Eldgarnsö runt

En solig och höstig lördag i oktober åkte jag och Emil iväg på en liten utflykt. Det tog lite över en timme att köra hemifrån oss (p.g.a. en del köer) till Eldgarnsö, som ligger i Ekerö kommun i Stockholms län. Jag tror att det var min ingifta faster som pratade om Eldgarnsö för ett bra tag sedan och sen dess har den stått med på min ”måste-besöka-lista”. Den där lördagen i oktober blev det alltså dags.

Fina höstvägar

Vi landade med bilen vid halv ett på dagen och började vandra vägen som går runt ön. Hela slingan runt ön skulle vara 6 km på både grusvägar och stigar. Vi valde att gå den medsols. Det var till en början en bred grusväg att gå längs med. Fina gamla ekar kantade vägen. Röda hus lyste i den soliga höstprakten.

Mindre vägar

Sedan blev det lite mindre vägar och så småningom stigar. Vi passerade några röda små hus nära vattnet.

En kaffepaus

Vi stannade i solen vid vattnet för en första kaffepaus. Emil hade hittat en korg med ”varsågod-ta-gärna-äpplen” på vägen som vi tänkte kalasa på också. Kaffet var gott i solskenet. Äpplena var lite mindre goda, mitt var ganska surt och Emils mjöligt. Men vi njöt av vår fikapaus ändå och jag glömde bort att fota (men lite film från pausen blev det, se längst ner i inlägget).

Prova nya gasköket

Efter kaffepausen strosade vi vidare. Sedan slog vi oss ner igen efter 1-2 kilometer. Den här gången för en lunchpaus. Vi värmde en medhavd morotssoppa i mitt nya gaskök. Det tog sin lilla tid men det var gott med varm soppa till lunch. Emil hade även gjort ostmackor som vi åt till.

Kossor i hagen

Efter lunchen strosade vi vidare. Stigen ledde in i olika hagar. Helt plötsligt kom vi in i en hage där korna stod precis på stigen (och vid sidan om). De var lugna och lite nyfikna. En kossa tyckte att Emil verkade smaka spännande och ville smaka lite på honom.

Kaffepaus nummer två

När vi gått igenom kohagen fortsatte skogsstigarna. Helt plötsligt kom vi till ett område där många träd var nersågade, det var på grund av naturvård. Vi hittade en liten kulle där med utsikt över Mälaren och med solen i ryggen. Där tog vi den sista skvätten kaffe och kalasade på medhavda kanelbullar. Jag fotade lite med mitt macroobjektiv också. Bland annat fotade jag minismå svampar.

Sista biten mot bilen

Efter macrofotograferingen och kaffepausen vandrade vi de sista 1-2 kilometrarna tillbaka till parkeringen. Nöjda med vår lilla utflykt. Hösten är bra vacker. På vägen hem gjorde vi även ett stopp hos några kompisar, det blev en spontan middag med spel. Väldigt bra att passa på när man har vägarna förbi.

Film från vår lilla utflykt

Här kommer en video med små glimtar från vår lilla utflykt till Eldgarnsö.

Inlägg skapade 323

13 svar på “Eldgarnsö runt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen