Vad är ditt bästa fototips? Hur hittar du alla platser du besöker?

*Innehåller reklamlänk till min fotokurs

Om natur och mitt naturintresse

Vad blir/blev det för ställen att besöka under höstlovet?

Det blev en roadtrip till Västkusten med stopp hos några av mina bästa vänner på vägen upp och ner. Sedan avslutade jag lovet med en liten skärgårdsvistelse på östkusten. Mer om roadtripen och utflykterna kan ni läsa om här.

Känner du till alla platserna du besöker sen förut eller vart hittar du dem?

Det är många som frågar hur jag hittar alla ställen jag besöker. Några platser har jag mer eller mindre alltid känt till, som t.ex. ön som vi har stuga på (min farfars far byggde stugan 1939). Några öar och platser runt omkring där jag är uppväxt och har bott känner jag också till väl, då har man utforskat först närområdet och sedan vidgat vyerna. Numera kan jag även använda mig av Naturkartan (finns både som hemsida och app) för att hitta naturreservat och stigar i närheten.

Sedan får jag tips av kompisar och bekanta som besökt andra platser. Jag är även med i ett gäng Facebook-grupper för natur- och friluftsliv och får tips på så sätt.

Ska jag åka iväg någonstans så brukar jag kolla på kommuner och läns hemsidor för där kan man också få tips. När det kommer till skärgårdsöar så har jag använt mig av Skärgårdsstiftelsens hemsida och även Waxholmsbolagets tidtabeller för att hitta öar som är enkla att ta sig till och från.

Någon gång har det även hänt att jag varit ute och kört åt något håll och sedangjort en avstickare om det dykt upp en skylt om t.ex. ett naturreservat.

Är hela din familj ”utflyktare” eller friluftsare?

Jag är nog den som är mest nördig när det kommer till naturen i min familj. Mamma och pappa har ju alltid visat intresse för naturen, speciellt när vi tillbringat mycket tid i stugan, året runt. Vi har även gjort en del utflykter när jag var liten men inte på det sättet som jag kanske gör nu. Sen har vi alltid gått mycket promenader. Så det är väl därifrån det tagit fart. Mamma och pappa har också alltid uppmuntrat mina intressen.

Hittade en bild på mig och mina föräldrar när vi var ute på ön. Lite frilufsigt ser det ju ändå ut.
Vad har gjort dig så hängiven till naturen?

Naturintresset har nog vuxit ikapp med fotointresset. Det går lite hand i hand då jag älskar att fånga ljuset. Sen vill jag vet vad det är jag fotar vilket gör att jag även lärt mig en hel del djur och växter. Och ju mer jag lär mig desto mer blir jag nyfiken på.

Vart går din drömutflykt i Sverige?

Det här blir ett väldigt brett svar, men jag vill se mer av norra Sverige. Bergen och forsarna uppåt. Göra en fjällvandring, helst tidig höst, men det blir svårt att få ihop med lärarjobbet.

Vilket ställe har den vackraste naturen?

Det där är en helt omöjlig fråga att svara på, för det finns så mycket olika naturtyper och jag gillar den variationen. Mest svag är jag nog för natur där det finns vatten som sjöar, hav eller andra vattendrag. Men ska jag tvingas nämna något ställe så är jag väldigt fascinerad av Islands natur, den är magisk och dit vill jag verkligen åka tillbaka.

Vart är finaste platsen i Sverige som du besökt?

Också helt omöjligt att svara på, precis som frågan ovan. Ett favoritställe är ju stugan vi har i skärgården, där känner jag omgivningarna och det är otroligt vackert. Där vet jag var jag ska gå för att hitta motiv och ljus. Det finns närheten till vatten som jag verkligen är svag för. Där känner jag mig hemma. Samtidigt som det finns så sjukt mycket andra fina platser runt omkring i vårt land. Jag älskar variationen i naturen i Sverige.

Vad är ditt drömresemål?

Norge! Dit har jag fortfarande inte tagit mig trots att det borde vara så enkelt när det är så nära. Får ta mig i kragen när hela corona-situationen lägger sig. Men egentligen så kan jag tänka mig att åka till alla slags platser med fin natur och fina upplevelser. Roligast är att få åka någonstans med någon för att dela upplevelsen.

Har du varit ut till Stavsborgs herrgård någon gång?

Nej, faktiskt inte. Men vill definitivt se mer av Mälaröarna i Stockholm då jag hört och läst att det ska finnas väldigt mycket fina vandringsleder där. Hittills har jag bara gått runt Kärsön.

Har du vandrat mycket utomlands också?

Egentligen bara en gång. Min första riktiga vandring var faktiskt utomlands. Det var i Kroatien, 2011, så otroligt vacker natur. Mer om den resan finns att läsa om här.

Känner du Skåne?

Jag har varit i Helsingborg när jag var ungefär 10 år, men det är väl ungefär så mycket och det var innan jag började fota. Men det skulle vara kul att se mer av Skåne.

Om foto och mitt fotointresse

Vad fotar du med för utrustning?

Jag har två stora systemkameror (en jag fotar mest med och en i reserv). Den jag fotar mest med är en Pentax K-1, en fullformatskamera. Till den har jag några olika objektiv. En vidvinkelzoom 28-75mm, en telezoom 70-200mm, en fast 55mm, ett fast 35mm och nyaste tillskottet är ett fast 100mm (macro).

Utöver det har jag två stativ, som jag sällan använder, men de är bra när jag vill fota med långa slutartider. Jag har även min farfars gamla Rolleiflex (på bilden) som jag fotar lite med och framkallar hemma i badrummet. Jag har även en kompakt systemkamera (Panasonic Lumix DMC-GX800) som jag ibland filmar med.

Har du något go-to objektiv som du inte skulle klara dig utan?

Det är mitt Tamron 28-75/2,8 som jag använder mest när jag är ute i naturen. En ljusstark zoom som jag kan vara flexibel med. Fotograferar jag porträtt så kör jag istället med ett objektiv som har en fast brännvidd på 55mm och den är lite mer ljusstark.

Du tar så fina bilder, vad har du för utbildning inom fotografering?

Tack så jättemycket! Jag har inte gått någon fotoutbildning utan är självlärd. Jag köpte min första systemkamera 2007 och sen dess har jag fotat mycket. Läst olika fototidningar och olika bloggar och artiklar på Internet. När jag var med i fotoföreningen Linslusen så diskuterade vi mycket foto och av andra medlemmar där lärde jag mig analogt foto vilket utvecklade mitt fotograferande väldigt mycket.

Vad är dina bästa fototips?

Vad du har för kamera spelar egentligen ingen större roll. Du behöver en kamera som du har med dig och använder. Lär dig din kamera och hur du ställer in den. Lär dig om vad det finns för olika inställningar och hur det påverkar bilden.

När det kommer till komposition tycker jag att det är bra att känna till tredjedelsregeln (att man helst inte ska centrera motivet) och om man fotar landskap så tycker jag att det är viktigt att tänka på att horisontlinjen är rak.

Gå en fotokurs, jag har bl.a. en grundkurs i foto på distans*.

Vad tycker du är roligast samt svårast att fotografera?

Ibland kan det svåraste vara det roligaste. För fotograferar man något som varit svårt att få till och sen får till det så blir man ju väldigt nöjd.

För mig (och för många) hänger det mesta på ljuset. Ett hårt ljus blir ofta platt och tråkigt, vilket gör det svårt. Jag brukar sällan fota då men ibland kan ju motivet lyfta en sådan situation till helt okej. Det kan ju ändå vara roligt. Men…

Det bästa och roligaste tycker jag är att fota naturen när det precis har regnat. Regnmolnen är fortfarande mörka men solen börjar titta fram och då blir det en speciell lyster i naturen som jag verkligen gillar. När naturen och ljuset inspirerar och när jag helt går upp i fotograferandet genom att testa olika vinklar och så, då är det som roligast.

Vilket är ditt favoritmotiv?

Naturen är helt klart det som jag tycker bäst om att fota. Det är i för sig väldigt brett men jag gillar också variationen som naturen bjuder på. Fånga det magiska med det och förmedla känslan som jag känner när jag är ute. Det gillar jag.

Ska jag vara väldigt specifik så gillar jag såklart att fota min katt, speciellt när hon är ute i skärgården.

Sen är det såklart jättekul att fota barn och bröllop också.

Har du några generella tips man ska tänka på när man gör en fotoutställning?

Jag har inte haft så många fotoutställningar så att jag har någon rutin. De jag haft har varit relativt olika. Men att ta sig tid att planera för helheten, vad kommer besökaren få se och uppleva.

Först var jag med och styrde upp en fotoutställning med fotoföreningen som jag var ordförande i. Då var det flera fotografer som ställde ut sina motiv och då var temat ”studentliv”. Andra fotoutställningen jag hade var på Södra Stavsudda, då valde jag ut motiv från den ön och någon ö i närheten. Tredje utställningen var på Grinda och då valde jag ut motiv därifrån och då hade jag ganska kort om tid då allt bestämdes ganska fort.

Nästa gång jag ska ställa ut mina bilder så tänker jag att jag vill välja ut bilder som passar platsen där jag ställer ut. Jag vill ha liknande tema på bilderna så att det finns en röd tråd. Antingen en serie som berättar något eller något annat som gör en helhet av de enstaka bilderna.

Kan du inte dela med dig av lite foto-bloopers?

Den här frågan tycker jag var rolig. Men jag blir lite osäker på vad som menas. Antingen om jag ska visa misslyckade bilder (slänger oftast sådana så har inte så mycket sånt kvar). Eller om jag ska berätta om fotograferar som inte gått som jag tänkt. Eller om det ska vara behind the scenes från när jag fotar.

Det som brukar gå mest snett när jag är ute på mina äventyr och fotar är att jag har fel inställningar på kameran. Eftersom jag fotar helt manuellt så påverkar inte kamerans ljusmätare bilden. Så om jag har varit inne i skogen och fotat där ljusförhållanden kan vara ganska mörka ibland så har jag ställt in kameran efter det och kommer jag sedan ut till ett mer öppet landskap så är det inte alltid så att jag tänker på att ändra inställningarna på en gång. Då händer det att jag tar en bild och sen ändrar inställningarna därefter.

Om mina jobb och lite annat

Hur kom det sig att du valde ditt yrke och vad är för- och nackdelar med det?

Jag har alltid tyckt att det har varit spännande med utveckling och lärarjobbet handlar ju verkligen om utveckling. Dels får jag vara med när eleverna lär sig massor av nytt, får aha-upplevelser och när de utvecklas och det är häftigt. Dels så utvecklas jag hela tiden också med alla olika utmaningar och elevernas frågor. Det är riktigt kul. Nackdelen är väl som med alla jobb att vissa arbetsuppgifter inte känns så givande alla gånger.

En annan sak som både är en för- och nackdel är semestern. Jag har ju väldigt mycket semester för jag jobbar igen det under terminerna. Men jag kan inte ta semester när jag vill utan är låst till loven. Lyxproblem kanske.

Med fotografjobbet så är fördelen att det är väldigt roligt och kreativt och helt på mina villkor. Nackdelen är väl att jag ibland kan känna en prestationsångest innan fotojobb om det var längesen jag fotade jobb. Men det brukar alltid bli bra ändå och det ger ju en kick.

Berätta mer om ditt jobb?

Jag blev färdigutbildad F-3lärare 2015 och har sedan dess jobbat heltid som lärare och har haft årskurs 1-3. Jag är just nu klasslärare i en årskurs 2. Totalt är det ungefär 85 elever fördelat på tre klasser i årskurs 2 på min skola. Jag har svenska, matematik, NO och SO med en av klasserna och är deras mentor. Sedan har jag även engelska med alla tvåor på skolan (dock inte alla samtidigt). På min nuvarande arbetsplats har jag jobbat sedan januari 2019 och innan dess jobbade jag på en skola i Linköping.

Firman startade jag i april 2009, då jag var 19 år. Jag har sedan dess fotat 27 bröllop och många familjer. Jag har även hållit i fotokurser och haft fotoutställningar. Jag har aldrig jobbat heltid med firman utan haft den som extra vid sidan av andra jobb och studier. Det tycker jag passar mig väldigt bra.

Hur började du blogga och när?

Jag började blogga när jag var 16 år och har bloggat sedan dess med några uppehåll. När jag var 19 år startade jag min fotoblogg (som även var mycket vardagsblogg) som jag bloggade på i nästan tio år. Sen slutade jag med den då jag tyckte det var svårt att få ihop material på vardaglig basis med lärarjobbet. Ett och ett halvt år nästan utan blogg saknade jag det så pass att den här bloggen kom till.

Min gamla blogg såg ut såhär och då bloggade jag via blogg.se, den ligger kvar men uppdateras inte.
Vad är det bästa med att ha företag?

Att det är helt på mina villkor. Det är roligt att göra fotouppdrag. Det är roligt att ha fotokurser (både live och på distans). Det är kul med bokföringen och se resultatet. Det är också väldigt kul nu att bloggen har blivit en del av företaget. Det absolut bästa är väl att jag startade firman när jag var 19 år och att se hur det har utvecklats sedan dess. Det är jag stolt över.

Hur balanserar du företaget och ditt andra jobb?

Jag har kommit på att jag gillar när det händer mycket i perioder, sen behöver jag helt lediga dagar också. Så jag försöker att boka in firmajobb i anslutning till lärarjobb. Jag brukar också kolla mailen på bussen till/från jobbet. Sen så båda jobben relativt olika så de bryter av och ger mig olika saker. Fotograferandet även ett av mina största intressen så det blir som en avkoppling ibland. När det kommer till naturfoto och bloggen som ändå är en liten del jobb så går det även att kombinera med mitt sociala liv då jag kan göra utflykter med vänner och även fota. Men såklart behöver jag även planera in helt lediga dagar också.

Har du tänkt flytta ut på landet i framtiden? 

Ja! När jag var tio år var min dröm att flytta till en gård i Dalarna eller Hälsingland vid en sjö. Den drömmen finns väl lite kvar men det behöver inte nödvändigtvis vara just i Dalarna eller Hälsingland. Men ja, jag vill kunna bo så jag bara kan öppna ytterdörren och då vara ute i naturen. Bära in ved och ha en kamin att elda i. Gärna ha en del djur också. Det kanske är en lite romantiserad bild av livet på landet för jag vet att det är väldigt mycket jobb med det också.

Var ser du dig själv om 10 år?

För några år sedan hade jag nog svarat att jag skulle ha familj och bo på landet. Nu vet jag inte, eller det är väl klart det vore mysigt. Men jag vill göra det som känns bra här och nu och sen får det ta mig till en plats framåt. Allt kan ändå förändras. Jag vill utvecklas och fortsätta vara nyfiken på livet. Jag vill ta tillvara på mina intressen. Jag vill vara nära människorna som är viktiga för mig. Jag vill leva ett liv jag mår bra av, njuta, det gör jag (för det mesta) här och nu.

En del vet vi om dig, men är det något mer du vill offentliggöra?

Jag är nog ganska öppen och kan berätta det mesta, så det är bara att fråga. Jag tror inte heller att jag tar illa upp när någon frågar, skulle det vara något känsligt som jag inte vill svara på så får jag väl säga det. Jag har bloggat och lagt upp innehåll på sociala medier väldigt länge så det är svårt att veta vad som jag har ”offentliggjort”. Däremot vet jag att jag tänker på vad jag lägger upp, så jag kan stå för allt jag lägger upp. Det finns ju saker som jag inte skulle dela med mig av på mina plattformar.

Har du några särskilda planer för resten utav hösten?

Nej, inte direkt. Jag tar det lite som det kommer och försöker ha en balans mellan lärarjobbet, firman, utflykter och mitt sociala liv.

Tack till alla er som ställde frågor

Ann, Annika, Carolina, Carro, Emelie Andersson, Enna, Erik (Frankrike), Hilma Eklund, Johanna Utterberg, Kort, Lena i Wales och Spanien, Lisa, Louise, Malin, Netti Starby, Pauline, Simon G, Ullie, Yasmine, Znogge

Fler frågor?

Dyker det upp fler frågor så är det bara att ställa dem i kommentarsfältet här nedanför så svarar jag i ett nytt inlägg.

Inlägg skapade 323

26 svar på “Vad är ditt bästa fototips? Hur hittar du alla platser du besöker?

 1. Nu fick jag svar på några frågor som jag har undrat över. Framförallt om hur du hittar alla dina härliga platser och vad du använder för kamera. Du är så duktig på att fotografera och tack för all information! <3 Kramis

  1. Kul att du känner att du fick svar på det du undrat över! 😀 Tack så jättemycket själv!! 😀

 2. Vilket trevligt inlägg och så roligt att få veta mer om dig och om ditt intresse för naturen och fotografering. Dina naturbilder är fantastiska men mina två favoriter i detta inlägg är faktiskt bilderna på katten. Så vackert fångat! Det låter väldigt bra att ha ett stabilt yrke som grund och sedan ta olika fotouppdrag dessutom.

  Trevlig fredagskväll!

  1. Vad kul att du gillar inlägget 😀 Tack så jättemycket, jag blir alltid så glad av dina fina ord och av att du gillar mina bilder 😀 Javisst är hon söt min lilla katt 😀 Det är verkligen skönt med två yrken, speciellt nu i dessa tider 😉 🙂 Ha det underbart du också! 😀

 3. Mycket bra blogginlägg och att du delar med dig om dig själv så vi lär känna dig… Vår dotter är mycket intresserad av naturen och har följt med på alla promenader i skogen från nyfödd då jag gick med hundarna, sedan från 2- årsålder sittande på en shettis rygg när vi red i skogen, i början hade jag ett grimskaft på shettisen… Men jag körde in shettisen från två års ålder så det blev en liten lydig häst som lydde kommandon…. Naturintressen kommer nog ofta från föräldrar som lär barn upptäcka naturen och dess individer …

  1. Tusen tack! 😀 Vad kul att du gillar inlägget! 😀 Ja, barn ärver nog mycket av det föräldrarna visar intresse för och även uppmuntrar till! 😀

 4. Vilka härliga frågor och svar. Jag jobbar också som lärare f-3 och skulle med vilja uppleva norra Sverige mer. Så söt bild på dig och fina föräldrar ?

  1. Tusen tack! 😀 Vad kul att du också jobbar som F-3lärare, det är verkligen ett spännande jobb 🙂 😀

  1. Tusen tack! 😀 Vad kul att du gillar inlägget och vad glad jag blir över att du tycker att jag är en fantastisk fotograf!! 😀 Ha det underbart! Kram

 5. Wow så mycket fina platser du varit på, och en massa vackra bilder som alltid! Island såg väldigt vackert ut! 🙂 Hoppas du haft en fin lördag, KRAM!

  1. Tack så jättemycket! Island är verkligen magiskt, skulle så gärna åka tillbaka dit! 😀 Hoppas du också har en fin lördag! 😀 Kram

 6. Hej Annie
  Med intresse läste jag dina svaren. Det var mycket roligt att läsa dig. Vet du, jag titta alltid på din blogg med fina bilder. Jag tycker mycket om titteln ”Stora små Äventyr”.
  Det är sant, du behöver inte att läsa i en fotoskola. Ganska ofta är fotoamatörer bättre än professionella fotografer.
  Jag också tycker mycket om naturen.
  Jag väntar på ditt nästa äventyr.
  Kram
  Erik (Frankrike)

  1. Hej Erik!
   Tack så jättemycket! Det är så kul att du tittar förbi här på bloggen och lämnar kommentarer! 😀 Jag är också nöjd med titeln på min blogg. Naturen är magisk! 😀 Jag hoppas att jag kommer ut på något äventyr snart igen. 🙂 Kram

 7. Vad roligt att få veta mer om ditt fotointresse. Har helt missat detta med att ställa frågor men mpnga har gjort det så jag fick nog svar på mina tänkta frågor plus en hel del till. Väldigt vackra bilder att njuta av dessutom.
  Blev genast intresserad av din digitala fotokurs och ska fundera lite till. Jag har just nu sådana besvär med min rygg så jag kommer inte ut så långt och pandemin begränsar eftersom vi inte har bil.
  Jag har ännu inte köpt en systemkamera men har en bra Canon Powershot G7X som har många möjligheter. Tror du att det skulle fungera med den på din kurs. Jag använder just nu bara ett fåtal inställningar för jag kan inte ”allt”.
  Ha det gott och trevlig helg

  1. Vad kul att du tyckte det var spännande att läsa om och att du fick svar på dina tänkta frågor 🙂 Tack så jättemycket, jag blir så glad av att du gillar mina bilder 🙂

   Vad roligt också att du är nyfiken på min digitala fotokurs. Om man köper den så kan man logga in och ta del av innehållet obegränsat som det ser ut just nu. Där går jag igenom grundläggande inställningar och kompositioner. Det krävs inte att man har en systemkamera utan t.ex. Canon Powershot G7X fungerar bra att ha också då man kan ställa in de inställningarna som jag går igenom. Sen finns jag ju tillgänglig via support om man går kursen också 🙂

   Ha en trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen