En höstdag på Svartsö

En tillbakablick till 8 september 2018

Resan till en ö

En lördag i september mötte jag upp min kompis Rebecka. Vi tog bussen från Slussen till Boda brygga. Därifrån tog vi Waxholmsbåten till Svartsö. Vi hoppade av vid Alsvik, den bryggan på Svartsö som är precis vid lanthandeln. Båten landade runt tiotiden och affären öppnade då, så vi passade på att köpa med oss lite extra gott att ha på vår utflykt (även om vi redan hade matsäck med oss).

Promenerande

Vi promenerade österut på landsvägen. Förbi Svartsö krog och en bra bit till. Vi gjorde en paus vid den största insjön på ön. Jag fotade lite ormbunkar där omkring och vi intog lite matsäck. Det mulnade på lite men det var fortfarande uppehåll.

Skälvik

Därefter promenerade vi vidare och hamnade vid en annan av Svartsös fyra ångbåtsbryggor, nämligen Skälvik. Där tog vi också en liten paus. Det var välbehövligt med pauser då jag var ganska förkyld och orken inte riktigt var där. Jag tog några bilder också, innan vi vandrade vidare längs grusvägen.

Norra Svartsö

Efter vår lilla paus fortsatte vår vandring. Vi gick även in i skogen en bit för att upptäcka lite mindre stigar. Men vi gick sedan tillbaka till stora vägen och gick hela vägen till Norra Svartsö. Där gjorde vi ett till stopp med en liten fikapaus och såklart lite fotograferande.

Tillbaka mot Alsvik

Vi kände oss ganska nöjda med utflykten och kände att vi ville börja gå tillbaka mot Alsvik. För vi tänkte ta båten mot fastlandet därifrån. På vägen tillbaka fotade jag landsvägen i fint solljus. Jag hittade söta små lingon att fotografera. Vi träffade också några keliga får. Jag som älskar får blev överlycklig. Vi kom fram till Alsvik en bra stund innan båten skulle gå men vi båda var ganska trötta (jag skyller återigen på min förkylning, haha) så vi satte oss på bryggan och väntade. Det mulnade på lite igen och det blev fina färger på himlen.

Slutet av utflyktsdagen och en reflektion

När båten kom tog vi den hela vägen in till Strömkajen. Även om det tar lite längre tid än att åka båt och sen byta till buss så kan det vara värt det, för det är bra mysigt att åka båt.

Jag var nöjd med utflykten, även om det inte blev så mycket ”skärgårdsfotografier” utan mer detaljbilder på bland annat lingon och ormbunkar. Men det är ju en del av skärgården också. Så därför platsar Svartsö-lingonen och Svartsö-ormbunkarna in här också tycker jag.

Svartsö är en ö jag har varit på tidigare, när jag var yngre. Men det var första gången jag var här med kameran. Jag tycker att ön känns lite som en blandning mellan Möja och Gällnö. Det är en mysig ö med varierande natur, en lång landsväg samt mycket verksamhet året runt. Mindre än Möja men större en Gällnö, en härlig mix helt enkelt.

Film från dagen

Inlägg skapade 323

20 svar på “En höstdag på Svartsö

  1. Jag har aldrig hört talas om den ön. Därför var det extra trevligt att via dina fina bilder få följa med på en promenad. Jag är också lite förkyld så att det var bra att ta det i lugn takt!
    Ha det fint!

    1. Den har rätt mycket att se, där finns även hotell och restauranger samt affär 🙂 Kul att du gillar inlägget och bilderna 😀 Ja, när man är förkyld går det i lite långsammare tempo. Hoppas du kryar på dig. Själv är jag tack och lov inte förkyld nu 🙂 Kram

    1. Det var verkligen en fin utflykt 😀 Tack så jättemycket, kul att du gillar bilderna! Ha en fortsatt bra helg du också! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen