Orörd natur

En snöig lördag i februari packade vi ner kaffetermosen och några kanelbullar för att bege oss ut på ett litet äventyr och njuta av snön. Vi åkte söder om Tyresta nationalpark och parkerade vid Tyresta naturreservat i närheten av Åva. Därifrån började vi gå mot Styvnäset.

Blåa skuggor

Första biten fanns det spår att följa. Sedan blev fanns det bara skidspår på leden att följa. Någon som hade åkt ut i orörd natur. Stigarna där är ganska kuperade så skidåkaren hade åkt en del på isen också. Vi gick lite i skogen på stigarna och lite på isen precis vid strandkanten. Bitarna där land var brant ner mot vattnet gick vi dock på stigarna. För ifall isen skulle brista ville jag ha nära att kunna ta mig upp på land. Naturen låg i skugga bakom de höga träden och det blir så blått ljus då i vinterskuggorna.

Glitterskog

Vi kom in i en granskog så sken solen igenom grenverket och hela naturen glittrade. Ljuset förändrades från den blåa skuggvärlden till en nästan guldig varmkall vintervärld. Det var som att gå runt i en sagovärld. Inget fotografi kan göra det rättvist, men jag kunde ju inte låta bli att försöka.

Kaffepaus

När vi kom fram till Styvnäset såg vi oss om efter en bra fikapausplats. Vid eldplatsen blåste det så det var inte en jättebra plats. Däremot hittade vi en brygga som vi slog oss ner på. Dinglade med fötterna och drack kaffe.

Vilse i skogen

Sedan svängde vi av på en stig som fanns på Naturkartan (dock inte utmärkt led). Problemet var att den efter ett tag inte syntes på riktigt då den låg under snö. Under snön där ingen annan hade gått. Vi lyckades dock följa stigen ett tag med hjälp av kartan. Sen råkade vi gå fel så det blev några kilometer pulsande i snön. Bitvis följde vi spår av rådjur och älg då det var lite lättare att gå där. Men några av djurens stigar ledde oss in i ett tätt granbuskage. Hela tiden hade vi koll på kartan så vi åtminstone gick åt rätt håll, så vi var aldrig riktigt oroliga.

På rätt väg

Trots att vi inte var oroliga så var det väldigt skönt när vi kom fram till den utmärkta leden igen. Vi kom till sist fram till bilen. Lite möra i benen efter allt pulsande i snön. Men väldigt nöjda med en mysig utflykt i orörd natur.

Inlägg skapade 325

30 svar på “Orörd natur

  1. Ja, det var verkligen ett härligt vinterlandskap att pulsa fram igenom 😀 Nu har vi också fått vår, det är lite konstigt att det här bara är tre veckor sedan 😛 Jag tror inte det blir ett så snöigt ”bakslag” men det kan säkert snöa lite men tror att det töar bort fort då.

 1. Oj vilket mäktigt inlägg och otroligt fina bilder du bjuder på. Vilket härligt vintrigt äventyr, man kan inte tro att det var ”vargavinter” bara för några veckor sedan. Nu är det liksom vår ute och vårtecknen har börjat titta upp här och var. -Bra inlägg!

  1. Tack så jättemycket! 😀 Så glad jag blir att du gillar bilderna och inlägget 😀 Håller med om att det känns lite overkligt att det här bara var för några veckor sen nu när det är så vårigt ute 🙂

 2. Vilka härliga bilder från er utflykt i vinterlandskapet. Skönt att ni hade hyfsad koll på var ni befann er så att ni inte blev helt vilse. Nog är det skönast att hålla sig till leden!

  Hoppas du får en härlig ledighet!

  1. Tack så jättemycket! 😀 Det var verkligen en härlig utflykt! 😀 Jo, nästa gång tror jag inte att jag vill pulsa i snön i någon timme utan att veta exakt var stigen/leden går. Men det var ett kul äventyr 😀 Ledigheten var jätteskön och välbehövlig! 🙂 Kram

  1. Tack så jättemycket, Linnea! 😀 Det var verkligen vackert med snölandskapet! Även om det är fint nu med vårvädret också 🙂

 3. Vad vackert, helt underbara bilder 🙂 Det är fint med snö det kan man inte förneka 🙂

  1. Tack så jättemycket, Lisa! 😀 Det är verkligen fint med en riktig vinter! 😀 Hoppas på mer sådant nästa vintersäsong 😀

  1. Ja, det var verkligen skönt när vi kom ut på rätt led igen även om det var fint att pulsa genom snön också 😀 Kram

 4. Vilket underbart landskap och vilka vinterbilder du bjuder på. Här I Skåne har våren kommit och vårblommorna har redan börjat blomma.
  Att gå vilse kan vara lite jobbigt, men har man någotsånär koll så blir det ju bara som en extra lång runda
  Kram Kajsa

  1. Tack så jättemycket, Kajsa! 😀 Ja, det var otroligt fina vyer och natur vi gick i. Vi har också fått vår nu men vi hade några riktigt fina vinterdagar vilket jag är extremt tacksam över! 😀 Det blev nog lite extra lång runda och lite jobbigare med så mycket pulsande, men fint var det och det blev en lite rolig historia. Även om vi var ganska trötta mot slutet 😛 🙂 Kram

  1. Det var verkligen fint där! 😀 Ja, det var bra att vi hittade tillbaka till slut 😛 😀

 5. Underbara vinterbilder, så fin bilden var med det lilla frusna vattenfallet… Lite läskigt när man tror man är vilse, men vi som har schäfrar som älskar att åka bil ger man bara kommandot ”nu ska vi åka bil” och de leder oss alltid närmsta vägen till bilen…

  1. Tusen tack! 😀 Ja, den bilden blev jag också väldigt nöjd med, lite som ett öga i snön 🙂 Härligt att hundarna kan leda er till närmsta bilväg, häftigt! 😀

  1. Tack så jättemycket! 😀 Den här gången åkte vi inte skidor, utan det var personen som varit där före oss som åkte. Däremot åkte vi skidor helgen efter vilket var riktigt härligt 🙂 Jag köpte mig ett par efter att inte ha åkt på flera år 🙂

  1. Tack så jättemycket, Ida! 😀 Jaa, det är fantastiskt fint med snö 😀

  1. Tack så jättemycket, Lena! 😀 Ja, det var tur att vi hittade tillbaka, det hade nog blivit lite jobbigt annars, haha! 😀 Ha det fint du också! Kram

 6. Det finns inget mysigare än att fika i naturen. Tur ni inte gick helt vilse och inte var oroliga, även om ni kom lite på omvägar. Fina snöbilder men jag är rätt så glad ändå att snön är borta nu 🙂

  1. Fika blir verkligen godare ute i naturen! 😀 Ja, det var skönt att vi hittade tillbaka till leden igen och det var fina vyer vi fick se i den orörda snön! 😀 Tack så mycket, kul att du gillar bilderna! Men visst är vårvädret också härligt 😀

Kommentarer är stängda.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen