Ett dygn i Tyresta

Efter vår natt i vindskyddet hade vi fått mersmak. Vi ville testa mer. Så när vi inte hade några planer för den kommande helgen så bestämde vi oss för att bege oss ut för att tälta. Efter en lång lördagsfrukost och sedan lite jobb med våra företag begav vi oss iväg på eftermiddagen.

Kustleden

Vi parkerade bilen vid Fiskfällans parkeringsplats, söder om Tyresta nationalpark. Då var vi i Tyresta naturreservat som ligger runt omkring nationalparken. Därifrån började vi vandra på Kustleden norrut. Först längs med landsväg och sedan på smalare stigar som var ganska isiga. Därefter på grusväg som också var ganska hal och isig. Vi gick förbi en eldplats som ett par redan har slagit upp tält intill. Så vi vandrade vidare till nästa eldplats som fanns utmärkt på kartan. Då hade vi kanske gått en sisådär 5-6 km.

Tältplats

I skymningen slog vi upp tältet på en plats vi hittat. Några meter från eldplatsen med en fin utsikt över Östersjöviken. Några områden i Tyresö skymtar på andra sidan vattnet. Skulle man fortsätta över vattnet till vänster, in i viken, kommer man till Tyresö slott. Men något slott blev det såklart inte för oss, men ändå en väldigt fin sovplats. Tältet fick vi upp utan några problem. Vi pumpade upp madrassen och bäddade.

Elda och laga mat

Trots att vi hade glömt ”eldstartar-kuber” så fick Emil relativt lätt igång en brasa. Det fanns torr ved en bit bort i ett litet vedförråd som man fick ta av. Väldigt skönt och smidigt. Där satt vi vid elden och myste i skenet av lågorna. Vi värmde vatten och kokade upp snabbnudlar med buljong som vi åt till middag. Vi hade även med någon korv som Emil fått av en kompis, som vi kalasade på. Senare på kvällen kom två killar och slog upp sitt tält vid brasan också. Så helt ensamma blev vi inte.

God natt

Efter att jag värmt fötter och händer lite extra vid brasan kröp vi in i tältet. Där läste vi lite i skenet av pannlampan. Sedan somnade vi.

Stilla morgon

Vi vaknade efter en natt med okej sömn. Sovsäckarna hade glidit runt lite på madrassen under natten så det hade inte varit jättebekvämt. Tidigare har vi haft med ett lakan och haft över madrassen. Det hade vi inte den här gången, men jag antar att vi tar med det nästa gång för att slippa glidet. Trots det var vi relativt utvilade. Killarna som också tältat i närheten hade gjort upp en brasa på morgonen så den kunde vi också värma oss vid till frukosten, vilket var väldigt lyxigt och skönt. Vi kokade upp vatten till vår frukostgröt som vi åt toppad med granola. Efter frukosten borstade tänderna och begav oss iväg.

Vandring mot Tyresta nationalpark

Vi vandrade Kustleden och därefter Storskogsslingan som går in i Tyresta nationalpark. Största delen av vägen var grusväg som var ganska isig och hal. Vi höll oss mest på sidan av vägen på gräset när det var som halast.

Rotvälta

Längs med vägen såg vi en jättestor rotvälta. Vi båda tyckte att den var väldigt mäktig. Tittar men på detaljerna i rotsystemet så tycker jag att man kan se ansikten hämtade från en skräckfilm. Inte undrapå att man trodde på underjordiska väsen förr i tiden.

Grusväg

Vi fortsatte vårt strövtåg på grusvägen fram till Stensjön som ligger i Tyresta nationalpark. Där svängde vi av vänster på Fornborgsslingan och började gå den medsols.

Kaffepaus

På en klippa vid sjön satte vi oss någorlunda i lä och kokade upp kaffevatten. Åt det sista av chokladen och lite av korven. Väldigt fin och mysig energipåfyllning.

Tuffare terräng

Sen blev det vandring med lite tuffare terräng. Det är ju lite brant och stenigt i vanliga fall. Den här gången var det även isigt och halt. Fornborgsslingan har jag gått flera gånger men bara motsols, så det blev att de slingan från ett nytt perspektiv. Väldigt kul. Sen var det ganska skönt när vi kom fram till eldplatsen Södra Lanan. Där svängde vi av från Fornborgsslingan och gick mot Stensjödal.

Sista biten på väg

Den sista biten blev återigen på isiga grusvägar och sedan på asfalterad väg tillbaka till parkeringen där vi hade ställt bilen. Litet rötta men väldigt nöjda var vi när vi kom fram till bilen och brummade hemåt igen.

Film från tältäventyret

Vi filmade lite från tältäventyret. Här är det ihopklippet.

Inlägg med information om utrustningen vi hade med oss finns här.

Inlägg skapade 323

13 svar på “Ett dygn i Tyresta

 1. Åh vilken mysig tur. <3
  Haha jag tycker ofta det blir lite jumpscare med rotvältor – de ser ibland ut som björnar, troll eller något annat monster..^^

 2. Men vilken härlig utflykt! Jag tycker också att det är fascinerande med rotvältor. Min mamma sa alltid till mig och min bror som barn att vi absolut inte fick leka vid rotvältor då de kan slå igen. Huruvida det är sant eller inte låter jag vara osagt. Det sitter kvar iallafall.

  1. Det var verkligen en mysig utflykt 😀 Man ska akta sig för rotvältor, det har jag också hört för det händer att de slår igen, men beror nog på hur den ser ut också. Men det är fascinerande med rotvältor, det håller jag med om 🙂

 3. Men åh vad mysigt att ni tältar och värmer er med brasor. Jag skulle också vilja hitta en partner som vill göra sådana saker med mig. Man kan ju som sagt tälta oavsett årstid. Härliga bilder från era upplevelser. Kramis <3

  1. Ja, det är så kul att vi båda har det intresset 😀 Mamma sa till mig för några år sedan att jag borde ha en kille som gillar naturen och friluftsliv men då sa jag att det inte spelade någon roll så länge han stod ut med mitt intresse för naturen (som inte alls var lika mycket friluftsliv då). Men oj vad jag tror att hon hade rätt 😉 Tack så jättemycket, kul att du gillar bilderna! 😀 Kram

 4. Hade det funnits toalett så hade jag mer än gärna gjort det där! Tyvärr har jag en fruktansvärt krånglig mage så hade aldrig vågat sova ute utan tillgång till toalett 🤣

  1. Jobbigt med magen. Jag var lite orolig när vi skulle vara ute på vår långa tur i somras för jag har lite problem med att vilja göra nummer 2 hemifrån 😉 Men det gick bra, ofta finns det fina dass i nationalparkerna och i en del naturreservat 🙂 Och att göra nummer ett ute har jag inga större problem med längre 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen