Sagolikt vid Trollsjön

På måndagseftermiddagen åkte vi från Kiruna mot Abisko. Körde förbi Naturum i Abisko och frågade om lite tips på turer däromkring och vi gjorde upp en plan. Vi tänkte att vi skulle åka till Trollsjön, eller Rissájávri som sjön heter, på kvällen och sedan tälta där.

Väderskifte

När vi körde mot Abisko och sedan mot Trollsjön började vädret att skifta. Genom det gråregniga gjorde solen några försök att bryta igenom. Vi fick parkera längs med vägen för att ta oss upp mot Trollsjön. En ny parkeringsplats höll på att byggas så vandringleden från vägen var lite provisorisk till en början, men välmarkerad. Och bygget av parkeringsplatsen är nog jättebra med tanke på att det är många som vill besöka den berömda sjön. Till en början hängde regnet i luften och stigarna var leriga och bitvis som små bäckar. Vi mötte ett fåtal människor som var på väg tillbaka från Trollsjön.

Låktatjåkka tågstation

Sedan passerade vi malmbanan och Låktatjåkka tågstation. Därifrån var det skyltat 5 km till Trollsjön. Så vi fortsatte vår vandring uppåt mot bergen.

Trolsk vandring

Vandringen bjöd på ett magiskt väderskådespel. Solen gjorde gång på gång tappra försök att bryta sig igenom molnen. Dimman kom och lättade. Det blir så fylliga färger när solen lyser upp en våt natur. Det var en magisk och passande nog en trolsk vandring. Det går inte riktigt att beskriva. Bilderna får försöka tala för känslan men det visar inte heller upplevelsen helt rättvist.

Framme vid Trollsjön

Efter några kilometer kom vi fram till Trollsjön. Den låg där blå mellan klipporna som delvis var solbelysta. Det hade inte varit svårt att hitta då stigen dit var väldigt tydlig, trots att det inte fanns markeringar.

Tältplats

Vi hittade en tältplats precis vid sjön. Den enda någorlunda plana ytan med utsikt över sjön som inte låg precis vid den stora stigen. Vi slog upp tältet och det blåste en hel del. Det var skönt att det inte var första gången vi slog upp tältet för vi fick kämpa lite mot vinden. När tältet var uppe åt vi middag. Sedan kröp jag in i tältet, Emil tog en liten promenad. Sen när han kom tillbaka visade han mig en bild på tältet på håll. Då tog jag också en promenad för att ta några bilder. Därefter gick jag tillbaka till tältet, vi borstade tänder och gick och la oss.

Frukostsällskap

Solen sken över bergstopparna när vi vaknade vid kvart i åtta på morgonen. Vi gick upp och gjorde frukost i solen. Precis när vi börjar äta kommer ett tjugotal renar ner för berget. Vi funderade lite på vad som händer om de kommer närmre tältet, så Emil går sakta dit och stänger det. Då märker renarna att vi är där och bestämmer sig för att lugnt gå åt andra hållet. Lite synd, men också lite skönt.

Spegelblankt

Sjön låg spegelblank och bergskanterna speglade sig i vattnet. Samtidigt så var sjön så klar så man såg botten tydligt. Det var svårt att se var land och vatten började och slutade. Jag fotade lite. Sedan satt vi i solen och läste. När vi såg första andra människan vid tio packade vi ihop och gick tillbaka mot bilen.

Vandringen tillbaka

Vandringen tillbaka till bilen var något helt annat än den när vi gick till Trollsjön dagen innan. Solen sken och himlen var blå. Landskapet hade andra färger. Det var väldigt vackert det också. Vi mötte betydligt fler människor också. Det är ändå ett under att jag fick så många bilder utan människor på, men de flesta tog jag i början och då var det inte lika mycket folk. Det blev mer och mer ju närmre vägen vi kom.

Lång rad av bilar.

På bilden nedanför är det en utsikt över vägen som skymtar långt borta med en lång rad av bilar. Där nere stod våran bil också. Vi traskade sista biten nerför och kom fram till bilen. Därefter bestämde vi oss för att ta en lite kortare vandring i Abisko nationalpark, mer om det i nästa inlägg.

Filmklipp från Trollsjön

Inlägg skapade 323

12 svar på “Sagolikt vid Trollsjön

  1. Vilken häftig vandring! Längtar tillbaks till Abisko nu. ^^
    Det ser så dramatiskt och häftigt ut när molnen lägger sig mot fjällen så där.

  2. Verkligen en härlig vandring. Känner igen en del och inte minst Trollsjön dit jag förr vandrat ett par gånger. Stort tack för turen och det vackra bilderna. Gav mig stor glädje att följa med hit.

    1. Ja, det var en magisk vandring! 😀 Kul att du också har varit vid Trollsjön 😀 Tack själv för att du gillar bilderna, inlägget och tar dig tid att kommentera 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen