Blåsig skärgårdshöst på Nåttarö

På lördagen den 18 september mötte jag upp Amanda på pendeltåget mot Nynäshamn. Några dagar innan hade vi hörts av och funderat på om vi skulle åka iväg som vi tänkt då väderprognosen såg regnig och grå ut. Men vi bestämde oss för att köra, därför mötte jag alltså upp Amanda på tåget och det här äventyret blev av.

Mot Nåttarö

Vi tog båten från Nynäshamn ut mot Nåttarö. Resan ut tog ungefär 30 minuter över ett blåsigt vatten.

Dovhjortsrumpa

Vi vandrade in i skogen på Nåttarö och följde fina skogsvägar. Vi höll även span in i skogen då vi läst att det skulle finnas dovhjort på ön. Dovhjorten planterades dit på 50-talet för att vara ett trevligt inslag i naturen, idag hjälper de till att hålla ett öppet landskap. Vi hoppades såklart att få se några dovhjortar. Helt plötsligt säger Amanda att hon ser något skymta mellan tallarna. Jag byter objektiv till en telezoom för att komma närmre, tar några bilder. Smyger lite närmre hinner fånga en dovhjortsrumpa innan de försvinner längre in i skogen.

Stilla vik

Vi kommer fram till Morängsvik och fotar lite inne i viken där vattnet är lite mer stilla. Men vid mynningen syns det att vattnet är lite vågigare i blåsten.

Blåsiga klippor

Eftersom vi vill fota vågor som stänker upp på klipporna gick vi längre ut på udden och fotade. Solen gjorde tappra försök att skina igenom det mörka molntäcket vilket skapade en dramatisk himmel. Jag fotade hällkar och vågstänk. Så underbart.

Lunch i lugnet

När vi fotat klart i blåsten gick vi tillbaka in i den lite lugnare viken. Åt lunch med lite solglimtar.

Vandring på skogsvägar

Efter lunchen strosade vi vidare på Nåttarös skogsvägar. Jag hoppade in lite i sidan av vägen och fotade lite höstfärgade ormbunkar. Sen fortsatte vi att gå.

Drottninggrottan

Målet var Drottninggrottan. En grotta som var lätt att hitta då det var skyltat dit. Nedanför grottan finns även lite kuriosa och fakta om grottan. Det sägs nämligen att drottning Maria Eleonora (som var gift med Gustav II Adolf) gömde sig där ett par dagar för att ta skydd från oväder när hon var på flykt från dansken. Det är därför grottan heter som den heter. Den var inte så stor men det var kul att se den.

Storsand

Efter grottbesöket gick vi vidare till Storsand. En av Nåttarös fina stränder. Här var det ett gäng surfare ute i vattnet. Vi strosade runt på stranden en stund, sedan satte vi oss på en bänk och fikade varsin kanelbulle och drack kaffe/te.

Tältplats vid havet

När vi fikat klart gick vi vidare norrut. Vi tänkte nämligen hitta en tältplats någonstans på nordvästra udden. På kartan fanns det en symbol där för att det skulle finnas en eldplats och vi ville väldigt gärna göra upp en liten eld på kvällen. Vi hittade fram till den platsen och var helt själva där. Uppe i backen reste vi tältet.

Kvällspromenad på klipporna

När vi hade rest tältet och ätit middag gick vi en liten kvällspromenad på klipporna. Solen hade brutit fram och det var ett väldigt fint ljus. Det var inte heller lika blåsigt på den här sidan ön. Väldigt skönt och mysigt.

Elda marshmallows

Sedan var det dags att göra upp en eld. Vi hittade lite torra kvistar som vi samlade ihop. Fick efter lite möda fyr på det. Vi fick då en fin liten eld som vi kunde grilla marshmallows vid. Den värmde också vilket var väldigt skönt.

God natt

Det blev mörkt och vi släckte elden. Klockan var åtta när vi kröp in i tältet och somnade en halvtimma senare. Jag hade lånat Emils sovsäck som klarar av kallare väder än min. Trots det hade jag underställ på mig. Det var skönt när jag kröp ner i sovsäcken. Men vid halv tre på natten vaknade jag och var tokigt varm. Av med understället och sen sov jag vidare som en stock.

Solsken efter morgonregn

När vi vaknade på morgonen droppade det regn på tältduken. Men vi var torra. Det dröjde inte länge förrän regnet avtog. Vi gick ut och ut frukost i solen. När vi sedan packade ihop tältet så var det helt torrt på marken under tältet. Så det stod emot regn. Jag tror det var första gången jag sov i det tältet i regn trots att vi tältade en hel del i somras.

Skarsand

Efter frukosten och lite foto gick vi till Skarsand som är en av Nåttarös stränder. Där fotade vi lite vågstänk på klippor och lite mer höstskärgård.

Båt mot fastlandet

Väldigt nöjda med vårt besök på Nåttarö promenerade vi tillbaka på skogsvägarna mot båten. I väntan på båten köpte jag en glass i den lilla lantbutiken. Sedan åkte vi båt tillbaka till Nynäshamn. Pendeltåg och buss från Nynäshamn, sen var jag hemma igen.

Här finns en karta över ön.

Film från äventyret på Nåttarö

Inlägg skapade 323

13 svar på “Blåsig skärgårdshöst på Nåttarö

  1. Wow ser riktigt mysigt ut vilken härlig utflykt! Och som alltid underbara bilder som verkligen får en att längta ut i skogen!

  2. Vilket underbart höstinlägg du bjuder på. Vilka fantastiska foton du tar. Den skärgårdsön kände jag inte till. Drottninggrottan var intressant att läsa om. Den hade jag inte missat. Grilla marshmallows är mums. Att vakna vid tretiden och vara tokvarm låter som klädsel fixar betydligt kallare nästa gång. 🙂
    Kram, Bosse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen