Utsikt med myskoxe

Mot Norge

Sista torsdagen i juli lämnade vi Grövelsjön (läs om våra äventyr vid Grövelsjön här, här och här) och åkte över till Norge. Det var min första gång i Norge. Bergen tornade upp sig bredvid vägarna och vi körde förbi renar som gick och betade i vägrenen. Vid en sjö pausade vi och åt lite mellanmål.

Dovre fjell

Efter vår mellanmålsaktiga lunch fortsatte vi på de norska vägarna till Dovre fjell. I Dovre fjell finns det vilda myskoxar som planterades in från Grönland för en massa år sedan. Men vi trodde inte att vi skulle se några myskoxar då vi inte tänkte vandra runt så mycket i området. Vi hade tagit sikte på Snøhetta Viewpoint som är en relativt lättillgänglig utsiktspaviljong som ger utsikt över Snøhettamassivet. Det gick att parkera relativt nära och sedan var det bara en småbrant grusväg upp till det arkitektritade lilla huset.

Viewpoint Snøhetta

Vi gick in i huset och fick en panormavy över bergen (som man hade panoramavy utanför också). Det var en del andra människor där inne också och plötsligt kom en norsk man fram till oss och frågade om vi såg myskoxen som var nere i dalen. Vi fick låna hans kikare och såg en liten svart lurvig figur som rörde sig. Med blotta ögat var den en prick. Sedan hittade vi den med kameran som jag hade telezoomen på. Den hamnade på bild, men vet man inte om att den är där så är det nog svårt att se. Men lite kul att ha sett en myskoxe i det vilda på riktigt även om det var på väldigt långt håll.

Upp på topp

Efter att vi hade spanat klart på myskoxen vandrade vi upp på toppen och njöt av utsikten. Vackra bergstoppar mot den blåa himlen med fina vita molntussar.

Middagsmat och övernattning

Till sist promenerade vi ner igen. Flyttade bilen till ett ställe där flera husbilar hade ställt sig. Där slog vi läger och lagade middag. Vi kokade snabbmakaroner i färdig köttfärssås men vi fick tillsätta lite vatten. Det blev ganska gott och krämigt. Vi fixade även till bilen och la ut vårt liggunderlag där för vi tänkte att vi lika bra kunde skippa tältet och sova en natt i bilen. Så på kvällen kröp vi in i bilen och tittade på film som vi laddat ner till offline-läge på Netflix. Lite glamping-varning nästan. Nöjda med första dagen på vårt Norge-äventyr.

Om nästa dag kommer i nästa inlägg.

Film

Film från vår roadtrip i Norge. Glimtar från flera av dagarna där.

Inlägg skapade 323

6 svar på “Utsikt med myskoxe

    1. Ja, jag trodde inte att vi skulle ha sån tur, även om det var på väldigt långt håll 😛 🙂
      Fjällvyer är verkligen magiska och Norge var snäppet häftigare än svenska fjällen som jag sett 😛

  1. Åh ni gör alltid så härliga äventyr tillsammans och blir så sugen på att göra detsamma. Vad gulligt att ni såg renar som betade också. Kramis <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen