Det lilla i det stora

Fredagen den 18 september var jag hemma från jobbet för jag vaknade täppt i näsan på morgonen. Då fick jag inte jobba. Det blev en lugn dag hemma med mycket vila. På eftermiddagen begav jag mig ut för att få lite frisk luft och för att leka lite med mitt nya macro-objektiv. Jag kände att det också var riskfritt, för att hålla avstånd ute är inga problem. Det är ju skillnad att åka kommunalt till/från jobbet och sen jobba nära eleverna och kollegorna en hel dag.

Solbelysta skogsparier

Jag promenerade till min ”hemmaskog”. Där fotade jag först lite med min vidvinkel. Gick bland annat förbi en väldigt fin solbelyst ormbunke som jag vara var tvungen att föreviga på bild. Då passade det bäst att fota den med vidvinkel och i motljus. Jag fotade även lite vidvinkel vid den första sjön jag passerar på min slinga. Sen bytte jag till macro-objektivet och fotade lite ekblad.

Tordyveln som inte flög i skymningen

På skogsstigen där jag gick låg en tordyvel på rygg. Den sprattlade och kunde inte vända sig, så jag vände den. Däremot ramlade den omkull hela tiden igen, den mådde nog inte så bra. Men vände den igen. Det är fina skalbaggar det där men de kanske är lite klumpiga(?) för det är ofta man ser tordyvlar på rygg. Jag läste någonstans en gång att om man vänder en tordyvel som hamnat på rygg så får man tio synder förlåtna eller något sånt. Jag fotade den där första tordyveln. Sen hittade jag många fler tordyvlar lite senare som kröp omkring i hästbajs. Några var vid sidan av så då kunde jag fota lite piggare tordyvlar också, sådana som faktiskt skulle flyga iväg i skymningen sen.

Den roligaste svampen

När jag är ute på hösten så letar jag som många andra efter svamp. Men jag letar inte efter kantareller, det hittar jag aldrig. Flugsvampar däremot, dem är roliga. Som små vackra färgklickar ploppar de upp i skogen. Jag hittade en jättefin på min skogspromenad. Den var relativt hel och stod så fint att jag kunde fota den i flera vinklar.

Ljung

Jag åt lite mellanmål på en höjd över den andra skogsjön jag kom till. Där kröp jag runt i ljungen och fotade också. Det är så fint med ljungen nu. Jag lekte lite med skärpedjupet för att få lite drömska lila bilder.

Miniatyrlandskap

Sedan hittade jag lite lav som växte upp som små miniatyrträd eller miniatyrbuskar i mossan. Så otroligt fina små minilandskap som jag kunde komma närmre nu med mitt nya objektiv.

Berberis

När jag fotat de små minatyrlandskapen och gått vidare ner från berget hittade jag några Berberisbuskar som hade röda bär. Fina röda små färgklickar i grönskan som jag ville fota. Det var dock ganska mörkt så jag blev först inte så nöjd med bilderna. Jag gick runt busken för att fota i motljus. Då blev det rätt schyssta och abstrakta bilder. Lite annorlunda men jag gillar det och det var roligt att ta dem bilderna.

Löv och ormbunkar

Därefter fortsatte jag slingan hemåt. På vägen blev det några fler smådetaljer förevigade. Tre timmar var jag ute och fotade. Det är en så bra slinga att gå, den är nästan 6km. Det är samma runda jag gick när jag hade fredagsmys i skogen. Jag var ganska trött när jag kom hem så då blev det soffhäng resten av kvällen. Sen gick jag och la mig tidigt för att försöka sova bort snuvan.

Film från dagen

Inlägg skapade 323

36 svar på “Det lilla i det stora

  1. Tack så jättemycket! 😀 Jamen jag tycker att det är schysst att hjälpa skalbaggarna som ligger där och sprattlar, tycker ju synd om dem annars 😛 🙂

  1. Jajamen, nu mår jag bättre 😀 Jobbade tisdag-fredag så det var en ganska kort förkylning 🙂 Kul att du också vill ut i naturen och krypa runt och att du lär dig nåt av mig 😀 Det gör mig superglad! 😀 Javisst är tordyvlarna fina 🙂

  1. Ja, det var riktigt kul att fota lite mer med macro-objektivet. Jag gillar det 😀 Så det var nog ett bra köp 😀 Tack så jättemycket, kul att du gillar bilderna! 😀

  1. Jadå, jag var tillbaka på jobbet på tisdagen frisk och kry så det var skönt 😀
   Tack så jättemycket, ja det är helt underbart vackert ute nu 😀

  1. Ja, det var en fantastisk fin promenad 😀 Älskar den slingan, den bjuder på så mycket fint och härligt 😀

 1. Skogen bjuder på det mesta om man tänker efter. Jag älskar att ta kameran med mig ut i skogen på mina turer där. Verkligen fina bilder du fångat

  1. Ja, verkligen! Jag älskar också naturen och att ha med kameran ut! 😀 Tack så jättemycket Kamilla! 😀

  1. Tusen tack, Ida! 😀 Det är verkligen kul att fota macro, det är som om en helt ny värld öppnar sig 😀

 2. Hej Annie

  Så vackra bilder gjorde du !!! Jag gillade bilder som du gjorde med ditt nya makroobjektiv. Jag vet att det är ett mycket gott objektiv.
  Hostenbilder är vanligtvis mycket vacker särskilt när solen skiner.
  Jag känner att du älskar naturen. Jag vet att naturen spelar en stor roll i Sverige.
  Kram
  Erik (Frankrike)

  1. Hej Erik! Tack så jättemycket! 😀 Det blev verkligen häftiga bilder med macroobjektivet! 😀 Så roligt att fota med det! 😀 Hösten är verkligen fantastisk och ja, jag älskar naturen! 😀 Kram

  1. Tack så jättemycket, Lisa! 😀 Jamen jag tycker ju synd om dem när de ligger och sprattlar på rygg, det krävs så lite av mig att vända på den 🙂 kram

 3. Krya på dig med förkylningen. När jag gick i 5:e klass läste våran fröken ” Tordyveln flyger i skymningen”. Det var ganska mysigt tyckte jag, det var tider det. Fina bilder du tagit.

  1. Jamen tack, det har jag gjort så nu är jag frisk och kry igen! 😀 Ja, den boken har jag också läst. Jag tyckte att den var helt okej, men titeln är fantastisk! 😀 Tack så jättemycket! 😀

  1. Hahaha, förlåt! O:-) Det är vansinnigt kul att fota macromotiv! 😀 Jajamen, jag mår bättre nu, hoppas du också gör det! 😀 Kram

  1. Ja, det är alldeles underbart med alla höstfärger 😀 Och jajamen, jag är frisk igen! 😀 Tack! 😀

  1. Tack själv för din fina kommentar! Jag blir så glad över att du gillar bilderna och tar dig tid att kommentera! Kram 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen