En bit norsk historia

Magiska landskap

Vi började söndagen med att åka söderut förbi Jotunheim-området. Molnen hängde regntunga över bergen. Det var magiskt vackert. Dit vill jag verkligen åka tillbaka och vandra någon gång. Emil var där för några år sedan och gick upp för Norges högsta berg, Galdhøpiggen. Men den här gången stannade vi inte, så det fick bli lite bilder genom bilrutan.

Høre Stavkyrka

Första stoppet för dagen blev Høre stavkyrkje. Tyvärr var den stängd den dagen men vi gick runt och tittade på den utifrån. Från parkeringen blev det fina vyer på den också med rallarrosorna i förgrunden. Vi satte oss på en bänk med utsikt över kyrkan och åt lite knäckebröd med mjukost. En nyfiken liten kattjej gjorde oss sällskap också.

Borgunds stavkyrka

Sedan körde vi vidare lite västerut mot nästa stavkyrka. Nämligen Borgunds stavkyrka. Där var parkeringen fullproppad men efter några varv hittade vi en liten lucka som vi kunde tränga oss in på. Vi betalade inträde och gick runt i museet där man fick läsa om stavkyrkornas historia i Norge. Väldigt spännande, speciellt eftersom jag för något år sedan läste en bok som handlade lite om en stavkyrka i Norge.

Borgunds stavkyrka var ganska liten och det var mycket turister där. Det var häftigt att se men kanske inte riktigt värt pengarna även om museet var bra.

Hemsedal

När vi hade upplevt de historiska inslagen klart hade vi först tänkt att vi skulle göra ett till stopp vi några fjordar men kände att det skulle bli en för lång omväg och ta så mycket tid. Så vi åkte söderut istället och hamnade i Hemsedal. Där ställde vi oss på en stor grusparkering. Promenerade in till vägen där restaurangerna låg. Åt en helt okej, men väldigt dyr, middag. Sedan köpte vi lite onyttigheter i matbutiken och gick tillbaka till bilen. Tittade på film och lade oss för att sova.

Dagen efter skulle vi ner mot Oslo för att hälsa på hos Emils systers familj som bor där i krokarna. Där skulle vi få sova en natt och få duscha innan vi skulle tillbaka till Sverige. Så det här blev faktiskt det sista inlägget från vår Norge-resa (sen kommer en sammanfattning av hela sommarens roadtrip om några veckor).

Inlägg skapade 275

5 svar på “En bit norsk historia

  1. Så vackert! Alltid velat besöka Norge, blir inte mindre sugen när jag ser alla vackra vyer i detta inlägg 😍 låter ändå som om ni fick en fin roadtrip runt i Norge!

    Svar; väldigt mysigt med skansen, det tycker jag absolut att ni ska försöka göra till nästa sommar 😀

    Jag tänker mestadels på vad som är närmst. Kommer värkarna igång vill man gärna befinna sig snabbt på förlossningen, om så behövs. Jag har bara fött på Södersjukhuset en gång och då tyvärr inte på vanlig förlossningsavdelning, men fick ändå en bra känsla av Södersjukhuset och kände att det var en trygg vård. Även själv jobbat på sjukhuset och kände till lite rutiner, maten och hört gott om vårdpersonalen, så det blev ett självklart val för mig. 🥰👍🏻

  2. Vilka spännande kyrkor (och vyer). Jag tycker det är så fascinerande att arkitekturen skiljer sig så mycket åt i Norden trots en relativt gemensam historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram