i världen. Personerna på monumentet är alltså avbilder av olika upptäcktsresande.

Därefter fortsatte vi längs med floden till Torre de Belem. Det är ett världsarv enligt UNESCOS lista. Tornet är byggt på tidigt 1500-tal för att hedra Vasco da Gamas expedition. En symbolisk ingångsport till Lissabon. När vi var där var det inte öppet för att gå in så vi såg det bara utifrån. Vi satte oss och tittade på tornet ett tag, njöt av solen och musiken från han som spelade fiol på kajkanten.

Sedan vandrade vi tillbaka hela vägen längs med floden. Det blev ett ölstopp i solen på en liten servering. Helt underbar sommarväder.

När vi kom tillbaka till stan satte vi oss på en servering på ett torg. Där tog vi en varsin dubbel espresso och en Pastel de Nata som är Portugals nationalbakelse. Väldigt god smördegsbakelse helt klart värd att smaka på.

Vi kom hem till skymningen och jag fotade solnedgången från vårt sovrumsfönster. Vi tog en power nap innan vi gick ut för att äta middag.

Middagen blev på en restaurang som hette Cantinho de São José. Väldigt god mat blev det där innan vi återvände hem. För dagen efter skulle vi gå upp tidigt och åka tåg.

Fortsättning följer

Fortsättningen på resan kommer i nästa inlägg. Då vi åkte på en utflykt en bit utanför Lissabon.

Inlägg skapade 325

22 svar på “Två dagar Lissabon

  1. Ja, man hinner ju se en hel del när man går omkring 🙂 Haha, ja det är kanske inte så ofta som jag fastnar på bild, får kanske se till att bli bättre på det 😉
   Lissabon var en väldigt fin stad. Jag skulle gärna vilja se mer av Portugal, hela landet verkar väldigt fint 🙂

 1. Åh vad kul med Lissabon!
  Jag har under period nu haft Lissabon på min bucketlist, hur många dagar tror du man behöver ha i stan?

  Vad kostar det med antogentest?

  1. Ja, Lissabon var en mysig och fin stad. Vi promenerade runt i Lissabon i två dagar, sen åkte vi på utflykter utanför Lissabon i två dagar. Det var ganska lagom tyckte jag, men jag tror absolut att man kan stanna längre och se mer 🙂

   Jag tror vi betalade 250kr/st för våra antigentest.

  1. Ja, det var en härlig resa! 😀 Jag har också velat se Lissabon länge men det hade aldrig blivit av. Men nu var Emils kompis där och då blev det en tur dit 😀

  1. Det var första gången för mig där och det var första gången på några år som jag var utomlands. Har varit lite dålig på att resa sen jag började jobba heltid (vilket är konstigt då jag egentligen har en större ekonomi för det nu, haha). 🙂 Vad kul att du gillar bilderna 😀

 2. Vilka fantastiska bilder. Helt otroligt vad mycket ni hann med. Vad vackert det är i Lissabon. Skulle verkligen vilja åka dit någon gång 🙂 Kram

  1. Tack så jättemycket, Lisa! 😀 Jo, men det var nog för att vi gick så mycket som gjorde att vi hann se så mycket av staden. Lissabon är verkligen en stad värt ett besök 😀

 3. Näe alltså sluta, det här inlägget lockar mig så mycket att jag på riktigt känner för att slita mitt hår, haha. Idag har vi sol, men igår hade vi snöstorm och det är riktigt riktigt tung snö idag… då lockar Portugal lite extra mycket 🙂

 4. Men åh, låter ju helt fantastiskt! Och härligt att både ni och landet värnar om andras säkerhet genom att tänka på att man ska ha masker på sig och så vidare 🙂 <3

  1. Ja, fast ibland var det lite fånigt. Gå till bordet som är precis innanför dörren – då måste du ha munskydd, men sen kan det åka av när du satt dig. Eller ha munskydd på ett nästan tomt tåg kändes också lite fånigt. Men men, är det sådana regler så måste man följa det. Sen var det väldigt få som kollade vaccinationspass fast man egentligen var tvungen 😉

 5. Svar; tack för svar angående bloggportal funderingarna. Det kan absolut bero på att jag inte förminskar mina bilder, snarare tvärtom var jag i typ ett år tvungen att förstora bilderna för att det skulle se bra ut. Vet inte varför, men nu behöver jag inte det längre. Hade behövt ändra om, men det är svårt att göra det nu i efterhand, så får istället radera bilderna alternativt se till att ta bort och lägga in bilderna på nytt 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen