Första gången på Ornö

En tillbakablick till 6 juli 2019

Färden ut

Ornö är en ö som jag funderat på att besöka sedan jag flyttade till Haninge i slutet av 2018. En dag i juli bestämde jag mig. På fredagskvällen bokade jag biljetter till bilfärjan (det går även att köpa biljett vid färjeläget vid mån av plats).

Det var första gången jag åkte bilfärja och det var jättesmidigt. 30 minuter tog det mellan Dalarö och Hässelmara.

Kyrkviken

När jag kört av bilfärjan i Hässelmara körde jag mot Kyrkviken. Jag tänkte nämligen göra ett stopp på Ornö Brödbod & Deli. Eftersom jag har följt dem ett tag på både Instagram och Facebook så tänkte jag att det vore jättekul att se verksamheten på riktigt.

Vid brödboden mötte jag Jimmy som ägde stället. Av honom fick jag veta mer om ön och även en del tips på var jag kunde åka och fota.

Brunnsviken

Efter mitt stopp vid Kyrkviken åkte jag söderut på Ornö. Stannade lite på vägen och tog några bilder och till sist hamnade jag vid Ornö båtvarv i Brunnsviken. Vid hamnkontoret där satt två gubbar så jag tänkte att jag borde säga hej och inte bara suspekt smyga runt med min kamera. Det var jättetrevligt och vi pratade en stund innan jag tog några bilder.

När jag fotat lite där åkte jag till andra sidan viken och tog någon bild vid Ornö skärgårdshotell. Efter det korta stoppet där åkte jag till Lättinge innan jag vände tillbaka norrut.

Sundby och Maren

På vägen tillbaka mot Kyrkviken gjorde jag ett stopp vid Sundby. Jag ställde bilen på parkeringen för naturreservatet och tog en promenad ner mot sjön Maren. Det var fina promenadvägar. Jag letade mig fram till den gamla ruinen vid sjön. Det är en ruin efter det första säteriet i Sundby som stod klar 1669 och som brändes när ryssarna kom till ön 1719.

Tillbaka till Brödboden

När jag tittat klart på ruinen hoppade jag in i bilen och körde tillbaka till Kyrkviken och Brödboden. Där åt jag en jättegod bulle med vaniljkräm som var bakad på Utö bakgård och hade kommit med 11.15-båten. Självklart drack jag en bryggkaffe på bryggan också. Så mysig utsikt. Där satt jag ett bra tag. Pratade lite med ägarna och även med några gäster som frågade om kamerorna.

Telegrafberget

På vägen tillbaka till färjan gjorde jag ett stopp vid Telegrafberget. Jag var inte helt säker på hur lång tid det skulle ta upp till toppen och eftersom jag hade en färja att passa så knatade jag på i bra fart. Det tog inte så lång tid men det var skönt att slippa stressa på toppen. För det var en häftig utsikt när man såg så långt. Jag tog några bilder och sen gick jag i något lugnare takt ner mot bilen igen.

Hemresa och helhetsintrycket av ön

Vid tretiden tog jag färjan tillbaka till fastlandet. Väldigt nöjd med besöket på Ornö. En ö jag helt klart vill åka tillbaka till då det finns mycket mer att se. Jag är nyfiken på en del av stigarna som man kan vandra på norra sidan av ön och även se mer av den södra sidan.

Det kändes även som en gästvänlig ö då det var många som hälsade och stannade och pratade.

Jag är väldigt glad över att jag tog bilen då det underlättade när jag tog mig runt på ön. Annars hade jag nog inte uppskattat ön lika mycket, eller jag hade framför allt inte hunnit se så mycket och samtidigt njuta av dagen.

Andra gången på Ornö

Andra gången jag åkte till Ornö var i maj 2020 med Amanda. Det äventyret går att läsa om här.

Inlägg skapade 325

26 svar på “Första gången på Ornö

  1. Tack så jättemycket Lena! Vad kul att du gillar bilderna! 😀 Ornö är en jättefin ö med mycket att se då den är väldigt stor. 🙂 Det är verkligen kul med blandningen mellan natur och kultur 🙂 Ha det bra du också! Kram 🙂

  1. Ja, det är en fin ö med mycket att se 🙂 Enkelt att ta sig till också med bilfärjan 🙂 Kram

 1. Vilka härliga bilder från din utflykt till Ornö. Nu har du dessutom hunnit med ett återbesök. Verkligen en fantastisk natur så jag förstår att första besöket gav mersmak!

  Kram

  1. Tusen tack! 😀 Ja, jag har ju hunnit åka dit igen, så härligt att få mer tid att upptäcka ön som är så stor. Och ändå har jag mycket mer att se 😀 Funderar på om man ska åka och vandra på norra delen och även tälta någonstans där 😀 Kram

 2. Ornö var nytt för mig! Tycker det är kul att höra om nya ställen såhär och speciellt när man får ett sånt mysigt intryck och känsla om det! 😀 <3

 3. Det ser verkligen helt underbart ut! Vår underbara natur vi har här i Sverige går verkligen inte av för hackor! Smart av dig att ta med bilen så du hann att se så mycket mer under din dagsutflykt! Stor kram fina du ?

  1. Det var en jättehärlig utflykt! 😀 Det finns verkligen mycket fint att se i Sverige, naturen är underbar! 😀 Ja, bil eller något annat färdmedel känns bra på den ön, skulle vara lite tråkigt att gå längs med vägen 😛 Kramar 😀

  1. Vad kul att du kikar förbi! 😀 Ornö är verkligen en fin ö 🙂 Kul att du gillar inlägget, ha en fortsatt fin sommar du också! 😀 Kram

 4. Lika trevligt som vanligt att hänga med dig ut på äventyr. Ornö är också en av de öar vi besökt med segelbåt flera gånger. Men en stor ö och här finns mycket att upptäcka. En del kände jag igen och annat var helt nytt. Fantastiska bilder.
  Längtar verkligen ut nu i skärgården. Men knepigt fortfarande för oss att komma dit. Buss och båt är ju kommunala och inget bra för oss nu.
  Tack för den fina turen

  1. Tack så jättemycket, vad kul att du gillar inlägget och bilderna. Det gör mig glad att du gillar att hänga med på mina äventyr såhär 😀 Det är verkligen en stor ö med mycket att se, kul att du har varit där och känner igen delar 🙂 Det är underbart i skärgården, kom nyss hem från några dagar på en av alla öar 🙂 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen