Några högar och Uppsala

En helg i slutet av augusti åkte vi norrut mot Uppsala. Planen var att äta middag hos en kompis där och då passade vi på att göra lite annat på vägen. Först åkte vi hem en sväng till Emils syster som bor på norra sidan av Stockholm. Därefter fortsatte vi mot Uppsala.

Uppsala högar

Vid tvåtiden hämtade vi upp min lillebror (som bor i Uppsala) och åkte mot Gamla Uppsala. Jag har velat åka dit länge men det har inte blivit av förrän nu. Vi parkerade vid Disagården vid Gamla Uppsala och promenerade bort mot högarna. Stora kullar som är spår från järnåldern. Mäktiga gravplatser. Nu fick man inte gå på högarna längre då gräset slits så mycket, men det var fint att se ändå. Det var också intressant att läsa på alla informationsskyltar som satt uppe längs med promenadslingan.

Våffelfika

När vi gått runt högarna gick vi till Odinsborg för att fika lite. Emil och jag tog en varsin belgisk våffla med sylt och grädde. Det var någon variant mellan belgisk våffla och frasvåffla. Lite svåräten då den var så spröd. Ingen större hit.

Kyrka

Sedan gick vi förbi kyrkan och tittade lite snabbt in i den. Det blev en domkyrka där 1164 men när den brann i mitten av 1200-talet byggdes den nya domkyrkan som ligger mitt i dagens Uppsala. Vi strosade i sakta mak tillbaka mot parkeringen och bilen. Nöjda med vår lilla utflykt till en historisk plats.

Sightseeing i Uppsala

Efter vår utflykt till Gamla Uppsala körde vi tillbaka till stadskärnan. Där tänkte vi gå in i domkyrkan men den var stängd för bröllop någon timme till. Då gick vi hem till min lillebror och kikade på hur han bodde (jag hade inte varit där trots att han bott där ganska länge nu). Sedan gick vi till slottet. Till sist gick vi in i domkyrkan. Väldigt mäktigt att gå in där. Synd att främre delen var avstängd av någon anledning, så vi såg inte Gustav Vasas grav.

Middag och övernattning

Efter sightseeing i Uppsala åkte vi till en annan ände av stan och blev bjudna på middag hos Emils kompis. Där spelade vi spel och hängde hela kvällen. När vi började bli trötta gick vi ner till bilen som stod parkerad på gatan och sov i den. Dagen efter gick vi ut och åt frukost på ett café innan vi körde hemåt. På vägen hem stannade vi till i Järfälla för att gå på dop. Så det blev en fullspäckad helg. Men en bra helg.

Inlägg skapade 325

5 svar på “Några högar och Uppsala

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen